Російський флот готується до удару по Одесі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 12 января 2023, 12:32
Дії чорноморського флоту росії свідчать про його підготовку до ракетного удару по Одеській області та іншим регіонам України. Що ж відбувається з російськими кораблями?
Російський флот готується до удару по Одесі (ВІДЕО)

Для початку - поки що найсвіжіші відкриті дані на основі супутникових знімків Севастополя та Новоросійська за 9 та 11 січня. Так ми можемо показати дислокацію російського флоту у ці дні та зробити висновки.

Всі деталі та самі знімки - у відеосюжеті редактора "Одеського Кур'єру" Олександра Вельможка.

Почнемо з Новоросійську, 9 січня там стояли три підводні човни з 5 наявних на чорноморському флоті, 4 десантні кораблі та один з патрульних корветів проекту 22160. На фото ми бачимо, як росіяни намагаються запровадити у Новоросійську систему оборони проти морських безпілотників. 11 січня з цього складу вийшли в море всі 3 підводні човни, новий десантний корабель проекту 11711 "Петр Моргунов", отой самий корвет, це "Сергей Котов" та допоміжні бойові одиниці. В результаті військово-морська база Новоросійську залишилася вперше за час війни майже порожньою. Це означає, що десантний корабель виконує логістичну задачу по перевезенням до портів окупованого Криму. А підводні човни або займаються навчаннями, або йдуть до Севастополя на перезарядку ракет - і, відповідно, готуються до ракетного удару по Одесі.

Ось що було у Севастополі 9 січня. Основні сили, як завжди, стояли кормою до причалу у бухті Голландія - це один з фрегатів проекту 11356, два старих фрегати, один з корветів проекту 21631, а також більш старі та допоміжні кораблі. У Інкерманській бухті біля заправочного причалу стояв один з корветів проекту 22160. У Південній бухті стояли біля причалу три десантні кораблі проекту 775 та у глибині бухти - два підводних човни. Цікаво, що саме в момент прольоту супутника з однієї позиції на іншу переводили другий фрегат проекту 11356 та корвет проекту 21631. Скоріш за все, ці кораблі заправлялися паливом у Інкерманській бухті, а потім ставали на звичне місце на головній стоянці флоту. В середині Севастопольської  бухти на якорях стоїть один з патрульних корветів проекту 22160, який оснащено сухопутним зенітно-ракетним комплексом "Тор" - таким чином росіяни намагаються захиститися від безпілотників.

А тепер дивимося на Севастополь вже 11 січня, знімки зроблені буквально крізь хмари. Диспозиція кораблів біля причалів змінилася - тут стоять вже обидва фрегати типу 11356, старі фрегати та інші. В Інкерманській бухті на заправці стоять корвети типу 22160 та 21631 Обидва підводних човни все ще у Південній бухті. 

Протягом всіх перших днів січня росіяни тримали майже всі свої кораблі у базах, в тому числі взагалі всі ракетоносці. При цьому в один з днів, 7 січня, в морі взагалі не було їх кораблів. Однак, 11 січня командування ВМС України спочатку повідомило, що у Чорному морі знаходиться один російський корабель, який не відноситься до категорії ударних ракетоносців. Згодом оперативне командування "Південь" ЗСУ оприлюднило інформацію про вихід в море одного російського ракетоносця. Таким чином, вперше за 2023 рік росіяни вивели у море один зі своїх ударних ракетних кораблів.

12 січня у морі перебувають всього 2 російських кораблі, в тому числі жодного з ракетами "Калібр". Згодом оперативне командування "Південь" підтвердило наявність у морі одного підводного човна - скоріш за все, з числа вищезазначених субмарин, які вийшли в море раніше з Новоросійська.

Перед цим росіяни двічі спробували провести повітряну розвідку Одеської області безпілотниками типу "Орлан-10". Обидва збили ще над морем - один опівдні 11 січня, другий вночі 12 січня. Ось фото одного з них.

Все це дає нам змогу скласти пазл та зробити висновок, що росіяни вперше за 2023 рік готуються до чергового ракетного удару, але він точно буде не сьогодні. Поки на морі панує штормова погода, росіяни не здатні проводити великі операції своїми надводними кораблями, адже з 5 надводних ударних кораблів три (це корвети типу 21631) є прибережними річковими кораблями, нездатними діяти в умовах поганої погоди, а інші два - це фрегати типу 11356, які обидва малобоєздатні чи взагалі небоєздатні після отриманих пошкоджень від українських ударів ракетами та дронами. Тому наступний російський удар з моря можливий тоді, коли погода дозволить одночасні дії і кораблів, і літаків. Про можливість такого удару, як раз з періодичністю приблизно у два тижні, також попереджає оперативне командування "Південь" ЗСУ.

Минулий ракетний удар, в якому приймали участь і кораблі, відбувався 29 грудня. З цього часу пройшло майже два тижні - і росіяни змогли накопичити певний запас ракет, який також свідчить про їх виробничі можливості. Адже ракети "Калібр" у них закінчилися зовсім, окрім тих, які є в пускових установках кораблів балтійського, тихоокеанського, північного флотів, а також з'єднання у Середземному морі. І ось такі періодичні ракетні удари, які здійснюються буквально з зовнішнього рейду Севастополя - це все, що може робити російський чорноморський флот проти України. Ніякого наступу, десанту, морської блокади та іншого - вони вже не можуть.

comments powered by HyperComments