Новий світовий порядок починається з саміту миру

Олександр Вельможко  |  Неділя, 16 червня 2024, 13:43
Прямо зараз у Швейцарії проходить саміт миру, який об'єднав 92 країни, до яких доєднались ще 8 міжнародних організацій. Що ж він означає для цивілізованого світу? Гадаю, що це початок оформлення нового світового порядку.
Новий світовий порядок починається з саміту миру

Пам'ятаєте, була така собі Ліга Націй колись? Це організація, яку створили за підсумками Першої світової війни - з метою не допустити нової війни та сприяти роззброєнню. Але у 1930-х рр. Ліга Націй, не маючи силових повноважень та механізму впливу на інші держави, показала себе абсолютно нежиттєздатною структурою. Єдине, що вона могла зробити - це накласти санкції, виключити державу-агресора з учасників Ліги Націй чи висловити глибоке занепокоєння. Кінцевим результатом діяльності Ліги Націй із забезпечення миру стала Друга світова війна, а перед її початком Ліга так і не змогла зупинити ані війни між Парагваєм і Болівією, ані завоювання Ефіопії Італією, ані розшматування та поглинення Німеччиною Австрії та Чехословаччини, ані агресію Радянського Союзу проти Фінляндії, ані громадянську війну в Іспанії і так далі. 

Саме тому під час Другої світової союзники заклали основи нової міжнародної сили - Організації Об'днаних націй - ООН. Один з головних теоретичних механізмів запобігання війни - це створення за потреби інтернаціональних миротворчих сил згідно резолюції ООН. Ще одним механізмом забезпечення миру могла б стати Рада Безпеки ООН з 5 постійних та спочатку 6, потім 10 членів. які обираються на два роки. Але від початку виявилося так, що Радбез ООН не зміг ефективно діяти через необхідність для будь-якого важливого рішення одностайної позиції всіх 5 постійних членів Радбезу - чим і постійно користувалися ті держави-агресори, які туди входять. 

Як би виглядало, наприклад, теоретичне запобігання війни ООН, якби вона працювала як треба? Ми пам'ятаємо, що 24 лютого 2022 року росія почала повномасштабне військове вторгнення до України. В той же день, чи наступного дня Радбез ООН одностайним рішенням створює миротворчий контингент і вводить його до України з метою зупинки та витиснення військ держави-агресора назад та мирного врегулювання. Так, як ООН це зробила, наприклад, у Кореї чи при окупації Кувейту Іраком за часів Саддама Хусейна. Але в такому випадку було б потрібно, щоб росія як постійний член Радбезу проголосувала б "за" відповідну резолюцію про визнання росії державою-агресором, відповідною правовою оцінкою її дій та подальшим покаранням. Ви можете собі таке уявити? Власне, цей механізм одностайності прийняття рішень постійними членами Радбезу ООН, у підсумку, і звів нанівець роль цієї організації.

Саме тому ООН у врегулювання війни, яку роз'вязала росія проти України не може зробити нічого, окрім млявих резолюцій з висловом глибокого занепокоєння. Саме тому співробітники деяких дочірніх організацій ООН брали участь у вторгенні ХАМАСу в Ізраїль. І саме тому, наприклад, той же Ізраїль, який обороняється від терористів, ООН намагається визнати агресором. Саме тому росія, яка постійно обстрілює українські міста всім, що в неї є, окрім ядерної зброї, продовжує засідати у Раді Безпеки ООН.

Повертаючись до подій Другої Світової війни ми пам'ятаємо, що у тих міжнародних конференціях, які заклали створений тоді новий світовий порядок - у Тегерані, у Касабланці, у Ялті, у Потсдамі, у Сан-Франціско при створенні ООН ніхто навіть не думав про те, щоб запрошувати туди предстаників держав-агресорів - тобто гітлерівську Німеччину та її союзників. 

Але зараз почався міжнародний саміт миру, ініційований Україною, на який зібралися 92 країни світу, щоб підтримати нашу територіальну цілісність, засудити державу-агресора та обговорити нагальні питання військової та продовольчої безпеки у світі. Все це робиться в умовах, коли ООН, що повинна все це забезпечувати, не може виконувати покладених на неї задач. І тому цей саміт миру слід вважати одним з перших публічних заходів заснування нового світового порядку, в якому буде створено нову систему запобігання війни, швидкого реагування на військову агресію та покарання агресорів. 

Цілком логічно, що на цей саміт не запросили представників росії. Хоча росіяни та їх поплічники дуже обурені тим, що державу-агресора не запросили обговорювати припинення агресії та покарання агресора. Та враховуючи сказані напередодні російським диктатором забаганки, то росію треба не запрошувати на міжнародні саміти, а робити з росією саме те, що пропонував робити з такими як росія, нинішній її президент років 20 тому - мочити у сортирі. 

comments powered by HyperComments