Флот росії втрачає кораблі на мінах та ховається у базах (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понеділок, 24 червня 2024, 18:01
Флот росії у Чорному морі зазнав суттєвих втрат від українських морських дронів не лише у вигляді безпосередніх атак, а й внаслідок підриву на встановлених ними мінах. В той же час російські кораблі продовжують тікати з Севастополя та з Азовського моря.
Флот росії втрачає кораблі на мінах та ховається у базах (ВІДЕО)

Почнемо з доброї новини, яка охоплює значний проміжок часу, майже рік. Виявляється, що українські морські дрони використовуються не лише як брандери-камікадзе, безпосередньо атакуючи російські кораблі, вони не лише оснащуються установками РСЗВ та зенітними ракетами. Ще з осені минулого року їх пристосували для встановлення морських мін.

СБУ модифікувала морські дрони "Sea Baby" для встановлення 180-кілограмових морських пластикових мін,  що встановлюються на дні моря та які важко виявити. Як пише Wall Street Journal, на їх рахунку вже не менше як 4 підірвані російські кораблі. Всього було встановлено 15 таких мін. 

Першим був ракетний корвет "Самум" у вересні 2023 року. Вперше в історії російський корабель вивели з ладу міною, яку за 400 км приніс безпілотник СБУ.  Тоді його на буксирі притащили до Севастополя, і ми це тоді помітили.

Наступними свої міни «знайшли» великий патрульний корвет "Павел Державин" та великий буксир, який йшов йому на допомогу.

Також на міні від "Sea Baby" підірвався один з двох сучасних протимінних кораблів, які стоять на службі в рф. Тобто, протимінні тральщики, які створені як раз для пошуку та знищення мін - виявилися на росії безпорадними саме від мінної загрози.

Тепер про дислокацію флоту росії. 

Нещодавно ми повідомляли про передислокацію, тобто втечу, з Севастополя одного з двох ракетних корветів на підводних крилах проекту 1239 - це був або корвет "Бора", або однотипний "Самум". Зараз вже обидва корвети цього типу втекли з Севастополю - і є кадр того, як вони обидва заправлялися паливом перед втечею.

На основі вчорашніх буквально знімків високої якості Новоросійська від 23 червня. ми бачимо там у військовій гавані стоять біля причалів два нових фрегати проекту 11356 "Адмирал Макаров" і "Адмирал Ессен", старий фрегат проекту 1135, три підводні човни з чотирьох наявних, всі три патрульні корвети проекту 22160, що залишилися у росіян у Чорному морі, один протичовновий корвет проекту 1124 та інші малі бойові кораблі. 

На супутникових знімках Севастополя аж за 19 червня можна помітити один з двох старих фрегатів проекту 1135, скоріше за все, неспроможний самостійно рухатися, та два десантні кораблі проекту 775 - це, скоріше за все, раніше уражені "Ямал" і "Азов".

Також відомо, що росіяни включили у склад свого флоту захоплені у Бердянську та Маріуполі два українські бронекатери типу "Гюрза-М" "Аккерман" і "Вишгород", назвали їх "Наездник" та "Разбойник" та переозброїли їх на застарілі 25-мм артилерійські установки - оскільки відновити сучасні українські бойові модулі вони не змогли. 

Інші десантні кораблі та три ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М" аж до ранку 23 червня перебували всі у Азовському морі. Але вранці 24 червня, за даними ВМС України, там залишалося всього два таких корвети. Відповідно, один з них, перед цим відстрілявшись ракетами "Калібр" 22 та 23 червня - або пішов на поповнення боєзапасу до Новоросійська і не був помічений на космічних знімках, або його вже тягнуть на буксирах через Волго-Донську систему до Каспійського моря.

У Чорному морі росіяни продовжують тримати один з чотирьох наявних у них тут підводних човнів. Якщо це не старий човен "Алроса", то він являє собою потенційну загрозу запуску ракет "Калібр" - тому що три підводні човни проекту 636.3 можуть нести по 4 таких ракети.

За останні дні росіяни знову почали застосовувати морські крилаті ракети "Калібр". Під час комбінованого повітряного удару 22 червня вони запустили з акваторії Азовського моря 4 таких ракети, які всі були збиті - це половина залпу одного з корветів типу "Буян-М", що там перебували. Потім вранці 23 червня вони випустили також з Азовського моря ще три "Калібри" у напрямку Києва, які теж були збиті. Тож можна припустити, що один з корветів спочатку випустив одну половину боєкомплекту з 8 ракет, потім другу - але одна з ракет або не була випущена через несправність, або відразу після запуску впала у море.

Кораблі росіян у Азовському морі знаходяться у зоні досяжності модифікованих протикорабельних ракет "Нептун" українського виробництва та ракет ATACMS. Однак, для успішного ураження треба максимально точно ідентифікувати позиції російських кораблів, спланувати операцію, підготувати пускові установки на потрібній локації та запустити ракети. Поки що такого нищівного удару не відбулося - щоб не запускати ракети без гарантії ураження російських кораблів.

Одночасно росіяни продовжують прикриття баржами судноплавного прольоту Керченского моста. За даними космічних знімків від 21 червня, там вже стоїть 24 баржі. Вони вишикувані у два ряди в сторону від судноплавного прольоту до Тузловської коси та у дві колони, що перетинаються під прямим кутом - у бік Керченського півострову.

Також біля мосту патрулюють катери, від охорони мосту великими кораблями росіяни відмовилися після того, як там було знищено морським дроном корвет "Сергій Котов".

Загалом, з російським чорноморським флотом треба якось закінчувати всі справи - адже цей недофлот повинен у повному складі передислокуватися на дно до крейсера "Москва".

comments powered by HyperComments