Китайська ударна авіаносна група патрулює навколо Тайваню

Середа, 18 вересня 2024, 14:04
Ударне авіаносне з'єднання на чолі з авіаносцем "Ляонін" обійшло зі сходу острів Тайвань. Таким чином Китай демонструє силу свого флоту.
Китайська ударна авіаносна група патрулює навколо Тайваню

Вранці 18 вересня авіаносна ударна група ВМС КНР здійснила прохід поблизу східного узбережжя Тайваню, прямуючи до Філіппінського моря. Про це повідомили у пресслужбі Міноборони Тайваню. За останню добу Міністерство оборони Тайваню виявили 9 бойових літаків та 13 кораблів ВМС Китаю, що патрулювали навколо острова.

У повідомленні зазначено, що китайський флот, очолюваний авіаносцем "Ляонін", пройшов через води на північний схід від Тайваню. Потім флот КНР продовжив рух на південний схід від японського острова Йонаґуні, розташованого трохи більше ніж за 100 км від Тайваню. Після цього кораблі попрямували до Філіппінського моря.

Загалом за останню добу військові Тайваню виявили 9 бойових літаків та 13 кораблів ВМС Китаю, які патрулювали навколо острова. Також вони зафіксували діяльність одного китайського дослідницького судна.

Окремо зазначається, що 6 китайських літаків перетнули середню лінію Тайванської протоки, яка є неофіційною межею між материком і островом, та увійшли в зону розпізнавання тайванської ППО.

Авіаносець "Ляонін" - перший справжній авіанесучий бойовий корабель Китаю. Його почали будувати у Миколаєві ще за часів СРСР під назвою "Рига", потім недобудований авіаносець було перейменовано у "Варяг" та у 1998 році продано у зареєстровану на тоді ще португальській колонії Макао фірмі для переобладнання у розважальний центр. Втім, після цього корабель добудували вже для військово-морського флоту Китаю під назвою "Ляонін". З 2012 року авіаносець пройшов ходові випробування та проходить службу у ВМФ НОАК, де спочатку використовувався як навчально-експериментальний корабель для відпрацювання подальшої розбудови авіаносного флоту і палубної авіації Китаю.

При водотоннажності понад 59 тис. тон авіаносець може розвивати швидкість до 32 вузлів, має довжину 304 м, ширину по політній палубі 75 м (ширина корпусу 38 м), може нести до 30 винищувачів J-15 та до 24 важких вертольотів Z-8, має зенітно-ракетні комплекси та протичовнові реактивні бомбомети, легку автоматичну зенітну артилерію самооборони.

Згодом за модифікованим проектом "Ляонін" у Китаї збудували ще один схожий авіаносець "Шаньдун". А починаючи з третього авіаносця, "Фуцзянь", китайські кораблі цього класу вже мають мало спільного з ще радянським прототипом - вони схожі на американські авіаносці, хоча дещо менші за водотоннажністю, мають звичайну неядерну силову установку, але на ньому встановлено електромагнітну катапульту. Всього у найближчі роки Китай планує мати 6 авіаносців - 4 типу "Фуцзянь" та вже наявні "Ляонін" з "Шаньдуном".

comments powered by HyperComments