СБУ показала морський дрон власної розробки

Среда, 16 августа 2023, 12:02
Українські морські дрони розробляє та виготовляє безпосередньо СБУ. Один з таких дронів у липні пошкодив збудований росіянами Керченський (Кримський) міст, інші - російські десантний корабель та танкер.
СБУ показала морський дрон власної розробки

Українські спецслужби передали службі CNN ексклюзивні кадри, на яких видно липневу атаку експериментального морського безпілотника на Кримський міст.

Атака 17 липня призвела до пошкодження дорожніх смуг мосту та, за словами російських чиновників, загинуло двоє мирних жителів. Це була друга атака на життєво важливу переправу, і вона показала, як важко захистити єдиний незалежний російський зв’язок з півостровом.

Український морский дрон під назвою «Sea Baby» ("Морський малюк") є результатом місяців розробки, яка почалася одразу після вторгнення. У їх виробництві не задіяна жодна приватна компанія, і ці ж "малюки" атакували великий десантний корабель "Олєнєгорскій горняк" і танкер SIG.

Україна стримано ставилася до нападів на російські об'єкти, підтверджуючи свою причетність через анонімні заяви та розпливчасті посилання на «непізнані плавучі об’єкти».

«Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів»», – підкреслив Василь Малюк.
 
Розповідаючи більш детально про спецоперації, Голова СБУ відзначив, що саме Служба безпеки була автором відповідних оперативних задумів та подальшої їх успішної реалізації разом із Військово-морськими силами ЗСУ. «Ми підходимо виважено до кожної спецоперації на морі. По суті, сім раз відміряємо і один раз відрізаємо. Але робимо це швидко і мобільно. Жалимо ворога прямо в серце», - зазначає керівник Служби безпеки.

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року, за ініціативою особового складу були названі «SeaBaby», тобто «Морський малюк». Вони обладнані бойовою частиною 850 кг.
 
Для враження десантного корабля «Оленегорський горняк» і танкера «SIG» було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

.Малюк також зазначив, що західні партнери України виявили інтерес до їх діяльності та бажання перейняти їхній досвід, але зараз вони не беруть участі в українських операціях і не постачають жодного обладнання для цих цілей.

comments powered by HyperComments