Як російський флот зазнав повної стратегічної поразки (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 17 октября 2023, 17:39
В студії телеканалу "Перший Міський. Одеса" аналізуємо ситуацію у Чорному морі.

Повністю можна подитися у відеосюжеті.

На початку війни російський чорноморський флот мав величезну кількісну і якісну перевагу над ВМС України.

Росіяни мали ракетний крейсер "Москва", два нових ракетних фрегати, три ракетних корвети, 4 ракетних та один звичайний підводний човен, два старих фрегати, а також більш старі корвети, ракетні катери, 12 десантних кораблів, 6 з яких зайшли у Чорне море буквально напередодні вторгнення.

Очікувався вхід у Чорне море ще двох ракетних крейсерів та ще 4-5 ракетних фрегатів та корветів для підтримки вторгнення. Однак вони не змогли зайти, оскільки Туреччина перекрила протоку Босфор для кораблів воюючих держав.

Загалом росіяни мали спочатку можливість висадки десанту в районі Одеси силами цілої бригади з бронетехнікою. Але вони не наважилися на це, та розділили від самого початку свої десантні сили між Чорним та Азовським морем, в якому було кілька тактичних десантів на початку облоги Маріуполя.

Потім, коли сили берегової оборони кілька разів завдали ударів по російським кораблям з артилерії та відстояли Миколаїв - це змусило росіян відмовитися від десанту.

А загибель крейсера "Москва" зробила десант неможливим, адже цей корабель був єдиним російським кораблем у Чорному морі з далекобійною системою ППО та який "цементував" всі інші кораблі у одну бойову систему - флот.

Після цього Україна отримала протикорабельні ракети "Нептун" у достатній кількості, що дозволило заблокувати окупантів на острові Зміїний, обстріляти нафто-газо-видобувні вишки та потопити буксир "Василий Бех". Також це остаточно відкинуло російський флот від українських берегів, зробило неможливим висадку десанту.

Загалом ще влітку 2022 р. російський флот зазнав стратегічної поразки і зміг лише обстрілювати Україну ракетам "Калібр", З осені 2022 р. ЗСУ почали удари по російському флоту морськими дронами як у базах у Севастополі, так і у відкритому морі. Після серії таких ударів у травні 2023 р. російський флот вже у червні перший раз відступив до Новоросійську.

А з серпня 2023 р. ЗСУ провели ще одну стратегічну "багатоходовочку" з витіснення російського флоту.

На першому етапі було встановлено контроль над захопленими ще 2014 р. нафто-газо-видобувними вишками, що дозволило припинити радіолокаційний контроль росіянами півдня України та північної частини Чорного моря.

Другим етапом стало знищення найсучасніших та найпотужніших комплексів ППО росії у Криму - комплексів С400.

Після цього вже було завдано ракетних ударів по Севастополю як третій етап - це призвело до знищення у доках десантного корабля "Мінськ" та підводного човна "Ростов на Дону", а також до знищення разом з командуванням флотом будівлі штабу чф рф.

Все це показало повну беззахисність та безпорадність російського флоту перед ракетними ударами та морськими дронами.

Внаслідок цього російський флот з середини вересня 2023 р. припинив ракетні удари та поступово майже повністю перебазувався до Новоросійську. Втім, навіть Новоросійськ теж є вразливим для морських дронів - адже саме там було уражено десантний корабель "Оленегорський Горняк".

Таким чином, російський чорноморський флот внаслідок серії атак дронів та ракетних ударів втратив керованість, вимушено відступив та припинив бути організованою бойовою силою стратегічного характеру. Однак росіяни все ще можуть запускати з кораблів ракети "Калібр".

Втім, весь сукупний ударний потенціал всього чорноморського флоту росії приблизно дорівнює одному залпу одного американського есмінця - а таких есмінців у складі флоту США більш як 70.

comments powered by HyperComments