Нех....й шастать або нехай щастить: як росію заблокували у Чорному морі

Олександр Вельможко  |  Суббота, 5 августа 2023, 17:05
Чорне море за останні дні стало головним місцем подій війни, яку веде Україна проти російської агресії. І саме зараз завдяки технічному прогресу Україна перейшла на морі від оборони до наступу і фактично блокує всі російські порти у Чорному морі.

Для початку - трохи передісторії останніх подій. 17 липня був останній день, коли діяли "Зернові угоди" щодо судноплавства з морських портів Одеської області. Як тільки ці угоди завершилися, тобто росія перестала виконувати свої зобов'язання перед ООН і Туреччиною, то саме росія почала робити дві дуже погані речі. Це системні повітряні удари по нашим портам - від Одеси до Ізмаїлу та Рені на Дунаї. Це погрози всім торгівельним суднам, які прямують до українських портів та оголошення всіх без винятку торгівельних суден, що йдуть до нас такими, які начебто перевозять воєнні вантажі. 

Повністю дивіться у нашому відеоогляді.

Фактично це означає, що росія намагається повністю заблокувати всі українські порти без винятку. І тут слід зауважити, що фактично морські порти були заблоковані ще з початку війни, хоча на майже рік частково вони діяли суто в рамках "зернового коридору". А дунайські порти діяли за рахунок використання румунського фарватеру через Сулинське гирло, а потім, після звільнення острова Зміїний - і через українське Кілійське гирло. Тепер же ударами по портам росія фактично завдає удари саме по судноплавству і там, оскільки не може контролювати рух суден у румунських, болгарських і турецьких територіальних водах. 

Україна відповіла на це спочатку оголошенням воєнної зони у Чорному морі, закритої для судноплавства, навколо території окупованого Криму та Керченської протоки. А перед цим 16 липня щось прийшло по морю до отого Керченського мосту та внаслідок підриву значно пошкодило його автомобільну частину.

Другим кроком України стало оголошення 4 серпня закритої для судноплавства через військову загрозу зони всього чорноморського узбережжя росії - від Сочі до Керченської протоки з портами Сочі, Туапсе, Новоросійськ, Геленджик, Анапа і Тамань. І це цілком логічно, оскільки через ці порти росія здійснює військові перевезення до Криму та інших портів на окупованих територіях, а в Новоросійску взагалі знаходиться військово-морська база. 

Але одних заяв про закриття судноплавства мало - і Україна перейшла від слів до справи. 

Наприкінці липня у відкритому морі було завдано, хоча і безрезультатно, удару морськими дронами спочатку по корвету "Сергій Котов", а потім - відразу по двом корветам, тому самому "Котову" та корвету "Василь Биков", які супроводжували судно, яке перевозило якийсь військовий вантаж. Ці удари виявилися поки що без видимого результату.

Вже вночі 4 серпня було завдано удару морськими дронами по акваторії порту Новоросійськ, внаслідок чого було уражено російську плавучу споруду для навантаження нафти на танкери та великий десантний корабель чорноморського флоту росії "Оленегорський Горняк". Це, до речі, один з тих десантних кораблів, які росіяни задіяли у якості паромів для переправи через Керченську протоку навіть звичайного цивільного приватного автотранспорту. 

А в ніч на 5 серпня "прилетіло" одночасно з повітря дронами по Керченському мосту, а з моря, морськими дронами, по танкеру SIG, який стояв на якорі в 30 милях від Керченскької протоки. Цей танкер - дуже цікаве судно. Він був збудований 2014 року, ходить під прапором росії з портом приписки Санкт-Петербург, виконував перевезення палива та хімічних речовин до Сирії, за що потрапив під санкції США. Тобто, незважаючи на цивільний прапор, це судно, яке задіяно росіянами саме для військових перевезень - і саме тому воно й стало ціллю чергового удару. Цей танкер не затонув, під час удару він стояв порожній, і лише втратив хід. 

Таким чином, за допомогою відносно невеликих і відносно дешевих морських дронів, вони ж безекіпажні катери, Україна показала, що здатна завдавати ударів по будь-яким морським цілям росіян у Чорному морі. Це і нафтова інфраструктура, і бойові кораблі, і вантажні судна, які використовуються у військових цілях. Якось  відбивати такі удари росіяни не в змозі. Важливо, що ці удари відбуваються без людських жертв - якщо не брати до уваги удари по військовим кораблям.

І загалом - це означає перехід України до наступальних дій у Чорному морі, що має надалі два можливі результати. Перший - це ускладення аж до повного припинення російського судноплавства і, відповідно, російського морського експорту з чорноморських портів взагалі, тобто морської блокади росії. Другий - це удари по російському чорноморському флоту як бойовій силі, щоб він був або знищений, або примушений припинити ракетні удари по українським містам.

comments powered by HyperComments