Як знищується російська авіація (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 27 февраля 2024, 13:50
26 лютого було збито ще один російський бомбардувальник Су-34. Це продовження системного знищення російської авіації, яка підтримує дії сухопутної армії окупантів.
Як знищується російська авіація (ВІДЕО)

Аналіз поступового і системного знищення російської військової авіації - у нашому відеосюжеті.

Сили оборони України збили ще один ворожий літак. Збиття Су-34 сталося 26 лютого на Східному напрямку, повідомив командувач Повітряних Сил Микола Олещук.

«Учора російським пілотам вдалось ухилитися від наших ракет, але так буде не завжди! Тож раджу окупантам перед кожним вильотом про всяк випадок побачитись із рідними», — порекомендував окупантам Олещук.

Перед цим, увечері 23 лютого, в результаті спільної операції Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Повітряних Сил ЗСУ над Азовським морем збили черговий цінний російський літак — А-50У. Ми бачимо, як він випускав теплові пастки, як одна з націлених на нього ракет влучила саме у таку пастку, але друга не схибила і підбила оцей А50У.

Цей літак держава-агресор використовувала для дальнього радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації. Модифікація А-50У мала модернізований радіотехнічний комплекс для виявлення маловисотних та малопомітних повітряних цілей. 

Літаків А50 у модернізованому вигляді А50У на росії на початок війни було всього 5 штук. Немодернізованих - ще кілька одиниць, але загалом таких літаків, здатних піднятися у повітря, було не більше 11. Ті 5 відносно сучасних працювали дуже активно, один з них був згодом пошкоджений дроном на авіабазі Мачулищі у білорусі. І на кінець 2023 року кількість літаків А50 як тих, що були модернізовані і мали досить сучасне радіоелектронне обладнання, так і морально застарілих, але загалом справних, дорівнювала всього три штуки. Після знищення одного з них у січні літаків А-50 залишилося два, а тепер - лише один.

Різке падіння швидкості та висоти підбитого літака А-50У зафіксовано поблизу міста Єйськ. А впав він і згорів в районі хутора Трудова Арменія, що у Краснодарському краї російської педерації.

Згодом була розповсюджена не підтверджена офіційно інформація про те, що цей літак було збито з зенітно-ракетного комплексу С200, деякі ракети до якого мають далекобійність до 250 ки.. Цей ЗРК був офіційно знятий з озброєння України ще у 2013 році, але з 2022 року регулярно були повідомлення про його використання по наземним цілям, в тому числі навіть по Керченському мосту. 

21 лютого був збитий бомбардувальник Су-34, судпроводжуючий його винищувач Су-35 зміг втекти. 

19 лютого Повітряні сили ЗСУ знищили ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35. Це було на Східному напрямку. 

Вранці 18 лютого було збито на Східному напрямку ще один Су-34.

Також вранці 17 лютого, у останній день оборони Авдіївки, ЗСУ знищили одразу три російські літаки: 2 бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35, який здійснював їх прикриття.

Таким чином, лише за лютий було збито 9 літаків, серед яких один "літаючий штаб" та "літаючий радар" А50У, два винищувачі Су-35 та 6 бомбардувальників Су-34. До них ще слід додати збиті 14 січня ще один А50У та літак управління Іл-22, збиті 25 грудня бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-30, ще один Су-34 24 грудня і відразу три Су-34 - 22 грудня. 

Загалом станом на зараз збито 341 російський літак. За останні два місяці - це 17 літаків, в тому числі два А50, один Іл-22, один морський флотський винищувач Су-30, два винищувачі Су-35 і 11 - Су-34.

Усі винищувачі та бомбардувальники збивалися під час їх операцій з ракетних пусків або скидання коригованих авіабомб на українські позиції та міста.

У випадку з коригованими авіабомбами росіяни зазвичай діяли так. один-два бомбардувальники Су-34 з великої висоти скидали ці бомби, перебуваючи на відстані 20-50 км від лінії фронту - з огляду на максимальну дальність таких бомб до 70 км, і чим вище летить літак - тим далі летить бомба. В цей час їх прикривав винищувач трохи позаду - на випадок появи української авіації чи, за задумом, подавлення системи ППО засобами РЕБ. Проти цього, скоріш за все, успішно задіяли запроваджену ще у травні 2023 р. практику використання далекобійних зенітно-ракетник комплексів типу Patriot або SAMP/Т - які мають дальність понад 100 км, інтегровані в єдину систему радарного спостереження і ППО України разом із комплексами радянського зразка. Тобто, у район активних дій російської авіації розгортали пускову установку одного з таких ЗРК, і у слушний момент вона збивала російські літаки. 

Можливо, приблизно так само двічі "впіймали" у пастку російські літаки радіолокаційного дозору над Азовським морем - але тут вже, вірогідно, з задіянням більш далекобійних зенітно-ракетних комплексів з модернізованими старими ракетами. 

Раніше через успішні дії ППО тактичного рівня росіяни практично припинили використання на лінії фронту вертольотів та штурмовиків Су-25. Їх збивали навіть примітивними зенітними засобами, а по аеродромам, де базувалися вертольоти, свого часу завдали відчутних ударів. 

А загалом російська тактична авіація, через загрозу знищення силами ППО, вже давно підтримує свої сухопутні окупаційні війська лише у двох випадках. Перший - коли у них на фронті все стає зовсім погано, і без авіації вони можуть лише ганебно тікати. І другий - коли ставиться задача наступу і штурму будь-якою ціною, не рахуючи втрати. Тому російські пілоти змушені летіти на завдання знаючи, що їх зіб'ють.

Поки що ж чекаємо, коли успішні дії ППО призведуть до падіння російських стратегічних бомбардувальників чи чергового удару по їх авіабазам. До речі, саме сьогодні знову під ударом російський аеродром у Курську - саме з нього регулярно запускають "шахеди" та, можливо, базується тактична російська авіація.

comments powered by HyperComments