Чи зможе росія заблокувати Одесу з моря

Олександр Вельможко  |  Пятница, 28 июля 2023, 18:21
Дуже коротко аналізуємо ситуацію у Чорному морі після розриву зернових угод.
Чи зможе росія заблокувати Одесу з моря

Основні деталі дивіться у відеоогляді.

Майже відразу після виходу Росії з зернових домовленостей та початку системних повітряних ударів по портовій інфраструктурі Одеської області Великобританія почала перемовини з союзниками по НАТО щодо входу бойових кораблів блоку у Чорне море для забезпечення судноплавства до України. 

У США поки що заявляють, що не проводили таких переговорів. Але ми знаємо, що коли Великобританія починає щось робити для підтримки України, то це вже робиться і потім до цього приєднаються всі союзники.

У оперативному командуванні "Південь" ЗСУ заявили, що за умови продовження таких ударів по портам та відсутності якісного посилення ППО, Україна за кілька місяців залишиться без портової інфраструктури.

Одночасно росіяни почали патрулювання південно-західної частини Чорного моря з метою перешкодити судноплавству до українських портів. Для цього задіяно патрульний корвет "Сергій Котов", який все ж вийшов у море. Саме він став об'єктом удару українських морських дронів, на жаль, невдалого.

І саме цей корвет, судячи з перехоплень радіоефіру українськими прикордонниками, займається відкритими погрозами іноземним торгівельним суднам, тобто фактично морським піратством.

Та зауважу, що росіяни не зможуть здійснювати ближню морську блокаду Одеси. Адже їх кораблі не можуть наблизитися до українського узбережжя ближче ніж на 200 кілометрів через загрозу протикорабельних ракет "Нептун" і "Гарпун", чия ефективність доведена знищенням крейсеру "Москва" і операцією зі звільнення острову Зміїний.

comments powered by HyperComments