Росіяни готуються до нових ударів по Одесі: оперативна ситуація 1 грудня

Четверг, 1 декабря 2022, 11:18
В нашому огляді головних подій за 1 грудня та останні дні ми аналізуємо енергетичну ситуацію в Одесі, про маркери "русскогомира" в Одесі, підготовку росіян до нових ударів, ситуацію по лінії зіткнення та на Чорному морі, а також міжнародне становище зі зростанням допомоги Україні та ізоляції росії. Йде 281-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Наш огляд досить детальний, тому давайте дивитися до кінця.
Росіяни готуються до нових ударів по Одесі: оперативна ситуація 1 грудня

Як завжди, ми починаємо огляд з подій в Одеській області. І тут я хочу сказати головне - обстрілів не було. Лише один раз починаючи з 23 лютого в Одесі лунав сигнал повітряної тривоги. Це було тоді, коли майже скрізь попереджали про майбутній російський удар дуже великого масштабу - але його так і не було, хоча в той день російська стратегічна авіація піднімалася у повітря. 29-30 листопада росіяни спромоглися лише на відносно обмеженого масштабу удари по Дніпру.

Тепер про енергетичну ситуацію в Одесі та Одеській області. Загалом вона залежить від загального стану енергетичної системи України. І тут є погана новина - всі звичайні, теплові та гідроелектростанції мають певні ушкодження. І частину пошкоджених теплових енергоблоків до кінця зими відремонтувати не зможуть. Це означає, що ті чі інші відключення будуть все одно. Тим паче, що Одеська область відрізняється від інших областей України повною відсутністю потужних традиційних електростанцій - є лише деяка кількість вітрових та сонячних електростанцій. Але є і добрі новини. В "Укренерго" запевняють, що ремонт продовжується - і за умови відсутності російських ударів можна буде вже за кілька днів перейти від аварійних до планових відключень. У випадку Одеси та Одеської області це означає, що енергетики будуть готові давати електрику у кожен будинок не менше ніж двома періодами по 4 години - загалом до 8 годин на добу за графіком.

Ще одна добра новина - це початок системної допомоги від США у відновленні енергосистеми у вигляді постачання відповідного обладнання та фінансування.

Ще одна добра новина - готовність однієї з турецьких компаній надати три судна - плавучі теплові електростанції, які можуть давати загалом до 300 мегават електроенергії. Вони можуть стояти, наприклад, в порту Одеси та забезпечувати енергією саму Одесу та ряд інших міст та сіл поблизу. І подібні ситуації вже були у кінці 1970-х, коли Одеса під час обледеніння та спричиненого цим енергетичного блекауту деякий час отримувала електроенергію від суден так званого "космічного" флоту.

І чергова добра новина - сьогодні в Одесі з електрикою стало настільки краще, що з'явилася можливість відновити рух трамваїв та тролейбусів. Вони починаючи з блекауту 23 листопада лише двічі, 25 та 28 листопада, ненадовго виходили на лінії лише у ранкову годину пік, а всі інші дні не працювали взагалі.

В Одесі міська рада вирішила демонтувати з нинішніх місць так звані "маркери" "русскогомира" - це про новодєльні пам'ятники російській імператриці Катерині ІІ в центрі Одеси та її полководцю Суворову у одному з житлових масивів. Втім, ці пам'ятники залишаться у центрі Одеси та продовжать виконувати закладену в них при встановленні ідеологічну задачу просування "русскогомира" - тому що за ініціативою одного з депутатів, ці фігури перенесуть до двору Одеського художнього музею, який знаходиться у історичному центрі Одеси. На це відреагували на росії - тамошня пропагандонша Симоньян вже запропонувала "повністю демонтувати" всю Одесу. А інші російські пропагандисти почали розповсюджувати фейк про, начебто, аварію чи удар по Одеському припортовому заводу, що може спричинити хімічну техногенну катастрофу дуже великого масштабу. До речі, аналогічний пам'ятник Суворову в Ізмаїлі, оригінальний, вже почали демонтувати - його поки що відвезуть на склад.

Тепер переходимо до огляду подій по лінії зіткнення. Загалом, тут немає змін. Але росіяни, з одного боку, продовжують штурмувати бахмут, продовжують гатити зі всього, з чого можуть, по Херсону. Водночас є ознаки того, що росіяни готуються відступити у Запорізькій області - з містечка Пологи. Це може у дуже кращому випадку відкрити захисникам України шлях на Маріуполь. І ця можливість підтверджується тим, що росіяни будуть укріплення навколо Маріуполя. Також вони будують укріплення і у північній частині Криму - вони сподіваються на те, що не вдавалося нікому і ніколи - успішно оборонятися у Криму.

За останню добу ще на 560 чоловік зросла кількість "хороших русских". Їх тепер вже 89 440 - і це число невпинно зростає. До Нового року таких "хороших русских" точно буде більше 100 тисяч. Однак таку саму цифру вчора помилково назвала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн по відношенню до захисників України. Тут треба розібратися. Якщо кількість зовсім "хороших русских", тобто вантажу 200, вже сягає майже 90 тисяч, то кількість не дуже "хороших русских" має сягати не менше 250-300 тисяч загалом. Ситуацію в Україні з цього приводу останній раз офіційно коментував президент Зеленський ще наприкінці серпня, коли назвав цифру біля 9 тисяч тих захисників України, яких вже нема. До цього слід додати, таким чином, ще не менше 25-30 тисяч тих, хто був поранений та кількість втрат серед мирного населення від російських ударів, в тому числі в Маріуполі. І тоді, загалом, кількість безповоротних втрат захисників України та мирних мешканців України може досягати сумарно до 30 тисяч осіб плюс поранені.

Фіксуються переміщення російських стратегічних бомбардувальників..Збільшується їх кількість на авіабазах у Енгельсі, що біля Саратова - і це видно на супутникових знімках. Втім, 97% російських ударів ракетами за минулі 9 місяців були по цивільним цілям, про що заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Тепер - про ситуацію у Чорному морі. Станом на 30 листопада у складі оперативного з'єднання чорноморського флоту росії в морі було 9 кораблів та катерів. Серед них - один надводний "Каліброносец" з 8 "Калібрами". Азовське море патрулював один корабель. Останніми днями росіяни тримають в морі дуже обмежену кількість своїх "каліброносців" - скоріше для підтримки себе та нас "у тонусі".  Можливість посилення загрози удару по Україні з моря може бути помітна у випадку збільшення кількості "каліброносців" в морі.

На супутниковому знімку Севастополя за 29 листопада видно, що біля причалу бухти Голландія стоять головні сили чорноморського флоту - це один фрегат проекту 11356, два старі фрегати, два корвети проекту 21631, не менше одного патрульного корвету проекту 22160. Другий фрегат проекту 11356 стоїть у Інкерманській бухті.

У Новоросійську на основі супутникового знімку за 28 листопада видно один десантний корабель проекту 11711, три десатні кораблі проекту 775, один патрульний корвет проекту 22160, один підводний човен. 

Один чи більше великих десантних кораблів займаються перевезеннями з Новоросійська до портів Криму та Азовського моря - таким чином росіяни намагаються вирішити свої логістичні проблеми з забезпеченням окупованих територій.

Цікава новина з морської сфери. Американський військово-морський інститут назвав недавній удар України по російському флоту у Севастополі 29 жовтня "новою ерою у війні безпілотників". І це дійсно так, оскільки після цієї дати чорноморський флот росії різко знизив свою активність та фактично перейшов до оборони. Хоча є ще одна, теж цікава, але не дуже добра новина для України. Є свідчення, що удари 15 листопада та інші росіяни завдавали "Калібрами" з кораблів Каспійської флотилії. Там як раз є три корвети проекту 21631, на кожному з яких є по 8 "Калібрів", а дальність їх польоту дозволяє їм з Каспію досягати України.

Тепер про допомогу для України. Дуже великий пакет допомоги, в якому є засоби ППО загальною вартістю 270 млн. євро надає Швеція. Також у Швеції планують надати України винищувачі Gripen. Франція надала ще одну додаткову ракетну установку LRU - це модернізована М270, гусеничний аналог HIMARS. У США підписали контракт на фінансуваня постачання для України кількох комплектів ЗРК NASAMS. Однак, у США скептично поки що відносяться до постачання в Україну ЗРК Patriot. Також постачання цих ЗРК з наявних запасів для захисту польсько-українського кордону гальмує Німеччина. Окрім того, .починається розширення підготовки захисників України за американський рахункок на базах у Німеччини до 2500 чоловік на місяць. Словаччина передала Україні 30 БМП-1. І це далеко не все за останній час. 

На недавній конференції НАТО у столиці Румунії Бухаресті генсек альянсу Йєнс Столтенберг зробів кілька важливих заяв. Головне з його слів - це недопуск російської перемоги, це максимальна допомога Україні з боку НАТО для закріплення досягнутих успіхів та остаточної нашої перемоги. Проте цілком очевидно, що НАТО не бажає напряму протистояти росії та доводити ескалацію до такого рівня, який може допускати застосування ядерної зброї. Також Столтенберг попередив, що можиливі і подальші російські удари по Україні.

Однак є і добрі новини з міжнародної спільноти. Німецький парламент - Бундестаг - визнав події в Україні 1932-1933 рр. - Голодомор - актом геноциду, який здійснило керівництво Радянського Союзу цілеспрямовано з метою знищення українського народу. Також керівництво США планує визнати російську ПВК "Вагнер" такою організацією, яку сам путін вимагає мочити в сортирі. А для дуже багатьох російських чиновників, які брали участь в організації псевдореферендумів на окупованих територіях, вводять нові персональні санкції.

Єврокомісія готує спеціальний трибунал для розслідування та покарання всіх тих злочинів, які вчинили росія загалом та росіяни в Україні. Всіх їх чекає лава підсудних. І самі росіяни це чудово розуміють - і тому всіляко відтягують свій неминучий кінець.

comments powered by HyperComments