Танкове питання вирішено: скільки та якої бронетехніки отримає Україна (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 24 января 2023, 20:20
24 січня, скоріше за все, танкове питання для України остаточно та принципово вирішено - і тепер постачання дійсно великої кількості танків для ЗСУ лише питання деякого відносно невеликого часу. І ми дізнаємося, скільки таких танків Україна може отримати, яких саме та скільки їй треба.
Танкове питання вирішено: скільки та якої бронетехніки отримає Україна (ВІДЕО)

За 23-24 січня, схоже, США та Німеччина безповоротно вирішили перейти до надання Україні основних бойових танків стандарту НАТО. Це сталося після певного періоду політичного вичікування, перемовин та дискусій, головним чином у Німеччині.

Всі деталі у нашому відеоогляді.

Першою стала Франція з планами надання легких колісних бронемашин з важким танковим озброєнням АМХ-10, фактично легких колісних танків. Другими стали США, які загалом надають Україні 109 важких БМП "Бредлі", які поєднують в собі систему захисту танка, можливсті перевезення десанту та озброєння для боротьби з піхотою та легкою бронетехнікою. Сюди ж слід додати передачу великої партії німецьких БМП "Мардер" та шведських БМП.

Потім Польща заявила про намір надати Україні невелику кількість німецьких "Леопардів" не чекаючи офіційного погодження цього Німеччиною, а 24 січня таки направила офіційний запит. Одночасно Великобританія обіцяла надати один ескадрон своїх танків "Челленджер 2" - 14 машин. Про початок перемовин щодо передачі основних танків "Леклерк" у невизначеній кількості заявив і французький президент Макрон.

Сама ж Німеччина фактично поставила себе у залежність від рішення США - виставивши за умову надання німецьких танків Україні паралельну передачу і американських танків "Абрамс". Сказано - зроблено, і вдень 24 січня ц "Волл стріт Джорнал" з'явилися публікації про плани США надати Україні першу невелику партію танків "Абрамс".

Увечері 24 січня німецький "Шпігель" повідомив про принципове рішення Німеччини надати для початку одну роту танків "Леопард 2А6" - це 12 машин однієї з найновіших модифікацій. А остаточне рішення про кількість та терміни постачання завтра прийме Бундестаг. І майже відразу після цього уряд Нідерландів оголосив про фінансування передачі Україні 18 танків "Леопард", які зараз є орендованими у складі голландської армії. А Іспанія заявляє, що має не менше 40 "Леопардів" у резерві, які протягом місяця можуть бути відновлені та надані Україні.

Таким чином, Рубікон перейдено, крига скресла - і процес передачі танків Україні реально почався. На перших порах ми можемо казати про обмежені партії від кількох країн. По 12 від Польщі та Німеччини, 18 від Нідерландів, 14 від Великобританії, можливо 40 від Іспанії. Загалом це поки що 56 танків + 40 іспанських - достатньо для формування однієї танкової бригади у складі ЗСУ.

На навчання українських танкістів, про що вже оголосила Польща, знадобиться деякий час. І тому слід чекати, що приблизно у кінці лютого на початку березня ми можемо побачити перші повноцінні великі частини ЗСУ, укомплектовані НАТОвськими танками вже на фронті.

У більш віддаленій перспективі Україна може отримати більше 300 танків стандарту НАТО - приблизно стільки, скільки потребує армія за словами головнокомандувача Валерія Залужного. І тут слід зазначити, що найбільше буде саме німецьких танків "Леопард" різних модифікацій та американських "Абрамсів" - просто тому, що їх виготовили дуже багато. Наприклад, виробник тих же "Леопардів" компанія "Рейнметал" має у запасі до 140 таких танків, про готовність надати більше сотні "Леопардів" заявляла Канада, партії по кілька десятків чи навіть сотень машин можуть надати Польща, Греція та інші держави. І, звичайно, багато, тобто від 100 і більше, можуть надати США. А ось британських та французьких танків буде небагато - тому що їх виготовляли у обмеженій кількості, і вони також у дуже обмеженій кількості, по 200-300 штук всього, стоять на озброєнні Великобританії та Франції. Тобто, за рахунок "Леопардів" та "Абрамсів" забезпечать масовість постачання, а по пару десятків "Челленджерів" та "Леклерків" будуть демонструвати політичну участь своїх країн.

Загалом, всі танки стандарту НАТО є набагато важчими за танки радянського стандарту Т-72, Т-80, Т-84 та інші, які зараз широко використовуються обома сторонами у війні. За рахунок більшої маси вони набагато більш захищені, мають більш досконалі системи зв'язку та керування вогнем, а також четвертого члена екіпажу з функцією заряджаючого. І, в цілому, танки стандарту НАТО, розроблялися саме для того, щоб у меншості успішно протистояти великій кількості радянських танків.

Важливо, що принципове рішення про надання танків стандарту НАТО для України було прийняте тоді, коли ситуація на фронті досить важка - коли росія веде піхотний наступ та готує сили до нового великого наступу. Однак тут слід зазначити і про те, що що більшість найсучасніших російських танків та найбоєздатніших російських частин, які могли б чинити опір танковому наступу ЗСУ, зараз вже не існують - тому що вони знищені. І ще одна важлива деталь. До цього протягом 2022 року Україна вже отримувала танки від НАТО, причому дуже багато танків, загалом більше 300 - це були танки радянського стандарту, які були у східноєвропейських країн, у більшості моделі Т72.

Тобто, поява на фронті навіть однієї-двух танкових бригад ЗСУ, укомплектованих сотнею НАТОвських танків кожна, здатна створити ударний кулак, який може радикально змінити ситуацію на будь-якій ділянці фронту та забезпечити оперативний чи навіть стратегічний успіх.

comments powered by HyperComments