Найбільший пункт незламності України у Миколаєві: як все влаштовано (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 7 января 2024, 17:10
Рік тому у Миколаєві завдяки зусиллям одеських волонтерів відкрився найбільший в Україні пункт незламності, який діє дотепер. Ми побували там і побачили, як все влаштовано і як в ньому забезпечують допомогою мешканців Миколаєва та вимушених переселенців.
Найбільший пункт незламності України у Миколаєві: як все влаштовано (ВІДЕО)

В кінці листопада 2022 року у Миколаєві з'явився найбільший в Україні пункт незламності. А у перші дні грудня його офіційно відкрили за участю голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма. Цей пункт працює вже цілий рік без жодної зупинки і буде працювати, як мінімум, до перемоги.

Як все влаштовано у цьому пункті незламності (шелтері) і чим він відрізняється від звичних нам пунктів незламності - у нашому відеосюжеті. Ми поспілкуємося з засновниками цього шелтеру, з персоналом, а також почуємо враження простих людей, які щоденно отримують тут допомогу.

Цей пункт являє собою великий ангар, змонтований прямо на парковці у дуже жвавому людному місці Миколаєва - навпроти автовокзалу, біля одного з величезних супермаркетів та ринку. В ньому можуть одночасно розміститися кілька сотень людей - до 200 досить комфортно, а якщо буде дуже сильний мороз - то навіть 300-400 людей і більше. Всередині жарко горить вогонь у великій пічці-буржуйці - від неї тепло розходиться по всьому великому ангару.

Пункт, на відміну від традиційних пунктів незламності, не цілодобовий - він працює з 8 ранку до 20-ї вечора. 

Тут можна не лише зігрітися. Для людей доступна зарядна станція, на якій можна зарядити будь-який гаджет з портом USB-C, micro-USB або Lightning. Відключення електроенергії не проблема - у шелтері є потужний генератор на 35 КВт, який забезпечує освітлення, зарядку та технічні потреби. Також сюди підведено оптоволокно і є безкоштовний Wi-Fi.

З ранку до вечора у шелтері можна зігрітися також чаєм або кавою. 

Але чи не найголовніше у цьому пункті незламності - це свіжий гарячий хліб. Його випікають поруч, у невеличкій модульній пекарні, змонтованій у стандартному контейнері. Пекарня, до речі, повністю автономна - печі для випікання хліба працюють на дизельному паливі. А електрика йде, за потребою, від генератора. Пекарі Олександр і Віктор щодня своїми руками випікають тут 2500-3000 апетитних буханців. Розмір хліба розрахований на одну людину.

У обідній час співробітники шелтеру також готують смачний сочевичний суп-пюре за турецьким рецептом - кілька сотень порцій. Таким чином, люди отримують гарячий обід - суп, хліб та чай або каву.

Керівниця шелтеру  Тетяна Булгарова розповідає, як проходить майже кожен день. З самого ранку і до вечора у шелтер приходять люди, це як мешканці Миколаєва, так і вимушені переселенці - головним чином з прифронтових, окупованих чи вже звільнених з окупації районів Миколаївщини та Херсонщини. Особливо багато людей у обідній час - як раз коли готують суп. Чим холодніша погода - тим більше людей. Минулої  зими, під час постійних блекаутів та перебоїв з центральним опаленням у Миколаєві, сюди приходили люди майже зі всього міста. Потім, коли ситуація нормалізувалася, шелтер став місцем, де отримують ось таку продуктову допомогу переселенці, пенсіонери та люди, що опинилися в складних обставинах. Наприклад - ті миколаївці, чиї домівки пошкоджені чи зруйновані обстрілами. 

Створювали цей пункт волонтери з Одеської області - місцевий благодійний фонд "Буджак Реліф" з його великими міжнародними партнерами, в першу чергу разом з турецьким фондом Блакитного Півмісяця IBC (такий собі аналог Черговоно Хреста, але з набагато ширшим колом можливої допомоги для людей). Засновник фонду "Буджак Реліф" Артем Булгару розказав, як починав волонтерську діяльність у березні 2022 р., коли після досить високої посади у Одеській ОДА він очолив гуманітарний штаб Болградського району. Там познаймився з представниками великих міжнародних гуманітарних і благодійних фондів - і після вирішення нагальних проблем на півдні Одеської області вже створив новий фонд і розпочав гуманітарну допомогу у Миколаєві та Миколаївській області.

Шелтер у Миколаєві вирішили створити восени 2022 року, передбачаючи складнощі з електропостачанням та опаленням у місті, а також за великої необхідності продуктової гуманітарної допомоги переселенцям. Завдяки модульній некапітальній конструкції його змонтували буквально за кілька днів. Запуск цього шелтеру став можливим після того, як звільнили Херсон - це відсунуло лінію фронту на таку відстань від Миколаєва, з якої росіяни вже не могли обстрілювати місто з артилерії та РСЗВ, До цього при постійних російських обстрілах, створювати такий пункт незламності, де постійно збирається багато людей, було небезпечно.

Значну кількість хліба, який випікають у шелтері, спрямовано передають більш як 10 громадським та волонтерським організаціям, в тому числі міській муніципальній соціальній службі та міській організації інвалідів. Частина хліба також передається до Херсону, де через обстріли не працюють великі хлібзаводи. 

Шелтер став своєрідним клубом для людей похилого віку і переселенців. Люди спілкуються між собою, обмінюються новинами та інформацією про ту чи іншу допомогу. Таким чином шелтер виконує роль "соціальної мережі" для пенсіонерів, які не користуються сучасними гаджетами. І це, до речі, ще й допомагає психологічно. Поруч дітлахи роблять прямо у шелтері домашні завдання.

Зараз, коли починається новий, вже другий зимовий сезон цієї війни, найбільший український пункт незламності продовжує активно працювати. А його команда - продовжує поточну діяльність і готує нові проекти з допомоги людям.

 

comments powered by HyperComments