Ракетний удар по Києву: до чого тут російські кораблі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 25 марта 2024, 15:45
Вранці 25 березня росіяни завдали удар балістичними ракетами по Києву. Розбираємося, до чого тут російські кораблі - та де і як зараз дислокується чорноморський флот російської педерації.

Приблизно о 10:30 на півдні України, в Одесі в тому числі, пролунала повітряна тривога. І в цей же час у Києві пролунали потужні вибухи. Це росіяни завдали удару по Києву двома балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму. Цілі знищено успішною роботою ППО.

Детальніше - у нашому відеосюжеті.

Від падіння уламків та фрагментів збитих ракет постраждала будівля Академії мистецтва і дизайну імені М. Бойчука в Києві. Зруйнована центральна частина корпусу: спортивна зала, конгрес-хол, виставковий центр. Уламки ракет впали також у Голосіївському, Дніпровському та Солом'янському районах.

У КМВА повідомили, що рф свідомо била в центр Києва: намагалася або вдарити по "центрах прийняття рішень", або вразити ППО, або працювала по енергетиці.

У Повітряних силах України спочатку не повідомляли про тип ракет, вказавши лише на локацію їх запуску десь з Криму. Відстань від Криму, навіть від окупованої частини Херсонської області до Києва більше 500 км, що виключає використання ракет "Іскандер" у балістичній версії. Тому це могли бути балістичні ракети інших типів - наприклад, північнокорейські або ж російські гіперзвукові ракети "Циркон", які мають далекобійність від 600 до 1000 чи навіть до 1500 км - точні їх характеристики не розголошувалися. Ці ракети розроблялися з 2016 р., офіційно прийняті на озброєння 2022 р. і виробляються буквально поштучно. Вони були призначені для модернізованих атомних крейсерів та атомних субмарин, але поки що єдиним кораблем, де "Циркони" офіційно були у наявності, був фрегат "Адмирал Горшков", модернізований з великого протичовнового корабля.

Відстань від Криму до Києва та зафіксований час польоту ракет від моменту запуску до збиття склав до трьох хвилин. Це дає підставу розрахувати їх швидкість у понад 7500 км/год.. Тим більше, що наявні дані про цю ракету підтверджують можливість її швидкості у 8-9 чи навіть 10 чисел Маха, тобто у 8-10 разів швидше звуку - до 11 тис. км/год.

Запускати ракети "Циркон" росіяни планували з кораблів та підводних човнів - вони спеціально уніфіковані по пусковим установкам з ракетами "Калібр". Але за системами керування так виявилося, що з всього чорноморського флоту росії ракети "Циркон" здатен випускати лише малий ракетний корабель (корвет) проекту 22800 "Циклон". І, до речі, саме він як раз єдиним з російських ракетоносців у Чорному морі залишався у Севастополі і, теоретично, міг запустити ракети прямо з бухти чи навіть біля причалу - не виходячи у море. Також у росіян повідомлялося про розробку для пусків "Циркону" наземної пускової установки на базі автомобільного шасі - але точної інформації про це немає. Тому вірогідніше за все - оті "Циркони" випустили як раз з корвету "Циклон" десь у Севастополі чи біля нього.   

Тому інформація про дислокацію російських кораблів залишається дуже актуальною. У морі зараз не перебуває жодного російського корабля - всі вони сховалися у бази, щоб їх не дістали українські морські дрони.

Головні сили чорноморського флоту недоросії зосереджені у Новоросійську, де вхід до військової гавані перекритий боновими загородженнями. 

Два фрегати проекту 11356 - «Адмирал Макаров» і «Адмирал Эссен».
Три патрульні корвети проекту 22160 -«Василий Быков», «Дмитрий Рогачев», «Павел Державин».
Два МРК (корвети) проекту 22800 - «Амур» і «Туча», обидва недобудовані і небоєздатні.
Три МРК (корвети) проекту 21631-  «Вышний Волочек», «Ингушетия», «Грайворон».
МПК 1124М
Великі десантні кораблі - новий проекту 11711 «Петр Моргунов», три проекту 775 - «Георгий Победоносец», «Калининград», «Королев», старий проекту 1171 «Орск».
Підводні човни проекту 636.3 - «Старый Оскол», «Великий Новгород», «Колпино» та більш старий проекту 877 «Алроса».
Тральщики «Железняков», «Вице-адмирал Захарьин», «Валентин Пикуль» та ще один проекту 12700.
Розвідувальний корабель «Приазовье», десатний катер «Атаман Платов», допоміжні судна «Селигер», «Ладога» та інші.

Відповідно, у Севастополі залишаються два старі фрегати проекту 1135 «Ладный», «Пытливый», один з яких у ремонті, два ракетні корвети на підводних крилах проекту 1239 «Самум» і «Бора», один з яких пошкоджений, вже згаданий корвет "Циклон", старий десантний корабель «Николай Фильченков», три десантні кораблі проекту 775 у стані металобрухту після ураження українськими ракетами «Ямал», «Азов», «Минск», роздовбаний підводний човен «Ростов-на-Дону», старі ракетні катери та малі протичовнові кораблі, тральщики, допоміжні судна та інші бойові одиниці. Всі ці кораблі, окрім "Циклону", не мають ударного ракетного озброєння і тому не несуть прямої небезпеки для нас.

Після останнього ракетного удару по Севастополю там було уражено десантні кораблі «Ямал» і «Азов», які не затонули, але отримали такі пошкодження, що виключають їх ремонт і подальше використання. Також отримав пошкодження або від близьких вибухів, або від влучень ракет ще й розвідувальний корабель "Іван Хурс".

Крім того, росіяни продовжуть розбудовувати морську базу у окупованій ними Абхазії у містечку Очамчира. Туди планують сховати частину кораблів, коли Новоросійськ стане непридатним для базування російського флоту - росіяни сподіваються, що Україна не буде бити по базі, яка знаходиться не на російській території, а на непідконтрольній грузинському уряду окупованій росіянами самопроголошеній Абхазії.

Однак, для того, щоб дістатися до бази у Абхазії, російським кораблям треба вийти у море - а там на них чатують українські морські дрони. І тому подальша доля російського флоту у Чорному морі вже відома - всі його кораблі опиняться на морському дні або перетворяться на металобрухт біля причалів.

comments powered by HyperComments