Україна долучить до розмінування Чорного моря 5 тральщиків, катери та безпілотні системи

Четвер, 12 вересня 2024, 17:07
ВМС України готові залучити до післявоєнного розмінування Чорного моря 5 мінних тральщиків, декілька катерів, а також безпілотні роботизовані системи - морські дрони.
Україна долучить до розмінування Чорного моря 5 тральщиків, катери та безпілотні системи

В Болгарії відбулась конференція з питань протимінної безпеки в Чорному морі. На події обговорили участь України у розмінуванні моря. Вона пройшла у рамках чергового етапу міжнародних навчань серії «Сі Бриз 2024» і була присвячена питанням протимінної безпеки в Чорному морі, повідомили у ВМС ЗСУ.

На цій конференції обговорили посилення взаємодії з партнерами в рамках коаліції з розвитку морських спроможностей України, а також планування колективних зусиль для звільнення Чорного моря від мінної небезпеки.

Командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що поточні та майбутні зусилля країн із досягнення мінної безпеки в Чорному морі без залучення України, як основного гравця, не матимуть ефективності.

«Для цього Україна залучить п’ять протимінних кораблів і три протимінні катери, автономні протимінні системи, а також спеціалістів з підводного розмінування та підготовлений штаб протимінної тактичної групи. Вони повинні відігравати ключову роль в розмінуванні північно-західної частини Чорного моря та об’єднати навколо себе зусилля партнерів для успішного проведення масштабної протимінної операції під прапором НАТО. Тільки так ми знову зробимо наше море вільним та безпечним», – підкреслив Олексій Неїжпапа.

Мова йде про післявоєнне розмінування акваторії Чорного моря, в тому числі і неподалік від Одеської області. З вказаних 5 тральщиків мова йде про два, які вже передані Великобританією, ще два, які будуть передані Нідерландами та один, який був у наявності до початку війни.

Зазначимо, у конференції також взяли участь командувачі Шостого флоту США, ВМС Болгарії, Турецької Республіки, Середземноморського флоту Франції, заступник командувача Морського командування НАТО, командувач операцій королівського флоту Великої Британії, керівний склад військово-морських сил Естонії, Швеції, Греції, Італії, Японії.

comments powered by HyperComments