Більшість найпотужніших вітрових електростанцій знаходяться в Одеській області

Вівторок, 6 серпня 2024, 12:01
Станом на 2024 рік більшість найпотужніших вітрових електростанцій з діючих на підконтрольній законній владі території України знаходяться у Одеській області.
Більшість найпотужніших вітрових електростанцій знаходяться в Одеській області

Як виглядає актуальний топ-5 діючих вітрових електростанцій України за їх потужністю.

  1. Тілігульська вітрова електростанція компанії ДТЕК розташована на березі Тилігульського лиману в Миколаївській області. Запланована проектна потужність складає 500 МВт. Наразі виробляє 114 МВт електроенергії. Станцію запустили у травні 2023-го. За перший рік вона випустила до енергосистеми України 333 млн кВт*г електроенергії. Продовжуються підготовчі роботи до будівництва другої черги, а завершити проект у ДТЕК планують у 2025 році.
  2. Дністровська вітроелектростанція (ВЕС) знаходиться у Білгород-Дністровському районі Одеської області. Станцію побудувала Elementum Energy - дочірня компанія американських інвесторів VR Capital. За даними "Укренерго", Дністровська ВЕС має потужність 100,5 МВт. Планується, що вона вийде на вироблення 360 млн кВт*год електроенергії на рік, і вистачить цих обсягів, щоб забезпечити 180 000 домогосподарств.

  3. Вітрова електростанція "Южне Енерджі" розташована у південній частині України - в Одеському районі. Введена в експлуатацію у 2021 році із встановленою потужністю 76,5 МВт.
  4. Орівська ВЕС знаходиться неподалік Трускавця (Львівська область). Це найбільша вітрова станція Західної України з потужністю 54,6 МВт. Дев'ять вітряків розташовані на гірському хребті біля села Орів за 10 км від траси Київ-Чоп або 100 км від Львова. Кожна турбіна виробляє 5,5 МВт "зеленої" електроенергії, і дев'ять таких агрегатів роблять станцію найбільшою з діючих в Карпатах.
  5. Третя за потужністю вітрова станція на Одещині знаходиться біля Овідіополя. Побудована турецькою компанією Güriş holding за партнерства з американською General Electric. Введена в експлуатацію у 2019 році. Потужність "Овід Вінд" складає 32,67 МВт. Станція має дев'ять турбін General Electric потужністю 3,6 МВт кожна. Разом із лопатями висота одного вітрогенератора становить 200 метрів, що робить їх однією з найвищих споруд в Україні. 

У період з 2017 до 2021 року Україна досягла найбільшого приросту у використанні сонячної та вітрової енергії серед 17 країн регіону Центральної Азії, Кавказу, Південно-Східної та Східної Європи, додавши 8,3 ГВт генеруючих потужностей.

У 2022 році через російське вторгнення, згідно з дослідженням аналітичного центру REN21 та Європейської економічної комісії ООН, Україна втратила 90% потужностей вітрової енергетики. Що, втім, закономірно, оскільки за кількістю введених в експлуатацію вітрових електростанцій в лідерах були Запорізька та Херсонська області.

У 2021 році сукупна потужність усіх ВЕС України становила понад 1500 МВт. А в структурі загального виробництва електроенергії частка вітрових станцій становила 2,6%. 

Внаслідок бойових дій, пошкодження частини ВЕС та окупації за підсумками 2022 року українська енергосистема втратила понад 1 000 МВт потужностей. У той же час, у 2022 році було введено нові потужності ВЕС на 46 МВт. Загалом у структурі виробництва електроенергії 2022 року частка ВЕС становила приблизно 1,5%, - зазначають в "Укренерго".

За даними Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА), за два роки повномасштабної війни було збудовано та введено в експлуатацію 228 МВт нових потужностей, з яких 146,3 МВт - за 2023 рік. І станом на кінець 2023 року загальний потенціал вітроенергетичного сектору країни перевищив 1 900 МВт, однак разом із станціями на окупованих територіях.

А на кінець минулого року безпосередньо вітрові станції генерували 583,8 МВт. для української енергосистеми.

comments powered by HyperComments