10 років потому: як Одеса 2 травня врятувала Україну

Олександр Вельможко, Сергей Стеблиненко  |  Четверг, 2 мая 2024, 16:26
2 травня 2014 року, рівно 10 років тому, в Одесі розгорнулися криваві події. Відповідальність за які - на тих, хто їх організував, спровокував, а потім втік на росію. І це конкретні імена.
10 років потому: як Одеса 2 травня врятувала Україну

Все почалося серед білого дня з розстрілу озброєними та організованими проросійськими бойовиками на Дерибасівській колони неозброєних проукраїнських футбольних уболівальників. Стріляли дуже підло - через спини міліціонерів, що прикривали вбивць щитами, після чого головний "мент" міста Дмитро Фучеджі особисто вивіз одного із "застрельщіків" з "поля бою" на автомобілі. Крім неозброєних футбольних уболівальників, тоді загинули ні в чому не винні мирні громадяни, випадкові перехожі, іноземні туристи та відвідувачі кафе.

"Відповідь" сталася увечері того ж дня, коли натовп футбольних уболівальників залишив стадіон і пішов на Куликове поле (місце постійного антиукраїнського мітингу любителів матрьошок та балалайок) розбиратися з винуватцями денного смертовбивства.

Не намотуватиму на лікоть відомі всім "соплі", а лише нагадаю деякі малозначні деталі, на які мало хто звертає увагу:

- коли в центрі Одеси почалися зіткнення між футбольними фанатами та "русофілами", Фучеджі терміново скликав нараду командного складу міліції, на якій змусив офіцерів відключити телефони, обезголовивши на кілька годин правоохоронні органи міста - які у підсумку нічого не зробили, щоб розігнати зіткнення, припинити кровопролиття та затримати нападників.

- пожежники, які перебували за п'ять хвилин ходьби пішки від будівлі палаючого Будинку профспілок, прибули на місце пожежі з запізненням майже у годину, тому що не отримали наказу від свого керівника Володимира Боделана. До речі, син колишнього мера Одеси, який відразу після відставки ще у 2005 р. втік на росію.

- загиблі в Будинку профспілок були отруєні парами хімікатів, що горять, що зберігаються на 1 поверсі самої будівлі в одному з кабінетів, який орендували як склад побутової хімії.

- двері в палаючу будівлю Будинку профспілок були забиті зсередини, а не зовні. Проросійськи налаштованих людей туди загнав депутат облради Олексій Албу, який потім втік та вступив до підрозділів донецьких сепаратистів.

- винні у тому, що трапилося ("мент" Фучеджі, "пожежник" Боделан, "комуніст" Албу та різноманітні пройдисвіти та йолопи типу братів Давідченко, капітану "Какао" тощо) досі ховаються від правосуддя на території росії, а сам Боделан служить окупаційному режиму.

Звучить цинічно, але 48 сакральних жертв (7 проукраїнських та 41 проросійська) зупинили в Одесі хвилю сепаратизму, що вже тоді захлеснула кривавими потоками Донецьк та Луганськ. Чи не загини тоді ці люди, хто знає, що могло статися в мільйонній Одесі далі...

Все це відбувалося тоді, коли росія вже окупувала Крим, коли вже місяць як у Донецьку та Луганську закріпилися сепаратисти, вони ж контролювали тоді ще й Маріуполь. І на тлі якихось масових провокацій чи безладу 2 травня вони планували захопити й Одесу, перетворивши наше європейське українске місто на оплот лугандону - з метою відрізати тоді Україну від моря, розшматувати та ліквідувати її, привівши нам сюди "русскиймир".

Але і зараз все ще знаходяться ті, хто намагається звинуватити у всьому Україну. І серед них - є і ота особина, яка навесні 2014-го особисто принесла в Україну війну, тобто нинішній "сідєлєц" гіркін. 

comments powered by HyperComments