Як путін обманув весь світ з ядерною зброєю

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 27 марта 2023, 12:22
Російський диктатор обманув весь світ загалом і лидера Китаю Сі Цзіньпіна з розміщенням ядерної зброї на території білорусі.

21 березня путін підписав із лідером Китаю Сі Цзіньпіном документ, у якому йшлося про те, що ядерні держави "не повинні розміщувати ядерну зброю за межами національних територій".

Однак вже 25 березня путін заявив про намір розмістити тактичну ядерну зброю на території білорусі. За його словами, 1 липня закінчиться будівництво сховища для ядерної зброї. Він додав, що росія вже розмістила у білорусі 10 літаків, здатних нести тактичну ядерну зброю. Таким чином путін збрехав Сі Цзіньпіну і вже через 4 дні порушив підписані раніше з Китаєм спільні заяви про нерозповсюдження ядерної зброї. 

Аналітики ISW заявляють, що диктатори росії та білорусі змовилися про розміщення ядерної зброї на території білорусі ще 2021 року, проте бункерний дід спеціально притримав свій план із залякування України та Заходу на майбутнє.

Міжнародна кампанія із заборони ядерної зброї (ICAN) розкритикувала заяву путіна про те, що Кремль домовився з Мінськом про розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі. "Поки президент путін володіє ядерною зброєю, Європа не може бути у безпеці. Поки що країни продовжують вважати ядерну зброю не глобальною проблемою, це допомагає Путіну прикривати свою поведінку" - заявив в.о. керівника ICAN Даніель Хогста.

За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США в Білому домі Джона Кірбі, ознак того, що російський диктатор володимир путін виконав свою обіцянку розмістити ядерну зброю в білорусі наразі немає.  "Ми не бачили жодних ознак того, що він виконав цю обіцянку або перемістив будь-яку ядерну зброю", - зазначив Кірбі.

Україна вимагає скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН з приводу намірів шляху розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі, — про це повідомило МЗС України. Одночасно речник РНБО Олексій Данілов заявив, що фактично путін взяв білорусь у ядерні заручники.

Також ЄС готовий запровадити нові санкції у разі розміщення росією тактичної ядерної зброї у Білорусі, заявив глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель. А уряд Франції назвав цю угоду загрозою для всієї системи нерозповсюдження ядерної зброї. Представник міністерства закордонних справ Німеччини у коментарі AFP заявив, що ця заява є "ще однією спробою росії використати ядерне залякування", а також те, що Берлін не допустить, щоб такий крок москви "збив нас з нашого курсу". 

comments powered by HyperComments