У флоті Ірану затонув новий корвет

Понеділок, 8 липня 2024, 10:46
Так званий військовий флот Ірану постійно втрачає бойові кораблі, які тонуть у своїх же портах внаслідок аварій, конструктивних недоліків чи некомпетентності іранських моряків.
У флоті Ірану затонув новий корвет

Один з найновіших кораблів військового флоту Ірану фрегат Sahand затонув за невідомих обставин в порту країни. Про це повідомляє видання Naval News.

В наслідок невідомого інциденту іранський легкий фрегат Sahand (бортовий номер 74) сильно накренився на лівий борт та “сів” на корму, після чого 7 липня остаточно затонув в порту іранського міста Бендер-Аббас.

Повідомляється, що на борту могли бути жертви, однак наразі точні данні відсутні. Однією з причин втрати судна могла стати технічна аварія під час ремонту головної енергетичної установки.

Корабель типу Mowj був спущений на воду у 2012 році, введений в експлуатацію лише в грудні 2018 року. Він був одним із найсучасніших фрегатів Ірану та входив до Південного флоту військово-морських сил країни.

Sahand, як і інші іранські фрегати, активно діяв в акваторії Червоного моря. Вони підозрюються у допомозі хуситам в атаках на торгові судна.

Варто зауважити, що це вже не перший подібний інцидент з кораблями цього типу. Раніше, в січні 2018 року, фрегат того ж класу Damavand (б/н 77) сів на мілину, після чого також перекинувся та затонув.

Пізніше, в грудні 2021 року, фрегат Talayieh того ж типу Mowj перекинувся в сухому доку в Бендер-Аббасі.

Кораблі типу Mowj (Мудж) – це серія легких корветів побудованих на верфях країни, що наразі складається з семи бортів. Частина з них втрачена або будується.

Кораблі водотоннажністю у 1400 тонн класифікуються у іранському ВМФ як ракетні есмінці. Головним озброєнням корабля є його чотири пускові установки протикорабельних ракет C-802 та шість 324-мм протичовнових торпедних апаратів.

Крім того, кораблі проєкту також несуть 76-мм артилерійську установку, а також зенітне озброєння у вигляді двох пускових установок ракет Mehrab (копія американських SM-1) та 40-мм і 23-мм зенітних гармат. Крім того, на борту фрегатів може базуватись гелікоптер.

comments powered by HyperComments