Як виглядає зруйноване росіянами селище Посад-Покровське (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 22 февраля 2024, 11:11
Як тільки ми заїжджаємо у Херсонську область з боку Миколаєва - відразу починається село Посад-Покровське, яке у 2022 році було майже повністю зруйноване російськими окупантами.
Як виглядає зруйноване росіянами селище Посад-Покровське (ВІДЕО)

До війни у Посад-Покровському мешкало близько 2240 людей, а на зиму 2023-2024 рр. тут залишається всього 785 мешканців, з яких 106 дітей. Під час бойових дій тут взагалі залишалося всього пару десятків чоловік - всі інші виїхали. Згодом частина людей повернулся.

В селі налічувалося 940 житлових будинків. Постійні російські обстріли у боях 2022 року, коли перед звільненням Херсону село кілька разів переходило з рук у руки, зруйнували 600 будинків - дві третини всього житла. Також руйнувань і пошкоджень зазнали і крамниці, і будинок культури та інші громадські будівлі. 

Свого часу саме Посад-Покровське було обраним одним з шести населених пунктів, які за президентською програмою, презентованою у травні 2023 р., повністю відбудують.

Поки що відбудова не почалася, лише укладено до 300 договорів на ремонт та відбудову житлових будинків - передусім тих мешканців, хто зараз проживає у селі, має всі документи на землю, на житло та висновки про руйнування.

На даний момент люди живуть у тих умовах, які є - у пошкоджених будинках, у літніх кухнях, де замість даху - синя плівка. Не відремонтовані капітально будинки продовжують руйнуватися далі - але вже від впливу погоди. Газу немає, хоча нинішньою зимою майже немає відключень електроенергії. Є проблеми з паливом для пічок та приготування їжі. Деякі все ще живуть у наданих одним з міжнародних благодійних фондів модульних будинків.

А загалом на нове будівництво одного приватного житлового будинку може піти до 5 мільйонів гривень, на ремонт - менше, в залежності від обсягу роботи. 

Єдине, що зараз добре - це те, що російські обстріли фактично припинилися.

comments powered by HyperComments