Чи змогли ЗСУ ліквідувати очільника генштабу агресорів Герасимова

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 8 января 2024, 16:01
Успішний ракетний удар ЗСУ по окупантам в Криму поступово обростає подробицями, причому дуже цікавими щодо можливих наслідків. Що ж там трапилося і що чи кого змогли там уразити?
Чи змогли ЗСУ ліквідувати очільника генштабу агресорів Герасимова

Нещодавно, 4 січня ЗСУ здійснили вдалий і влучний ракетний та повітряний удар по окупантам в Криму поблизу Севастополя.

Як повідомили в управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ, вдень 4 січня, близько 15-ї години, ЗСУ знищили командний пункт росіян поблизу Севастополя в окупованому Криму. Цей командний пункт, або військова частина зв'язку був у районі Юхариної балки біля Севастополя.

Також перед цим в Криму уражено військову частина ППО поруч із Уютним під Євпаторією.

Як же розвивалися події?

Все йшло за вже звичним за останні місяці сценарієм. Першою під удар потрапила російська ППО під Євпаторією на військовому аеродромі у Саках, а точніше - радіолокаційні установки. А без радарів російські зенітно-ракетні комплекси стають "сліпими" та зовсім безпорадними. Так вже знищували російські комплекси ППО у західній частині Криму перед ударами по кораблям і штабу чорноморського флоту у Севастополі, перед висадкою тактичного десанту на мисі Тарханкут і ще декілька разів. 

І вже тоді, коли після знешкодження комплексів ППО, шлях для українських ракет був розчищений - була здійснена основна частина удару, саме по вказаному вище командному пункту або центру зв'язку в Юхариній балці.

Про наслідки удару ми можемо судити лише по тому, як самі окупанти ниють у своїх пабліках. І їм таки є з чого нити. Вони бідкаються, що внаслідок ударів у Сакському районі (це те, що колись було ППО під Євпаторією) та під Севастополем, перетворилися на вантаж 200 до 23 росіян. З них - п'ятеро офіцерів у високих званнях та ще 9 спецпризначенців. Також зазначається, що система ППО росіян у Криму на деякий час суттєво послаблена - і це, відповідно, полегшує наступні удари по окупантам. І це при тому, що, ймовірніше за все, при цьому ударі було застосовано 10 ракет - і 7 з них росіяни змогли збити. Та для всіх задач вистачило і трьох влучень.

Також у ГУР Міноборони України та у оперативному командуванні "Південь" вже зазначили, що було проведено успішну бойову роботу як по аеродрому Саки зі знищенням там потенціалу російських ППО та авіації, а також по великому складу боєприпасів у Гришиному.

А те, що вони будуть продовжуватися - без всяких сумнівів. Тим паче, що удари по окупантам за допомогою безпілотників здійснюються постійно - та ми розповідаємо про це зараз лише тоді, коли є суттєві успіхи.

А ще у росіян починається паніка тому, що, за деякими поки що не підтвердженими даними, серед отих 5 високопоставлених офіцерів був не хто-небудь, а сам очільник російського генштабу та заступник фанерного маршала-оленевода шойгу Валерій Герасимов. Той самий генерал-м'ясник, який фактично є головнокомандуючим окупаційною армією вторгнення росії.

Якщо це так - то можна реконструювати остаточний сценарій. Українське командування дізналося, що до окупованого Криму з якоюсь метою приїжджає отой Герасимов чи якийсь інший високий військовий чин - можливо для того, щоб особисто спонукати шваброю чи кувалдою своїх підлеглих, тобто провести нараду і зробити висновки з головотяпства, яке призвело до успішного ураження десантного корабля "Новочеркасск" у Феодосії та декількох літаків над Херсонщиною та Чорним морем у грудні. Далі треба було дізнатися - де і коли Герасимов буде "курощати" підлеглих, і в цей час завдали влучного удару. 

Влучний удар вийшов. Та чи був у знищеному командному пункті сам Герасимов - ми не знаємо. Але ми зрозуміємо це трохи пізніше - як це було з командуючим російським чорноморським флотом, якого після ураження штабу флоту як раз під час наради двічі показали на телебаченні у вигляді фейкового відеомонтажу,а потім він зник. Так само зникне і Герасимов, а шойгу доведеться шукати собі нового заступника, хоча глобально ситуацію це особливо не змінить.

А поки що, як основний висновок з останніх ударів ЗСУ, ми можемо сказати наступне. Крим вже не є "непотопляємим авіаносцем" для росіян. І ситуація складається таким чином, що Крим став полігоном для утилізації російських комплексів ППО, авіації та іншої техніки. І тому успішний вогневий контроль над Кримом показує нам, що окупанти поступово слабшають там і рано чи пізно Крим не зможе виконувати функції логістичної та військової бази для росіян по забезпеченню позицій їх окупаційної армії та ударів по Україні.

comments powered by HyperComments