Ядерна загроза для України: що саме може вчинити путін

Олександр Вельможко  |  Четверг, 22 июня 2023, 16:31
Україна з самого початку війни знаходиться під дамокловим мечем ядерної загрози з боку росії.

Власне, російську ядерну загрозу я б розділив на три фрагменти. Це загроза безпосереднього застосування росією ядерної зброї проти України. Це загроза ядерної катастрофи на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, це можливість обстрілу з метою спричинення ядерної катастрофи одної з інших українських атомних електростанцій.

Розмови про те, що росіяни можуть застосувати проти України ядерну зброю почалися майже відразу після того, як стало зрозуміло, що вони не змогли швидко перемогти за перші дня чи тижні війни. Тут зауважу два моменти. Перший, це те, що окрім американських ударів по Хіросімі та Нагасакі у серпні 1945 року, ядерну зброю ніхто не застосовував.Другий, 8араз мова йде більше про тактичні ядерні заряди відносно малої потужності, оскільки застосування стратегічних ядерних ракет фактично є початком третьої світової, тобто ядерного апокаліпсису.

Останнім часом на фоні загальних поразок росіян та українського контрнаступу ці побоювання загострилися. Тим більше, що відносно недавно росія заявила про наміри розташувати декілька тактичних ядерних боєприпасів на території білорусі і її диктатор лукашенко з цим погодився. 

Навіть президент США Джо Байден нещодавно сказав, що вважає цілком реальною загрозу застосування росіянами тактичної ядерної зброї. Однак ще минулого року США попередили росію про неприпустимість цього та про невідворотне покарання за застосування ядерної зброї - наприклад, у вигляді знищення звичайними ракетами або лише чорноморського флоту, або взагалі всього російського флоту 

На даний момент ситуація така. Головне управління розвідки Міністерства оборони України не підтверджує розміщення тактичних ядерних зарядів на білоруській території та не бачить наразі прямої загрози тактичних ядерних ударів з боку росії. 

Ще з перших годин 4 березня 2022 року, коли росіяни захопили запорізьку АЕС, я постійно думаю і дійсно боюсь того, що вони вчинять там ядерну катастрофу. Врешті, вони з якоюсь метою перетворили атомну електростанцію на свою військову базу. Бо розуміють, що ЗСУ туди не буде стріляти.

Останніми днями з'явилася інформація про те, що росіяни замінували Запорізьку АЕС. А президент України Володимир Зеленський навіть заявив, що росія підготувала все до того, щоб вчинити теракт на атомній електростанції.

Росіянам така ситуація дуже вигідна. Оскільки вони можуть вчинити там щось дуже погане, забруднити при цьому пів Європи або пів самої росії, не застосовуючи при цьому ядерної зброї, а потім звинуватити у цьому когось іншого, ту ж Україну. Російські телепузики цьому повірять, а ООН і МАГАТЕ висловлять глибоку занепокоєність. А те, що росіяни не зупиняється ні на чому, стало зрозуміло після підриву ними Каховської ГЕС.

Тим паче, що після фактичного зникнення Каховського водосховища, водойма для охолодження Запорізької атомної електростанції більше не має джерела надходження води. А наявної там води за умови, що зараз йде охолодження лише одного зупиненого реактора на мінімальному обсязі, вистачить на кілька місяців. Якщо не трапиться чогось екстраординарного.

Ну і третій сценарій. Це коли під час чергового повітряного удару росіяни спрямовано обстрілюють одну з атомних електростанцій з метою зруйнувати її так, щоб там сталася ядерна катастрофа.

Судячи з заяв путіна та його посіпак, будь який з цих трьох сценаріїв може здійснитися коли завгодно. І тому бажано зараз одного, коли путін накаже це зробити, щоб вітер дув у бік москви. Але у будь якому випадку, якщо путін на це наважиться, то ми буквально наступного дня побачимо некролог на нього, бо жити він буде дуже недовго.

comments powered by HyperComments