В Одесі стартують громадські слухання щодо долі пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

Понедельник, 19 сентября 2022, 11:01
Сьогодні, 19 вересня, в Одесі відбудуться в онлайн-режимі громадські слухання, за підсумками яких міська влада буде приймати якесь рішення щодо майбутньої долі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ. Втім, яке саме рішення буде прийняте, дуже просто передбачити - цей пам'ятник перенесуть до музею, якщо його раніше не знесуть самі мешканці Одеси.
В Одесі стартують громадські слухання щодо долі пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

На сьогоднішній день на онлайн-платформі "Соціально активний громадянин" призначено проведення в режимі інтернет-конференції громадських слухать з приводу долі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ. Цей пам'ятник у буквальному сенсі розділив навпіл думки деяких одеситів. Одні вважають його "маркером" російського імперіалізму, вимагають тим чи іншим способом демонтувати його, в тому числі влаштовуючі акції та перформанси під самим пам'ятником. Інші ж вважають, що в українській Одесі повинен стояти пам'ятник російській імператриці, яка ліквідувала Запорізьку січ та українську державність та вважають встановлений 15 років тому "новоділ" невід'ємною частиною історії Одеси.

На самі слухання зареєєструвалися, за інформацією одеської мерії, 1110 чоловік - це приблизно одна десята відсотка всього офіційного населення міста. Тобто, думка такої малої кількості людей не буде відображати загальне ставлення до долі цього пам'ятника всього міста, а лише деяких представників кількісної меншості. 

Раніше на адресу президента України було створено дві петиції з вимогою демонтувати цей пам'ятник. Вони обидві набрали необхідні для розгляду президентом 25 тисяч голосів - та були "спущені" ним до міської влади Одеси, яка як раз і має всі необхідні повноваження розпоряджатися цим пам'ятником. Також свою особисту думку висловив і міністр культури, який вважає необхідним демонтувати цей пам'ятник, але робити це повинна, за його словами, саме міська влада.

Нагадаємо, пам'ятник російській імператриці був встановлений в Одесі у 2007 році за часів мера Едуарда Гурвіца за кошти організації "Россотрудничество" при посередництві тодішнього депутата міськради Руслана Тарпана. Він являє собою копію того пам'ятника, який стояв в Одесі з 1900 по 1920 рр. та був спочатку закритий у 1917 р., а потім знесений у 1920 р. Від старого пам'ятника збереглися 4 фігури державних діячів часів Катерини ІІ, які були використані в сучасній копії пам'ятника. І саме ці 4 фігури є об'єктом культурного надбання, який перебуває під охороною. А весь нинішній пам'ятник при цьому не є об'єктом культурної спадщини чи пам'яткою архітектури.

Одночасно мер Одеси виступив з ініціативою створити в Одесі комплекс, у який буде зібрано ті пам'ятники імперського та радянського минулого, які збереглися дотепер. До речі, такий комплекс вже є у Одеській області.

У нашому відео - аналіз того, що являє собою даний пам'ятник та як росія встановлювала аналогічні пам'ятники Катерині ІІ на початку ХХІ ст. у багатьох різних містах.

У ще одному відеосюжеті ми аналізуємо політику самої імператриці Катерини ІІ, яка була тоді направлена на повну ліквідацію української державності у вигляді козацього адміністративного устрою та Запорізької Січі, а також на військове розширення території російської імперії шляхом загарбань від сусідніх держав.

comments powered by HyperComments