Ліквідація російського флоту у Чорному морі продовжується (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 14 сентября 2023, 12:27
Останні події у Чорному морі: факти атак на російський корвет і аналіз удару по Севастополю.

Головне про процес ліквідації російського чорноморського флоту, який активізувався після взяття під контроль України нафто- і газовидобувних вишок у північно-західній частині Чорного моря - у нашому відеосюжеті.

Вночі 14 вересня десь у акваторії Чорного моря було завдано удару морськими дронами (безекіпажними катерами) по російському патрульному корвету проекту 22160 "Сергій Котов". Але єдина інформація про це - повідомлення міністерства нападу рф, яке стверджує про знищення всіх 5 дронів. Втім, ми не маємо іншої інформації і чекаємо або на факт пошкодження цього корвету, чи на факт відсутності пошкоджень, або на повідомлення ГУР Міноборони України, ВМС України чи СБУ.

Напередодні, 13 вересня, ВМС України повідомили про знищення невеликого російського катеру типу КС-701 "Тунец". Дрібниця, але приємно. Це невеликий катер, довжиною менше 9 метрів, який може брати 6, максимум до 8 чоловік десанту. Такі катери росіяни використовують для висадки тактичних десантів чи диверсійних груп завдяки тому, що вони мають дуже малу осадку - всього 30-40 сантиметрів. Ймовірніше за все, катер знищили десь в районі Кінбурнської коси чи гирла Дніпра, де йдуть важкі бої за контроль над прибережною акваторією. Це вже другий російський катер такого типу, який було знищено у вересні.

Точно можна констатувати факт знищення від влучення ракети російського десантного корабля "Мінськ" проекту 775 під час ракетного удару 13 вересня по Севастопольському морському заводу. Від влучення ракети надбудова корабля, виконана з алюмінію, згоріла або провалилася у машинне відділення. Вибух ракети у самому машинному відділенні знищив головні механізми та всі інші важливі органи управління та системи корабля. І тому ВДК "Мінськ" просто перетворився на металобрухт. Росіяни можуть спробувати відновити за рахунок збережених деталей захоплений український десантний корабель такого ж типу "Костянтин Ольшанський". Але це неможливо через його дуже поганий технічний стан, через фактичне розграбування корабля, з якого знімали запасні частини для інших російських кораблів.

Також було уражено підводний човен "Ростов на Дону" - ракетний підводний човен, збудований 2014 року, тобто досить новий корабель. Ми не маємо детальних фото його ушкоджень, окрім космічних знімків. Та командування ЗСУ на рівні Генштабу у зведенні російських втрат внесло цей підводний човен до остаточно знищених і втрачених. Навіть за умови, що росіяни спробують відремонтувати цей підводний човен - то ремонт розтягнеться на кілька років, що фактично означає втрату цього підводного човна.

Зауважимо, що це перше в історії ураження підводного човна спеціалізованою авіаційною керованою ракетою.

Командування ЗСУ напередодні повідомило, що ракетний удар по Севастополю, яким було уражено два кораблі, здійснювався Повітряними силами. Тобто, українська авіація застосувала не менше 10 ракет Storm Shadow / Scalp з літаків, які переобладнані під їх використання. Сам факт такого удару по головній базі російського флоту свідчить про повну беззахисність та безпорадність росіян навіть у такому важливому для них місці. А разом з постійними ударами морських дронів по кораблям у будь-якій локації Чорного моря - все це є процесом невідворотньої ліквідації російського чорноморського флоту. Хоча нам було б зручніше, якщо росіяни просто взяли б та відтворили свої історичні флотські традиції - тобто самі б затопили свої кораблі, щоб не гаяти часу, зусиль та засобів для їх знищення.

comments powered by HyperComments