Як будують у Туреччині нові українські ракетні корвети (ВІДЕО)

Суббота, 9 марта 2024, 14:46
Показуємо, як йде будівництво перших двох ракетних корветів для ВМС України на одному з підприємств у турецькому Стамбулі.
Як будують у Туреччині нові українські ракетні корвети (ВІДЕО)

На верфі у Стамбулі будують два ракетні корвети типу "Ada" для флоту України. Перший з них, спущений на воду восени 2021 р., названий "Гетьман Іван Мазепа". Другий зараз готують до спуску на воду, він названий "Гетьман Іван Виговський".

8 березня 2024 р. будівництво корветів перевірив президент України Володимир Зеленський.

Корвети даного типу, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун" або іншого типу, зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). артилерійську установку калібром 76 мм OTO Melara, а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

"Візит у Туреччину. Стамбул. Верфі, де будують корвети для наших Військово-Морських сил. Ознайомився зі ступенем готовності та оснащенням корвета «Іван Мазепа». Поспілкувався з військовослужбовцями ВМС України. Дякую за службу. Додаємо сили нашій державі.

Також ознайомився з перебігом будівництва другого нашого корвета класу Ada – присвоїв йому ім’я гетьмана Івана Виговського.

Дякую за партнерство Президенту Турецької Республіки та всім оборонним компаніям Туреччини й України, які разом працюють заради того, щоб мир став ближчим і був надійним."- заявив Зеленський.

Міністерство оборони України уклало контракт на будівництво двох корветів класу Ada для Військово-морських сил Збройних сил України наприкінці 2020 році. Також тоді Державний оборонний концерн Туреччини та суднобудівний завод «Океан» (Миколаїв) підписали меморандум про спільну реалізацію корветної програми. Будівництво корабля здійснює військово-морська верф RMK Marine у Стамбулі. Очікувалося, що миколївське підприємство буде виконувати добудову і монтаж систем озброєнь.

Відповідно до чинного контракту, будується два кораблі за кордоном. Третій та четвертий кораблі повинні були будувати вже в Україні - у Миколаєві. Однак зараз кораблебудівні роботи на заводі "Океан" поки що неможливі через бойові дії та російські удари по заводу та Миколаєву.

comments powered by HyperComments