Чорноморський флот росії відступив після ракетного удару по Одеській області (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 27 января 2023, 21:37
Продовжуємо аналізувати діяльність російського флоту у Чорному морі та його участь у останньому ракетному ударі по Одеській області.
Чорноморський флот росії відступив після ракетного удару по Одеській області (ВІДЕО)

Всі деталі по участи російських кораблів в обстрілі Одеської області та дані щодо дислокації російського флоту у Чорному морі у нашому відеосюжеті.

Вчора, 26 січня російський флот прийняв участь у тому ракетному ударі, який був поцілений, в тому числі і на Одеську область. Тоді вранці 26 січня у морі перебувало 11 російських кораблів, серед яких було 4 ракетних з загальним залпом у 28 "Калібрів" - тобто 3 надводних та один підводний. У другій половині дня 26 січня фіксувалося також 4 ударні кораблі, але з загальним залпом у 20 ракет - і це може бути, після певної ротації, три підводні човни та один надводний корабель.

Під час того ракетного удару зі всіх кораблів росіяни випустили всього 9 ракет "Калібр". Тобто, велика кількість ударних кораблів вже не означає, що вони можуть випустити стільки ракет, скільки мають пускових установок. Запаси ракет "Калібр" у росіян майже вичерпані - і тому значна кількість ударних кораблів виходить в море з порожніми пусковими установками. лише для того, щоб здійснювати психологічний тиск потенційною можливістю завдати ракетного удару. І не більше. 

Зауважу, що з цих 9 "Калібрів" щонайменше 3 збили над Одеською областю і ще декілька - над іншими регіонами України. Загалом же із 55 випущених вчора ракет різних типів було збито 47, що демонструє високу ефективність ППО.

Після цього ракетного удару у росіян в морі на ранок 27 січня залишалося ті ж 4 ударні кораблі, що й вчора увечері. Але вже у другій половині дня 27 січня стало відомо, що більшість російських кораблів повернулися у бази. Загалом у морі залишалося 12 одиниць корабельно-катерного складу, серед яких два ударних з 12 ракетами - тобто один надводний корабель та один підводний човен.

А тепер найцікавіше - про дислокацію росіян на основі космічних знімків за 25 січня. Вони були зроблені за досить доброї погоди і на них можна побачити багато цікавого. 

Отже, у Севастополі біля причалів у бухті Голландія, на головній стоянці надводних кораблів чорноморського флоту, стояли один з двох нових фрегатів типу 11356, два старі фрегати типу 1135, два старі ракетні корвети типу 1239 "Бора". Поруч вантажили крадене українське зерно на два балкери, а по центру Севастопольської бухти, як завжди, стоїть на якорях патрульний корвет проекту 22160 з зенітно-ракетним комплексом "Тор".

У Інкерманській бухті стояв один з ракетних корветів проекту 21631. У Південній бухті біля причалів стояли загалом 4 десантні кораблі проекту 775 та один з підводних човнів. 

В Новоросійську стояли відразу три підводні човни, один патрульний корвет типу 22160, 3 десантні кораблі проекту 775 та новий десантний корабель "Петр Моргунов" та, увага, другий фрегат проекту 11356.

Що означає така дислокація російських кораблів? 25 січня у морі перебувало 4 ударні кораблі росіян з 9, а на супутникових знімках ми бачимо у цей день в базах 7 з 9 - тобто протягом дня були певні ротації, частина кораблів поверталася у бази, частина виходила в море.

Це означає, що 26 січня на обстріл Одеської області з Севастополя могли вийти в море один з фрегатів проекту 11356, 3 корвети типу 21631 та один підводний човен. Також ми можемо зауважити, що значна частина чорноморського флоту, в тому числі один з двох його найсильніших надводних кораблів, перейшли до Новоросійську, якнайдалі від можливих ударів українських дронів по Севастополю. І вони як раз і могли теж брати участь у ракетному ударі по Одеській області - дальність польоту ракет "Калібр" це дозволяє. 

Разом з дуже обмеженою реальною участю саме флоту у ракетних ударах, який спромігся лише на 9 ракет, це ще раз свідчить про загальну стратегічну поразку чорноморського флоту росії та його готовність до повного відступу, навіть втечі, з Севастополя.

comments powered by HyperComments