Обстріли Одеської області та нова зброя для України: оперативна інформація за підсумками січня

Олександр Вельможко  |  Среда, 1 февраля 2023, 15:05
Аналізуємо ситуацію в Одесі, на фронті, у Чорному морі та у сфері міжнародної військово-політичної допомоги України за підсумками головних події другої половини січня.
Обстріли Одеської області та нова зброя для України: оперативна інформація за підсумками січня

Головні події другої половини січня в Одесі, діяльність чорноморського флоту та ситуація на фронтах і з постачанням зброї для України у нашому відеоогляді.

Ситуація в Одесі та Одеській області

Отже, Одеса і Одеська область, з одного боку, залишаються спокійним регіоном - тому що лише зрідка росіяни стріляють сюди ракетами, лише під час масованих ракетних ударів по Україні. Протягом 2023 року такі удари були 14 і 26 січня, і першого разу над Одеською областю збили 4 ворожі ракети, другого разу три ракети. Однак, 14 січня в Одеській області одна ракета влучила в об'єкт енергетики та уламками іншої збитої ракети пошкодили портову інфраструктуру. А 26 січня було два влучення в об'єкти енергетичної інфраструктури.

Внаслідок цього, з іншого боку, Одеська область і Одеса зокрема стали тим регіоном України, де ситуація з електропостачанням найскладніша. Вже кілька днів поспіль діє режим екстрених відключень і майже у всіх одеситів світло включають по 3-4 години на добу у кращому випадку. Триває ремонт - і, можливо, як раз з перших днів лютого ситуація може дещо покращитися. Все це ускладнюється тим, що Одеська область не має потужних електростанцій і тому повністю залежить від постачання електроенергії з інших регіонів, наприклад з Південноукраїнської АЕС, та від дуже залежних від погоди місцевих сонячних та вітрових електростанцій.


Чорне море

У Чорному морі продовжується активність російського флоту. За останні дні склад його оперативного з'єднання коливається від 10 до 13 кораблів та катерів. 30 і 31 січня, а також 1 лютого у морі перебувають три ударні кораблі - два надводних та один підводний човен з можливим загальним залпом у 20 ракет "Калібр". 

За даними головного управління розвідки Міністерства оборони України, у росіян залишилося всього 9% тих запасів ракет "Калібр", які були у них на початку війни. І ці 9% - це боєкомплект тих російських військових кораблів, що знаходяться в Середземному морі, а також у складі балтійського, північного та тихоокеанського флотів. Для чорноморського флоту використовуються ті ракети, які виготовляються заново - у кількості менше 20 штук на місяць. Саме тому під час останнього удару по Україні 26 січня росіяни випустили з кораблів не 28 ракет, як могли б, а всього 9.

І тому наявність ракетних кораблів в морі - це не реальна загроза удару по Одеській області, наприклад, а просто морально-психологічний тиск і не більше. Можна припустити, що російські кораблі досить часто виходять в море з порожніми пусковими установками - і це означає, що вони залишилися без своєї основної зброї і майже не мають реальних можливостей завдавати ударів по Україні.


Фронт

Ситуація на фронтах досить стабільна. Ще декілька днів ЗСУ офіційно підтвердило відступ з містечка Соледар. Продовжується оборона Бахмуту. Продовжуються спроби росіян тактикою піхотного штурму наступати у Донецькій області не лише під Бахмутом. Спроби росіян імітувати наступ у Запорізькій області завершилися для них розгромом. Йдуть бої за контроль над островами у гирлі Дніпра біля Херсону.

Щодня російські загарбники втрачають від 500 до 900 і більше особин своїх підрозділів. Загальні їх втрати на 1 лютого досягли 128 420 особин. Також вони втратили 3209 танків, 6382 бронемашини, 2207 артилерійських систем та 4858 РСЗВ. Постійно продовжуться російські втрати в авіації, які вже досягли 293 літаки та 284 вертольоти. Як тільки у росіян стає все так погано на фронті, що вони вимушені займатися підтримкою своїх військ з повітря - то відразу ППО на тій чи іншій ділянці фронту знищує чергові російські штурмовики Су-25 та вертольоти.

Продовжуються обстріли українських міст з артилерії та РСЗВ, а також переобладнаними зенітними ракетами. Особливо потерпають Херсон, Нікополь, Запоріжжя, Краматорськ, Слов'янськ та багато інших прифронтових міст та сіл. В тому числі, у порту Херсона росіяни обстрілюють нейтральні торгівельні судна.


Хто буде першим наступати?

Весь січень і українська, і західна розвідка регулярно доповідає про підготовку великого наступу росіянами. Для цього вони концентрують техніку та чмобіків. Але чи зможуть вони сконцентрувати сили? Проста арифметика. На початку війни, наприклад, росіяни мали загалом від 3500 до 4000 боєздатних танків - як правило, найновіших та найсучасніших з того, що у них було. Вище я вже наводив цифру втрат - тобто, всі або майже всі найкращі свої танки росія втратила. Виробництво нових йде у них у дуже малому обсязі - санкції працюють. І тому росіяни вимушені знімати з консервації старі танки, часто виробництва ще навіть 1960-х років. Ці танкі давно розкрадені, дуже часто їм доводиться з 3-4 законсервованих танків робити всього один справний. Те ж саме у них і з іншою наземною технікою. Також російська артилерія починає відчувати дефіцит снарядів - внаслідок дуже великого їх розходу навесні та влітку 2022 року, внаслідок тотального знищення всіх російських складів боєприпасів та логістики на відстані до 70 км від лінії фронту з літа 2022 р.

Однак, незважаючи на все це, росіяни мають ще дуже багато техніки та особового складу на фронті. Зараз у них там більш як 320 тисяч особин у складі бойових підрозділів. І слід чекати, враховуючи любов російського диктатора путіна до символічних дат, що наступ вони можуть спробувати почати 24 лютого - як раз у річницю початку повномасштабного вторгнення, переходу війни від тодішнього "замороженого" стану до нинішньої відкритої тотальної війни.

Готується і наступ ЗСУ. Коли і де він буде - ми казати не будемо. Але зауважимо, що він залежить від постачання західної сучасної зброї, зокрема - танків стандарту НАТО, важкої артилерії, ракетних систем і так далі, про що ми поговоримо трохи далі окремо. Продовжується мобілізація до лав ЗСУ. 


Міжнародна підтримка України

Нещодавно відбулася чергова конференція союзників України у Рамштайні, на якій було прийняте принципове рішення про надання Україні танків стандарту НАТО. Чергова така конференція відбудеться 18 лютого, і на ній вже предметно будуть обговорювати питання надання Україні авіації. Йде підготовка до чергового самміту формату Україна - Євросоюз. І тут слід зазначити, що Україна вже здійснила понад 50% необхідних реформ та процедур, необхідних для повноцінного вступу до Європейського Союзу.

Важливо, що скоріше за все, скоро припиниться співробітництво між росією та Іраном. І ось чому. Пару днів тому було скоєно теракт в Ізраїлі. І "старий-новий" прем'єр Ізраїлю Нетаньяху заявив про те, що по всім терористам завдано ударів. І відразу після цієї заяви Нетаньяху почали вибухати та горіти військові заводи, авіабази та інші стратегічні об'єкти у Ірані. Згодом уряд Ізраїлю почав відкрито казати про початок військової допомоги Україні. Загалом, Ізраїль мало заявляє публічно, але багато робить для того, щоб прямо чи опосередковано допомогти Україні.

Однак є і ложка дьогтю у діжці меду. Північна Корея активно продає росії снаряди. І це майже єдиний для Кім Чен Ина шлях запобігти повному економічному краху чучхе.


Танкове питання

Принципове рішення про надання Україні танків вже прийняте обома державами, які є виробниками танків у великих кількостях - це США та Німеччина. І підсумувати це можна наступним образом. Загалом так чи інакше погоджено отримання Україною 300-310 танків, серед яких будуть, в тому числі, 60 танків від Польщі радянського стандарту та 240-250 танків стандарту НАТО. І це лише початок, тому що з весни 2023 року слід чекати додаткових, дійсно масових поставок.

З цієї кількості приблизно 120-140 танків будуть у першій партії, яку Україна отримає приблизно в березні та квітні. Це будуть танки німецького виробництва "Леопард 2" від Польщі, самої Німеччини, Іспанії, Норвегії, а також вказані 60 польских танків інших моделей на основі Т-72. Починаючи з травня слід чекати британські танки "Челленджер 2" у кількості до 14 штук, подальші поставки "Леопардів" по мірі їх відновлення з консервації у різних країнах. А ось американські "Абрамси" будуть аж у кінці 2023 року у великій кількості, хоча я не виключаю надання їх у символічній кількості, як це роблять британці, досить швидко. Всього для початку погоджена передача 31 американського танка, потім буде набагато більше. Є можливість і отримання французьких танків "Леклерк" - але, з врахуванням їх загальної кількості у складі французької армії, це теж буде суто символічно 12-14 машин для того, щоб відзначити вклад Франції у справу перемоги.

Українські танкісти вже відправилися на навчання до Великобританії, США, Польщі та Німеччини.

Загалом, у березні та квітні Україна зможе сформувати за рахунок цього першу танкову бригаду на "Леопардах", потім починаючи з літа - і інші бригади на танках стандарту НАТО. Поява на фронті таких потужних ударних частин, які по всім технічним параметрам переважають танки радянського зразка, дозволить ЗСУ досягти оперативного чи навіть стратегічного успіху на тій чи іншій ділянці фронту. А поки що в Україну везуть великими партіями важкі БМП.


Авіаційне питання

До практичного обговорення постачання авіації ще рано. Однак Нідерланди першою з держав НАТО заявили про перспективу передачі Україні всіх чи частини своїх винищувачів F-16, яких вони мають 61 літак. З кожним днем все більше високопоставлених військових та політничних діячів у США заявляють про необхідність надання Україні літаків - мова йде про винищувачі F-16 та штурмовики А-10 "Тандерболт". Водночас Німеччина та Великобританія поки що категорично відмовляються надавати Україні літаки - і це, головним чином, через невелику кількість літаків у повітряних силах цих країн.

Також постійно каже про надання авіації міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. І тут згадується також можливість постачання французьких винищувачів "Міраж" чи шведських "Гріпен".

Також про надання Україні літаків "МіГ-29" заявляє Словаччина за умови їх заміни на інші винищувачі. Так чи інакше, чекаємо наступного "Рамштайну", де від слів перейдуть до справи.


Артилерія та ракети

США готують черговий пакет військової допомоги Україні на 2,2 мільярди доларів. В цей пакет входить постачання високоточних ракет для установок типу HIMARS з далекобійністю до 150 км. Про розробку та початок виробництва таких ракет в США у вигляді модернізації вже наявних у дуже великій кількості бомб та снарядів ми казали ще восени - і ось це вже втілено у життя. Ці ракети здатні розширити сферу впливу ЗСУ і знищити всі важливі цілі на майже всіх окупованих зараз територіях, в тому числі по узбережжю Азовського моря, на у північній частині Криму тощо. 

Розширюється постачання важкої артилерії, в тому числі самохідних установок "Цезар" французького виробництва. 12 додаткових установок до вже наявних надає Франція, а також ще 38, по 19, надають Данія та Естонія. Останні дві країни надають Україні взагалі всю свою артилерію. 

На польських заводах зараз йде ремонт та відновлення української техніки, яка і була раніше у України, і була передана союзниками під час війни.

Все це важливо, тому що високоточна та далекобійна артилерія калібру 155 мм є фактором переваги ЗСУ на фронті. А активне використання високоточних ракетних систем дальністю до 70 км вже докорінно змінило ситуацію на фронті, а застосування ракет на 150 км - взагалі знищить всю тилову логістику російських окупантів та знекровить їх армію. 


Коли буде перемога

Те, що Україна переможе - вже не викликає жодних сумнівів досить давно. Головні питання - це коли буде перемога та якою ціною. І тут є оцінки від скептичних, з прогнозами затягування бойових дій ще на кілька років та дуже великі складнощі у наступальних діях української армії. І до оптимістичних, де вже навесні чи влітку 2023 року прогнозується визволення Криму від окупантів військовим шляхом. 

Я сам не беруся давати прогнозів. Єдине, що можу сказати - це про те, що наступний потужний удар ЗСУ буде успішним на тому напрямку, де він буде завданий. Чи то буде удар в бік Азовського моря з виходом до Генічеську, Бердянська чи Маріуполя з розсіченням російських окупаційних військ на дві частини, чи відразу удар від Херсону на Крим, чи удар на Донецьк або Луганськ.

Так чи інакше, серія наступальних операцій ЗСУ призведе до визволення всіх окупованих зараз територій України, в тому числі Криму. А далі - вже справа набагато цікавіше. Невідомо, чи погодиться росія завершити війну після цього шляхом перемовин та укладення якоїсь угоди. Чи росія, відкинута на свої кордони, продовжить війну у замороженому вигляді. Чи росія у певний момент військової поразки на фронті розвалиться взагалі.

comments powered by HyperComments