Українські морські дрони оснастили РСЗВ

Середа, 22 травня 2024, 13:03
Морські дрони СБУ «Sea Baby» тепер оснащені системами «Град» і вже активно знищують росіян. 
Українські морські дрони оснастили РСЗВ

Вже позаминулої ночі 20 травня «Sea Baby» СБУ спільно з ВМСУ ефективно відпрацювали з моря по позиціям росіян на окупованій Кінбурнській косі.

Судячи з фото, можна зробити висновок, що перші випробування запуску ракет з дронів були зроблені ще взимку.

На оприлюдненому відео видно, що на дрони встановлено декілька направляючих для запуску 122-мм некерованих ракет від РСЗВ «Град». Через певні особливості запуску з водної поверхні ці ракети при вогні на велику відстань мають не дуже високу точність. Але при цьому вони можуть бути дуже ефективно застосовані по російським кораблям під час атаки з невеликої (до 500 метрів) відстані. Наприклад це може бути в ситуації групової атаки дронів, коли один-два дрони залпами «Градів» прикривають та підтримують ті дрони, які безпосередньо таранять ворожі кораблі. Також навіть при низькій точності застосування ракет «Град» з дронів по береговим позиціям може бути ефективним задля раптовості та великій площі ураження.

Раніше були помічені українські морські дрони, оснащені модернізованими для таких потреб зенітними ракетами.

На відео, яке було оприлюднено ще 6 травня росіянами, їх вертоліт Ка-29ТБ стріляє в безекіпажний катер, обладнаний ракетами, і вражає морський безпілотник.

Надводні безпілотники, які Україна часто застосовує у Чорному морі, особливо вразливі для авіації: вони фактично беззахисні перед гелікоптером, оснащеним кулеметом. Тому росія намагається використовувати вертольоти і літаки для боротьби з такими дронами. Застосування безекіпажних катерів, оснащених зенітними ракетами, може переламати ситуацію.

Новий безпілотник, який застосовує Україна, оснащений двома ракетами класу «повітря-повітря» Р-73. Спочатку вона була призначена для запуску з винищувачів, таких як МіГ-29 та Су-27.

В теорії при запуску з землі така ракета буде здатна вразити ціль на відстані вдвічі меншій, ніж при запуску з повітря, пише автор. На практиці у разі встановлення на морських дронах дальність ракети може бути ще меншою та обмежена можливостями обладнання, встановленого на катері. Однак, навіть за таких умов морський дрон з зенітними ракетами є небезпечним для літака чи вертольота, який змушений наближатися до дрону на малій висоті та відстані, щоб стріляти з кулемету чи малокаліберної авіаційної гармати.

Застосування одного-двох таких дронів разом із звичайними морськими безпілотниками може забезпечити їм захист від авіації, пише аналітик. Крім того, систему можна використовувати для атак на літаки під час їхнього зльоту або посадки в Криму. HI Sutton зазначає, що є непрямі докази проведення таких атак.

comments powered by HyperComments