Оперативна інформація 20 листопада: проросійські акції в Одесі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 20 ноября 2022, 20:16
У нашому огляді головних подій за 19-20 листопада - організовані росіянами акції в Одесі, ситуація на фронті та на морі, міжнародна підтримка України та що зараз з енергетикою. Вже 270 днів йде Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників
Оперативна інформація 20 листопада: проросійські акції в Одесі (ВІДЕО)

На початку - що відбувається в Одесі та Одеській області останніми днями. За більше як дві доби була лише одна повітряна тривога - вранці 20 листопада. І це була фейкова повітряна тривога - бо російські літаки просто літали у повітряному просторі росії та білорусі, не випускаючи ракети. Нахіба саме так? Одночасно щоб не дати одеситам спокою при відсутності ракет та для того, щоб визначити позиції української ППО.

В Одесі та Одеській області за суботу та неділю значно покращили ситуацію в енергетичній сфері. Від аварійних відключень, коли 70% всього регіону сиділи без світла взагалі Одеська область перейшла ще з суботи до спланованого графіку стабілізаційних відключень. Це дає електрику майже всім на більшу частину доби та можливість якось планувати свій час. Також це означає, що енергетики, попри все, продовжують ремонтувати інфраструктуру.

Але ті російські інформаційні провокації, про які я казав позавчора - вони таки спрацювали. Деякі мешканці Одеси взялися перекривати вулиці, влаштувавши "протести" проти аварійних відключень. Вони або настільки тупі, що не розуміють - хто руйнує своїми ракетами та дронами українську енергетику та вимагають не відключати світло у української влади, а не виступають проти справжніх винуватців цього - росіян, не вийшли на марш протесту на Красній площі. Або вони просто відпрацювали російську інформаційно-психологічну операцію проти України - і це набагато імовірніше. Оскількі контрольовані росіянами пабліки типу "Одеського фраєра" чи "Типичной Одессы" дуже активно висвітлювали ці псевдопротести, а вслід за ними це підхопили і російські засоби масової дезинформації. Фактично, росія для своєї пропаганди отримала саме те, що хотіла - "картинку" про те, як одесити протестують проти української влади через відключення світла. А самі ж росіяни, нагадаю, офіційно заявляли, що руйнують енергетичну інфраструктуру саме для того, щоб зробити українцям темно та холодно, посіяти розбрат між громадянами та державою і на основі цього примусити Україну до здачі.

Тому зараз звертаюся окремо до тих, хто вчора-позавчора виходив перекривати вулиці в Одесі. Фактично ви спрацювали "п'ятою колоною". Фактично ви стали російськими агентами впливу. А для повноти картинки вам потрібно було ще взяти триколорну ганчірку з двоглавою куркою та почати волати про "не все так однозначно" та іншу російську муть. 

Лінія фронту за останні дні візуально без змін. Однак і наш Генштаб, і закордонна розвідка, і Інститут вивчення війни фіксують посилення російських атак на Донбасі - це наслідок того, що росіяни перекинули свої сили туди з-під Херсону. Однак, за даними Генштабу ЗСУ, на сьогодні кількість "хороших русских" ще зросла та складає 84 210 чоловік.

Керівництво України анонсує масштабну операцію по звільненню Криму. Спочатку про це заявив 19 листопада застпник міністра оборони України генерал-майор Володимир Гаврилов - за його словами, розпочата росією війна проти України може закінчитися до кінця весни 2023 року, а ЗСУ можуть зайти до Криму вже до кінця грудня поточного року. А 20 листопада про можливість звільнення Криму в результаті військової операції заявив і голова офісу президента України Єрмак. Такі слова мають під собою досить значні підстави, оскільки росіяни перекидають значні частини своїх сил з напрямку між Херсоном і Кримом на Донбас, росіяни показали свою неспроможність до тривалої оборони при ретельно спланованих наступальних діях ЗСУ, сам Крим зараз є відрізаним від стабільного забезпечення через пошкодження Керченського мосту та вогневого контролю над шляхами туди через окуповані території.

Ситуація у Чорному морі сьогодні загалом без змін порівняно з останніми днями. Кількість одиниць оперативного з'єднання чорноморського флоту росії 20 листопада зросла з 7 до 8 одиниць. Але ударні можливості представлені лише одним підводним човном з 4 ракетами "Калібр". Всі інші російські ракетні кораблі сховалися у базах.

Продовжується судноплавство "зерновим коридором". Цього тижня термін його дії подовжили ще на 120 днів - тобто до початку березня 2023 року. За 19 і 20 листопада з портів Одеської області вийшли в море8 суден з 342 тис. тонн агропродукції. Одночасно йдуть під завантаження ще 4 судна. Загалом з 1 серпня з наших портів вийшли 483 судна, які експортували 11,6 млн тон української аграрної продукції.

Росіяни весь ранок 20 листопада обстрілювали Запорізьку АЕС, зафіксовано більше 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції, про що повідомів "Енергоатом". Пошкоджені естакади зв'язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції "Райдуга". Характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску 5-го та 6-го енергоблоків і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

До України завітав новий прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак. Він анонсував новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть 120 спеціальних зенітних гармат, радіолокаційні станції та спеціальне зимове обладнання для військових. Прем'єр-міністра офіційно представили псу Патрону - саме так працює дипломатичний офіціоз. Також дві батареї зрк "Crotale" надала Франція. Ще один важливий своєю символічністю візит до України - це візит міністра оборони Нової Зеландії Піні Хенаре.

У Польщі незабаром відбудеться засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ - всю російську делегацією на чолі з так званим міністром закородонних справ лавровим просто не впустять до Польщі як підсанкційних осіб. У польському уряді наголосили, що дії росії порушують фундаментальні принципи і зобов’язання міжнародного права та безпеки, які раніше були узгоджені і прийняті усіма державами ОБСЄ, зокрема і росією.

У самих росіян все як завжди. Мєдвєдєв істерить та погрожує штурмувати Київ. Але сам путін, який є самі знаєте ким, мовчить - і за влучним висновком агентства Assosiated Press, мовчить він лише при поразках росії. Також всіма можливими каналами російські політики та дипломати волають про наміри перемовин про мир, про припинення вогню тощо. Але слід розуміти, що всі ці запроповані росіянами паузи, перемир'я та інші спроби зафіксувати наявну ситуацію - це просто спроби закріпитись, зібрати сили для утримання захоплених українських територій чи просто уникнення остаточної поразки росії.

comments powered by HyperComments