Поради фахівців: як заощадити місце на маленькій кухні

Економія місця за допомогою техніки
Ці поради стосуються ергономічного використання кухонної техніки в невеликих кімнатах:
-
відмова від духової шафи — якщо ви не господиня, яка пече пироги щодня, то відмовтеся від кухонної плити, віддавши перевагу варильній поверхні, а нижню частину відведіть під посудомийку або зайву шафу для зберігання;
-
вбудований холодильник — використовуючи вбудований холодильник, ви значно збережете корисну площу кухні;
-
функціональна техніка — вибирайте побутові прилади, які можуть виконати одразу кілька функцій.
Стосовно останнього пункту, перед покупкою техніки запитайте, чого ви хочете від неї отримати. Наприклад, кухонний комбайн набагато функціональніший і компактніший за електром'ясорубку, а мультиварка буде кращою за пароварку.
Грамотно використовуємо меблі
Неправильно обрані гарнітур або форма столу можуть не тільки «вкрасти» квадратні метри, але і візуально зробити кухню ще меншою:
-
жодних модулів і острівних гарнітурів — найкращим варіантом буде кутова кухня, зроблена на замовлення;
-
високі підвісні шафи — шафи під стелю дозволять розмістити всередині безліч кухонного начиння;
-
робоче підвіконня — підвіконня можна переобладнати в додаткову поверхню для приготування їжі;
-
стіл-трансформер — сьогодні в меблевих магазинах можна знайти широкий вибір як розсувних столів для кількох людей, так і складних моделей, прикріплених до стіни.
Якщо у вас студія, то замість столу можна використовувати барну стійку, яка не просто заощадить простір, але й стане своєрідним роздільником зон.
Аксесуари на допомогу
Не варто забувати про настінні гачки, рейлінги й полички, які можуть закріплюватися до робочої поверхні. Враховуючи всі перелічені вище поради, ви виявите, що навіть найменша кухня може розширюватися, як рукавичка з однойменної казки.