Перелом у війні досягнуто: підсумки серпня 2023 (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 1 сентября 2023, 10:10
Робимо невеликий аналіз воєнних подій за серпень 2023 року. Загалом ситуація свідчить про те, що ми можемо назвати переломом на користь України та її перемоги у війні - Великій Вітчизняній війні українського народу проти російських загарбників.

Головне з того, що відбувалося за серпень 2023 року у війні, ми проаналізували у відеосюжеті.

В ніч на 1 вересня росіяни завдали ракетного удару по Україні. Вони випустили 2 крилаті ракети "Калібр" з одного з своїх кораблів у Чорному морі, який знаходився біля південного берегу Криму, навпроти Феодосії. Одна ракета була збита, друга влучила у промислове підприємство у Вінницькій області.

Загалом, протягом серпня росіяни завдали кілька повітряних ударів по Україні, які у більшості випадків були успішно відбиті силами ППО. Двічі вони били по Одесі. Під час одного з таких ударів в ніч на 14 серпня було збито 8 ракет "Калібр" над містом, однак це спричинило ушкодження кількох сотень будинків, в тому числі і мого. Масовані та обмежені удари ракетами "Калібр" морського базування та Х101 авіаційного були для росіян безрезультатними - всі або майже всі такі ракети збивалися. Удари безпілотниками по великим містам також були безрезультатними для росіян - майже всі дрони теж знищувалися ППО. Однак точкові удари ракетами "Іскандер" по нашим містам іноді призводили до уражень житлових будинків та інфраструктури. Окрім того, певного успіху росіяни досягли ударами дронів по нашим південним портам на Дунаї Рені та Ізмаїл, де ще з липня було знищено до 270 тисяч тон експортного зерна.

У Чорному морі ми бачимо, як протистояння йде на користь Україні. Оголошена у відповідь на вихід росіян з зернових домовленостей блокада російських чорноморських портів призвела до того, що за серпень у кілька разів знизився морський експорт нафти та зерна з росії. Натомість оголошена росіянами блокада як мінімум двічі була прорвана - з Одеси 16 та 26 серпня виходили в море судна. Чорноморський флот рф сховався у своїх базах та лише іноді виходить для обмежених ракетних ударів по Україні. Натомість ЗСУ здійснюють успішні морські операції біля берегів Криму, чому росіяни не можуть завадити. Тут 24 серпня було висаджено тактичний десант, а 23 серпня фактично знищено систему ППО окупантів в Криму.

Продовжуються удари дронів по військовим об'єктам - аеродромам, заводам, адміністративним будівлям по всій європейській частині росії. Майже кожної ночі у Москві оголошують план "ковьор", коли через загрозу з повітря припиняються авіарейси в аеропортах. Слід відзначити два удари по військовим аеродромам у Курську та Пскові, коли дрони знищили чи пошкодили кілька військових літаків. Це Су-30 у Курську та не менше 4 Іл-76 у Пскові. Ці удари проводило ГУР МО України разом з антипутінськими російськими формуваннями. Дрони злітали з російської території. Це свідчить про повну прозорість російських кордонів, про неспроможність росії захистити саму себе - тому що хто завгодно може зайти на російську територію та запустити дрони куди завгодно.

Також Україна отримує нову зброю. Нідерланди передають Україні більшість з 42 наявних літаків F-16, окрім кількох, потрібних для навчання українських пілотів, Данія планує надати 19 винищувачів, неназвану кількість з 55 наявних F-16 також передасть Норвегія. Також про плани навчати пілотів та надати літаки вже на другому етапі казали і в США. Німеччина продовжує передачу танків та готується до передачі далекобійних авіаційних ракет Taurus.

Йдуть випробування нової української техніки. Зокрема, слід відзначити модернізацію протикорабельних ракет "Нептун" для ураження сухопутних цілей зі збільшенням дальності до як мінімум 400 км. Також проведені випробування ще одного ракетного комплексу, який здатен завдавати ударів по Москві по дальності.

На фронті обережний наступ ЗСУ ще з початку літа нарешті дає результати. З одного боку успішні наступальні дії під Бахмутом не дають росіянам маневрувати резервами та сковують їх армію. З іншого боку у Запорізькій області зі звільненням села Роботине та розвитком наступу на село Вербове ЗСУ починають прорив останньої лінії оборони росіян - так званої лінії Суровікіна. Після її прориву відкривається дорога на Токмак, а після нього - до берегу Азовського моря для розсічення окупаційної армії на дві частини. І та з них, яка включає в себе лівобережну частину Херсонської, частину Запорізької областей і Крим, знаходиться під вогневим контролем України і має всі шанси на успішне примушення росіян до відступу звідти та звільнення величезної території з окупації.

comments powered by HyperComments