Ситуація в Херсоні на ранок 10 червня

Олександр Вельможко  |  Суббота, 10 июня 2023, 11:01
Вчора я цілий день працював у Херсоні, і сьогодні також. Дуже плідно, частково під обстрілами. Що ж відбувається у місті? А також ми дізнаємося, хто є безпосереднім винуватцем знищення Каховської ГЕС, хоча це і так загалом відомо і потребувало лише фіксації моменту.
Ситуація в Херсоні на ранок 10 червня

Херсон став зараз містом, якому допомагає вся Україна. По дорозі від Миколаєва до Херсона можна зустріти та обігнати дуже багато волонтерських машин - від легкової автівки до великої фури чи автобуса. Вони, завантажені гуманітарною допомогою, водою, продуктами та навіть човнами і катерами, їдуть туди - щоб прийняти участь у евакуації людей з затоплених районів та забезпечити людей всім необхідним.

Фонд "Буджак Реліф", з яким я співпрацюю, також їхав не з порожніми руками. Волонтери фонду з перших годин катастрофи займалися і займаються евакуацією людей та тварин. Також продовжується видача гуманітарної допомоги - продуктів у різних районах Херсону. А додатково, завдяки партнерам, ми привезли туди ще й пару надувних човнів. А увечері потрапили під обстріл - адже росіяни не вагаються і гатять з артилерії по тим місцям, які є осередками процесу евакуації.

Підйом рівні води безпосередньо у Херсоні припинився на рівні до плюс 5 метрів і поки що залишається стабільним. Навіть навпаки - вода потроху починає спадати, на 28 сантиметрів за минулу ніч - це можна побачити по долині річки Інгулець аж до Снігурівки, у Олешках і так далі. Рівень Каховського водосховища знизився нижче критичної відмітки 12,7 метрів, нижче якої неможливе постачання води у магістральні водопроводи та у охолоджувальні водойми Запорізької ГЕС. Однак у тих водоймах зберігається поки що рівень у 16,6 метрів, активного охолодження з випаровуванням води немає - адже всі реактори Запорізької АЕС не працюють ще з минулої осені, а вчора останній реактор повністю "заглушили",

Більша частина води з Дніпра і Каховського водосховища сходить у море. І ця течія вже донесла до Одеси все, що зніс Дніпро з затоплених територій - від сміття до меблів і мін. Всі одеські пляжі зараз захаращені цим небезпечним мотлохом - адже будь-де може виявитися міна. І вже відомо про не менше як три історії порятунку тварин, яких на дошках, на купах землі і трави винесло в море аж з Херсонщини, прибило до берегу моря в Одеській області. Так, це я про знайденого вчора на березі собаку, про ондатру і навіть про олениху.

З технічної точки зору "Укргідроенерго" вже заявляє про готовність почати будувати найпростішу греблю-перемичку відразу після звільнення Нової Каховки. Це займе приблизно 4 місяці - цей час потрібен для демонтажу завалів підірваної греблі та машинного залу вже колишньої Каховської ГЕС та будівництва нової греблі, на базі якої згодом можна буде побудувати нову повноцінну гідроелектростанцію. І ось цей процес вже оцінили у мільярд доларів.

Частина проблем лише починається. Через фактичну ліквідацію Каховського водосховища зруйновано всю систему водопостачання для населених пунктів Дніпропетровської, Херсонської і Миколаївської областей, в тому числі міста Кривий Ріг. На створення альтернативних джерел водопостачання уряд вже виділив 1,5 мільярда гривень. Та через деякий час знизиться рівень підземних вод і це спричинить проблеми у водопостачання багатьох невеликих містечок і сіл неподалік від нижнього Дніпра. Також повністю перестають працювати зрошувальні системи - і це може за кілька років, якщо не відновлять водосховище, призвести до опустелювання великих територій та деградації сільського господарства.

І тепер про головне. США заявляють, що змогли на основі даних супутникових знімків зафіксувати дуже потужний вибух всередині машинної будівлі та греблі Каховської ГЕС безпосередньо за кілька секунд перед її руйнуванням. А дані перехоплень головного управління розвідки Міноборони України свідчать про те, що на територію замінованої російськими окупантами ще з минулого року Каховської ГЕС зайшла диверсійна група росіян, яка встановила додаткову вибухівку та намагалася невеликим вибухом "шантажувати" Україну. Але росіяни, як завжди, зробили все через одне місце - і ГЕС була повністю зруйнована вибухами. 

Тому зараз вже відомі імена безпосередніх виконавців і командири тих російських підрозділів, що в момент знищення ГЕС там знаходилися і несуть безпосередню відповідальність. А якщо зрозуміти, що у минулому році росіяни цілеспрямовано обстрілювали дамби у Кривому Розі, а зараз, окрім Каховської ГЕС, знищили ще й декілька невеликих дамб у Запорізькій області - то ми можемо впевнено казати про те, що росіяни просто знищують на українській території все, і це є їх політикою.

Реакція інших країн дуже цікава. Безпосередньо гуманітарну допомогу поки що надав лише Азербайджан. Міжнародні організації типу ООН, Червоного хреста та тому подібних, змогли висловити лише "глибоку занепокоєність" від дій росіян та їх глибокого проникнення у такі організації. А ось США відразу почали збільшувати обсяги військової допомоги та збирати докази для подальшого збільшення санкційного та політичного тиску на росію. Те ж саме певною мірою роблять і інші європейські країни, а на рівні окремих східноєвропейських країн вже почали казати про безпосередню їх участь у війні на підтримку України.

comments powered by HyperComments