Війна в Ізраїлі: коротко про головне (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 9 октября 2023, 17:07
Коротко аналізуємо події війни в Ізраїлі, яку розпочали своїм вторгненням вранці 7 жовтня 2023 р. бойовики терористичної організації ХАМАС.

Найголовніше можна побачити у нашому відеоогляді.

Все почалося близько 6:30 за місцевим часом бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. Сили ХАМАС діяли за чітким планом, але самі їх підрозділи не є регулярною армією, не мають бронетехніки та іншого важкого озброєння.

Згодом десятки бойовиків ХАМАСу ввійшли на південну територію Ізраїлю, використовуючи вантажівки та параплани. Вони атакували міста Сдерот, де зайняли муніципальну будівлю та школу, Ашкелон та інші. Бойовики також обстріляли аеропорт Бен-Гуріона, поранивши кілька пасажирів. 

У перші години нападу армія Ізраїля фактично виявилася не готовою до оборони. Можна зробити висновок, що різні структури розвідки Ізраїлю, в тому числі МОССАД, не змогли відстежити підготовку до нападу, або надана ними інформація не була врахована політичним та військовим керівництвом.

За повідомленнями ХАМАСу загалом з Гази було випущено близько 5000 ракет, а зображення в соцмережах показують, що озброєні бойовики перетнули кордон і проникли в місто Сдерот. Ракети також були запущені з Ливану та Сирії, де домовляються групи, пов’язані з Хезболлою. Багато ракет було перехоплено системою ППО “Залозний купол”, але вона частково була перевантажена дуже великою кількістю цілей та не змогла збити багато снарядів та ракет.

У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію, названу “Залізні мечі”, а 8 жовтня фактично оголосив стан війни. Повітряні сили Ізраїлю нанесли удари по позиціях ХАМАСу в Секторі Гази, знищивши керівництво та інфраструктуру організації. Територія сектору Газа повністю заблокована з боку Ізраїлю, туди припинено подачу води та електроенергії.

Уряд Ізраїлю оголосив надзвичайний стан і мобілізацію резервистів. Сухопутні війська Ізраїлю оточили Сдерот і почали штурм міста, щоб звільнити заручників і локалізувати бойовиків. В ході боїв загинули керуючий операцією генерал-майор Йонатан Штайнберґ та капрал Ар’єль Коен, якого бойовики захопили живим і розстріляли перед камерами. Керівництво Ізраїлю фактично поставило задачу повністю ліквідувати організацію ХАМАС.

У результаті атаки загинули кілька сотень ізраїльських солдат, поліцейських і цивильних. З боку ХАМАСу також є значні втрати. 

Міжнародна спільнота закликала сторони припинити насильство і повернутися до переговорів. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав ситуацію “найгіршою кризою на Близькому Сході за останні десятиліття”.

Президент США Джо Байден висловив підтримку Ізраїлю і засудив агресію ХАМАСу, але також закликав до зменшення напруги і захисту цивільних.  США направили до берегів Ізраїлю авіаносець "Джеральд Форд" з не менш як двома ракетними есмінцями у супроводі та обіцяє надати Ізраїлю всебічну військову та технічну допомогу. Також США попередило Іран та інші держави - союзники терористів з ХАМАСу про неприпустимість підтримки агресії та пряму військову відповідь США як реакцію на підтримку тероризму.

Європейський Союз закликав до негайного припинення насильства і повернення до переговорів.

НАТО визнав право Ізраїлю на самооборону і вимагав від ХАМАСу припинити ракетні атаки.

Австралія, Азербайджан, Албанія, Аргентина, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Великобританія, Грузія, Данія, Індія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Кенія, Косово, Кіпр, Литва, Чорногорія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Сербія, Сінгапур, Словенія, США, Таїланд, Тайвань, Угорщина, Україна, Фінляндія Уругвай Франція Хорватія Чехія Чилі Швеція Японія висловили солідарність з Ізраїлем і осудили терористичну діяльність ХАМАСу.

З іншого боку, деякі країни та організації виступили на боці терористів ХАМАСу і звинуватили Ізраїль у порушенні міжнародного права. Серед них росія, Китай та Іран, які висунули свою альтернативну резолюцію в Радбез ООН, де засудили “пропорційне застосування сили” Ізраїлем і закликали до “поваги суверенностей” Палестини та Сирії. Афганiстан, Iрак, Iран, Катар , Кувейт висловили пiдтримку палестинцям i закликали до мiжнародної iнтервенцiї проти Iзраїлю. Органiзацiя Iсламської спiвдружностi засудила “брутальне насильство” Iзраїлю i закликала до “мобiлiзацiї всiх можливих засобiв” для захисту палестинцiв.

У західних медіа все частіше з'являється інформація про те, що напад ХАМАСу був спланований та організований зовнішніми силами - з Ірану та навіть з росії, можливо - руками приватних військових компаній типу "вагнерів". Також можна побачити у терористів певну кількість переносних зенітно-ракетних комплексів, які мають явно іранське походження.

При цьому ми бачимо, що палестинці з організації ХАМАС поводили себе на тимчасово захоплених ізраїльських територіях так, що викликали у цивілізованого світу своїми діями не просто засудження і обурення, а й невгамовне бажання знищити цих особин.

Вторгнення ХАМАС в Ізраїль є найсерйознішим збройним конфліктом між у регіоні за останні 50 років. Ця війна показала, що арабо-ізраїльсько конфлікт залишається невирішеним і може призвести до подальшої воєнної ескалації з залученням до неї, з одного боку, Ірану, Сирії, росії, Афганістану та деяких інших держав на боці терористів ХАМАСу. 

У нинішньому вигляді дана війна дуже вигідна росії, оскільки відволікає увагу всього світу від російського вторгнення до України та може призвести до зменшення західної допомоги Україні. Одночасно росія вже розганяє фейки, про, начебто, продаж Україною західної зброї до ХАМАСу. Тим часом насправді все виглядає дещо інакше - спецслужби росії передали бойовикам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Також слід зауважити, що один з лідерів палестинців Махмуд Аббас та керівництво ХАМАС неодноразово були помічені у зв'язках з радянськими та російськими спецслужбами і тому їх можна вважати певною мірою підконтрольними москві.

З суто військової точки зору ХАМАС у секторі Газа приречений - оскільки у ході повноцінної військової операції Ізраїль може повністю ліквідувати цю організацію та при цьому повністю знищити весь цей квазідержавний анклав, який був підконтрольний вказаній організації. ХАМАС не може нічого протиставити регулярній армії Ізраїлю. Питання повної ліквідації цього осередка тероризму - кілька тижнів чи місяців повної зачистки сектору Газа і, можливо, підконтрольних іншим терористичним організаціям типу Хезболли територіям.

comments powered by HyperComments