Справи у Польщі як завжди - в кого більше, той і пан...

Сергей Стеблиненко  |  Вторник, 12 декабря 2023, 12:38
Сьогодні відбулися подія, після якої політична ситуація у Польщи зміниться кардинальним образом, - діючий голова уряду пан Моравецький дуже сильно pierdolę się (обісрався) і зовсім скоро стане колишнім.
Справи у Польщі як завжди - в кого більше, той і пан...

Польський Сейм відмовився продовжувати повноваження тимчасового уряду Моравецького. Проти надання його кабінету вотуму довіри проголосували 266 депутатів, у той час як "за" були 190 парламентаріїв. Тим самим новим главою уряду Польщі може знову стати проєвропейський політик, колишній голова Європейської ради Дональд Туск. На це у нього є два тижня.

І тут інтрига почала закручуватися ще крутііше - Конституційний суд Польщі оголосив незаконним рішення Суду Європейського Союзу, який зобов'язав владу країни сплачувати щоденний штраф у зв'язку зі спірною судовою реформою та недотриманням екологічних норм при видобутку бурого вугілля. Постанова Суду ЄС "суперечить польській Конституції", ухвалив КС. Справа у тому, що у жовтні 2021 року Суд Європейського Союзу зобов'язав Польщу сплачувати щоденний штраф у розмірі 1 млн. євро. Це було спричинено відмовою Варшави виконувати рішення суду ЄС щодо реформи польської судової системи. Штраф був обґрунтований необхідністю уникнути "серйозної та непоправної шкоди правопорядку Європейського Союзу, а також цінностям, на яких заснований Союз". Серед іншого йшлося про необхідність припинити діяльність дисциплінарної палати Верховного суду, створеної у Польщі у 2018 році з ініціативи партії "Право та справедливість". Реформа фактично наділила уряд правом призначати та відправляти у відставку суддів. Таким чином Моравецький "помахав на прощання рукою" нової владі, якак тепер буде виповзати з неприємностей з ЄС, в котрі її втягули попередники.

Нагадаю, пан Моравецький будував передвиборчу компанію своєї партії на антиукраїнської ріториці, а пан Туск навпаки виступав за підтримку України.

Загалом запасаємося поп-корном і починаємо спостерігати, як польська шляхта рве чуби один одному.

comments powered by HyperComments