Уряд України планує морський експорт руди та металопрокату

Понедельник, 8 августа 2022, 14:52
Вранці 8 серпня з порту Південний Одеської області вийшло у море перше торгівельне судно. Таким чином цей порт став третім після Одеси та Чорноморська, який фактично почав роботу після зняття морської блокади.
Уряд України планує морський експорт руди та металопрокату

Тим часом керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Андрій Забловський заявив, що прецедент із розблокуванням портів для експорту зерна - це гарний привід для того, щоб продовжувати роботу також щодо експорту металлопродукції з українських портів.

"Зерно має велике міжнародне значення з огляду на питання продовольчої безпеки. Однак для України важливим є питання експорту всіх ключових вантажів, у тому числі металу, шлях якого традиційно до війни забезпечувався морем", - відзначив Забловський.

Разом з тим, заступник міністра економіки України Тарас Качка висловив надію, що "зернова ініціатива" може стати зразком для інших товарів. "Ця угода про логістику, про рух суден через Чорне море. Яка різниця між зерном і залізною рудою?", - сказав Качка в інтерв’ю Financial Times.

Нагадаємо, з 1 серпня розпочалося судноплавство з портів "Великої Одеси" - спочатку пройшов тестовий рейс одного судна. Потім 5 та 7 серпня вийшли в море невеликі конвої з 3 та 4 суден з Одеси та Чорноморську, та прибуло перше судно під завантаження.

А 8 серпня вийшов в море перший балкер з порту Південний Одеської області - це судно "Sacura", яке йде разом с судном "Arizona", яке вийшло з Чорноморська.

На відео - огляд оперативної ситуації в Одеській області та на фронтах на ранок 8 серпня.

comments powered by HyperComments