Український корвет вийшов на перші випробування

Фото: Enes Balcı  |  Четвер, 30 травня 2024, 10:20
Ракетний корвет "Гетьман Іван Мазепа" ВМС України вийшов у море на перші ходові випробування.
Український корвет вийшов на перші випробування

Український ракетний корвет "Гетьман Іван Мазепа", який будують на одній з верфей у Стамбулі, напередодні, 30 травня, вперше вийшов на ходові випробування.

Фото корабля у Мраморному морі, у турецьких внутрішніх територіальних водах, вже публікують турецькі фотографи.

Візуально корабель виглядає повністю готовим. На своїх місцях стоять основна 76-мм артилерійська універсальна установка Leonardo Super Rapid на носу корабля та 35-мм автоматична зенітна артилерійська установка Aselsan Gokdeniz. Про ракетні комплекси, судячи з фото, сказати нічого. А антени більшості радіоелектронних засобів спостереження, наведення озброєння та зв'язку - вже стоять на місці.

Міністерство оборони України уклало контракт на будівництво двох корветів класу Ada для Військово-морських сил Збройних сил України наприкінці 2020 році. Також тоді Державний оборонний концерн Туреччини та суднобудівний завод «Океан» (Миколаїв) підписали меморандум про спільну реалізацію корветної програми. Будівництво корабля здійснює військово-морська верф RMK Marine у Стамбулі. Очікувалося, що миколївське підприємство буде виконувати добудову і монтаж систем озброєнь.

Відповідно до чинного контракту, будується два кораблі за кордоном. Третій та четвертий кораблі повинні були будувати вже в Україні - у Миколаєві. Однак зараз кораблебудівні роботи на заводі "Океан" поки що неможливі через бойові дії та російські удари по заводу та Миколаєву. 

Другий корабель вже спущений на воду і отримав назву на честь гетьмана Івана Виговського.

Корвети даного типу, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун" або іншого типу, зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). артилерійську установку калібром 76 мм OTO Melara, а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

comments powered by HyperComments