Рік після вторгнення ХАМАС до Ізраїлю: Аналіз подій та наслідків

Марк Врублевський  |  Вівторок, 8 жовтня 2024, 16:54
Виповнився вже рік з моменту нападу терористичної організації ХАМАС на Ізраїль. Коротко розбираюся - що тоді відбувалося, як відповів Ізраїль та до яких наслідків призвів напад терористів
Рік після вторгнення ХАМАС до Ізраїлю: Аналіз подій та наслідків

Події нападу ХАМАС на Ізраїль із Сектора Газа 7 жовтня 2023 р.

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масштабний напад на Ізраїль із Сектора Газа. Атака розпочалася рано вранці з ракетного обстрілу, після чого сотні бойовиків проникли на територію Ізраїлю, використовуючи різні методи, включаючи наземні, морські та повітряні шляхи. В результаті нападу загинуло понад 1200 ізраїльтян, а більше 250 осіб були взяті в заручники, значна частина з яких загинули.

Операція армії Ізраїля проти ХАМАС у Секторі Газа

У відповідь на напад, Ізраїль оголосив війну ХАМАС і розпочав масштабну військову операцію в Секторі Газа. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) провела серію авіаударів по об’єктах ХАМАС, а також наземні операції з метою знищення інфраструктури терористичної організації у Секторі Газа. Слід зауважити, що військова інфраструктура терористів часто мала подвійне призначення або була створена серед цивільної інфраструктури. 

Протягом року конфлікт призвів до значних втрат серед цивільного населення в Газі, де загинуло щонайменше 41 тисяча людей, значна кількість яких мала певне відношення до ХАМАСу..

Події на північному кордоні Ізраїлю: дії організації Хезболла та дії Ізраїлю

Конфлікт на південному кордоні Ізраїлю спричинив активізацію бойових дій на півночі країни. Ліванська шиїтська організація Хезболла, підтримувана Іраном, почала обстріли ізраїльських територій з Лівану. У відповідь Ізраїль здійснив авіаудари по об’єктах Хезболли в Лівані, що призвело до загибелі кількох лідерів організації.

Це загострило відносини між Ізраїлем та Іраном, що підтримує Хезболлу - Іран двічі здійснив повітряні удари по Ізраїлю балістичними ракетами і безпілотниками. Останній з них відбувся буквально кілька днів тому.

Наслідки нападу ХАМАС для Ізраїля

Напад ХАМАС мав значні наслідки для Ізраїлю. Країна зазнала великих людських втрат та матеріальних збитків. Суспільство було шоковане масштабами атаки та кількістю жертв. Влада Ізраїлю посилила заходи безпеки та провела внутрішні розслідування щодо причин провалу оборони. Крім того, Ізраїль отримав значну підтримку від міжнародної спільноти, зокрема від США та Європейського Союзу.

Наслідки для Сектору Газа, організацій ХАМАС і Хезболла

Для Сектору Газа наслідки конфлікту були катастрофічними. Велика кількість загиблих серед цивільного населення, руйнування інфраструктури та гуманітарна криза стали результатом військових дій. Організація ХАМАС зазнала значних втрат, але продовжує контролювати Сектор Газа. Хезболла також зазнала втрат через ізраїльські авіаудари, але продовжує свою діяльність у Лівані.

Реакція у США, Європі, мусульманських країнах

Міжнародна спільнота відреагувала на конфлікт різними способами. США та Європейський Союз висловили підтримку Ізраїлю та засудили дії ХАМАС. Військова допомога Ізраїлю від США була пов'язана в один "пакет" з військовою допомогою Україні.

У багатьох мусульманських країнах відбулися протести проти дій Ізраїлю та на підтримку палестинців. Такі самі акції на підтримку палестинських терористів проходили також у США та країнах Європи.

ООН закликала до припинення вогню та мирного врегулювання конфлікту, але не зробила жодного реального кроку для припинення бойових дій. Мало того, деякі учасники терористичного нападу на Ізраїль виявилися співробітниками БАПОР - дочірньої структури ООН, створеної для забезпечення гуманітарних потреб палестинців.

comments powered by HyperComments