Частина російського флоту втекла у Азовське море

Олександр Вельможко  |  Неділя, 9 червня 2024, 13:53
Продовжуємо стежити за російським чорноморським флотом. Частина його кораблів панічно тікає від неминучого українського удару.
Частина російського флоту втекла у Азовське море

Декілька днів тому ми зафіксували, що чорноморський флот російської педерації вийшов з Новоросійська на зовнішній рейд порту. Таким чином, росіяни спробували запобігти ракетного удару по кораблям, які стоять біля причалів, коли можна точно визначити їх локацію і, відповідно, дати цілевказання для ракет. Але маневруючи на зовнішньому рейді Новоросійська росіяни підставилися під можливий удар морських дронів.

Внаслідок цього починаючи з 7 червня ВМС України фіксують перебування значних сил росіян вже у Азовському морі. 7 червня там було 10 кораблів, 8 і 9 червня - по 7 кораблів, серед яких три надводних ракетоносця з загальним можливим залпом до 24 ракет "Калібр". Це, ймовірніше за все, три невеликі корвети проекту 21631, "Грайворон", "Інгушетія" та "Вишній Волочек", які відносяться до класу "річка - море", мають невелику осадку і можуть маневрувати в умовах мілководного Азовського моря. Також можливо, що серед інших кораблів у Азовському морі є великі десантні кораблі, які зафіксовані на супутниковому знімку за 6 червня, коли з'єднання російського флоту йшло курсом на Керченську протоку і далі у Азовське море.

Відповідно, підводні човни, фрегати "Адмирал Макаров" та "Адмирал Ессен" залишаються біля Новоросійську. Але свіжі відкриті супутникові знімки за 8 червня показують хмару як раз над тією частиною порту Новоросійськ, де базуються російські кораблі.

Таким чином, росіяни дійсно намагаються зберегти залишки свого недофлоту у Чорному морі. І тут, я гадаю, що передислокація частини кораблів у Азовське море - це перший крок до втечі аж на Каспійське море Волго-Донським каналом або на посилення Балтійського флоту. Справа у тому, що корвети проекту 21631 будувалися як раз на Волзі - на заводі у Зеленодольську. І такі самі корвети є у складі Каспійської флотилії. І у випадку, коли на Каспійське море перекинуть три корвети з Чорного моря - їх там буде шість. А характеристики ракет "Калібр" дозволяють робити пуски у напрямку України навіть з Каспію.

Крім того, росіяни, мабуть, сподівалися, що у Азовському морі вони будуть убезпечені від атак морських дронів. Це дійсно так - поки що. Тим паче, що фарватер біля Керченського мосту продовжують перекривати навіть не боновими загородженнями, а великими баржами. Але вони не врахували іншого фактору - Азовське море цілком досяжне і для українських повітряних безпілотників, і для ракет "Нептун", які розроблені як раз як протикорабельні. І тому на російські кораблі у Азовському морі вже почалося полювання.

Наші партизани повідомляють, що 8 червня біля 16:00 з ділянки берегу між Бердянськом та Приморськом було зафіксовано на рейді декілька суден нецивільного вигляду (точка один на схемі) 

Вже біля опівночі український дрон атакував якесь судно біля порту Єйськ (точка два на схемі) і воно, за попередніми даними, було потоплено. Можливо, але ми не впевнені, що це міг бути один з десантних кораблів.

Про це писали у пабліках росіяни, але вже зранку 9 червня всю інформацію про атаку було видалено зі всіх пабліків окупантів. 

У залишку ось що ми маємо. Росіяни тепер змушені базувати фрегати, підводні човни та інші бойові одиниці флоту у Новоросійську таким чином, щоб постійно міняти позиції  та якнайбільше часу проводити у морі, хоча б у акваторії порту - щоб запобігти визначенню локації і ракетного удару. Але це рано чи пізно призведе до серйозних несправностей на цих кораблях, вони будуть змушені стати біля причалів на ремонт. І тут по ним прилетить. Тобто, ті кораблі, передусім ракетні, що залишаютсья у росіян в Чорному морі - приречені. Ракетні корвети та менші бойові одиниці росіяни під загрозою неминучого знищення спробують перевести у Каспійське море чи на Балтійський флот.

Але останні приклади успішних ударів українських дронів по російським авіабазам Моздок у Дагестані (де базуються стратегічні бомбардувальники Ту-22) та біля Астрахані (де уражено найновіший російський винищувач Су-57) показують - російські морські бази у Каспійському морі тепер теж у зоні досяжності українських дронів. Єдине питання - це як дрони пролетять над гірською місцевістю, хоча це може бути вирішено іншим тактичнім і логістичним маневром. Тому удари по російським кораблям у Каспійському морі теж можливі, але поки що це не є важливою задачею - оскільки ще  треба зачищати від росіян Чорне море.

comments powered by HyperComments