Як козаки спікера Джонсона у свою віру звертали

Сергей Стеблиненко  |  Понедельник, 29 апреля 2024, 13:45
(просто, якесь мульті-пульті виходить).
Як козаки спікера Джонсона у свою віру звертали

У американських ЗМІ в останній час з'явилося дуже багато публікаций про те, хто саме змінив поглади спікера Палати предствників Конгресу США Джонсона на допомогу Україні. Варіантів дуже багато, тому оберу найбільш неочікувані.

Почну з самого неймовірного... 

Видання Politico зазначає, що у грудні Зеленський під час зустрічі з Джонсоном заявив, що Україна зможе протриматися без допомоги США кілька місяців, потім зброя й боєприпаси в ЗСУ вичерпаються.

"Березень або квітень", – нібито сказав президент України спікеру про момент, коли сили оборони не зможуть чинити опір окупантам, заявило Politico на умовах анонімності два джерела, ознайомлені з перебігом зустрічі. Як пише видання, спікер Палати представників сприйняв слова Зеленського як кінцевий термін погодження допомоги, своєрідний дедлайн. Politico зазначає, що Джонсон уклався в цей термін, "залишивши в запасі трохи більше ніж тиждень".

Наступного дня після атаки Ірану на Ізраїль спікер, стверджує Politico, зателефонував лідеру демократичної меншості в Палаті представників Гакіму Джеффрісу і сказав, що готовий "просуватися вперед" щодо всіх законопроєктів про іноземну допомогу.

The Financial Times вважає, що українські євангельські християни в різні способи (зокрема, встановивши білборд навпроти рідної для Джонсона церкви в Луїзіані з фотографією пошкодженої баптистської церкви в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області) могли вплинути на Джонсона, щоб він розблокував законопроєкт з допомогою Україні.

Видання The New York Times зазначало, що на рішення спікера Палати представників вплинуло знайомство з розвідданими, які стосуються війни в Україні, і тиск із боку президента США Джо Байдена.

Як по мене, то не одна з цих причин не була головною. Звичайно, вони вплинули на пана Джонсона, але вирішальною стала його розмова з Дональдом Трампом напередодні появи нового законопроекту в Конгресі. 

Трамп так довго утримував ситуацію з допомогою у зваженому стані, що не помітив, як його обійшов Байден, говорячи про зневагу з боку Трампа інтересів Америки.

Треба було щось раптово змінювати, проте сам Трамп на таке йти не міг без втрати голосів частини майбутніх виборців. От вони й вирішили викинути фортель з голосуванням, а заразом і висунули Джонсона в першу дюжину американських топ-політиків.

Не треба дивуватися, якщо саме ця людина буде запрошена Трампом на посаду віце-президента.

comments powered by HyperComments