Російський удар по Польщі: що відомо (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 16 ноября 2022, 11:21
Аналізуємо, що відомо про російський удар по території Польщі - на основі офіційних даних самої Польщі та НАТО, а також трохи розбираємось, що там брешуть з цього приводу російські пропагандисти.
Російський удар по Польщі: що відомо (ВІДЕО)

Під час вчорашніх масованих російських ракетних ударів по Україні одна чи дві ракети влучили по території Польщі та викликала пошкодження майна та забрали життя двох людей. Це сталося біля села Пшеводів в 8 км від польсько-українського кордону. Момент влучення потрапив на відео. Також згодом вже вечірні знімки воронки та розбитого трактора почали публікувати польські медіа.

 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький негайно скликав Комітет Ради міністрів з питань нацбезпеки і оборони.

Вже вночі ряд європейських політиків почали закликати до вводу в дію 4-ї статті статуту НАТО, яка дозволила б закрити небо над Україною для безпеки самого НАТО та навіть почти механізм введення в дію 5-ї статті про колективну оборону НАТО при нападі. Про це заявив, в тому числі, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Також польський уряд підвищив боєготовність своїх підрозділів поблизу кордону з Україною. За словами речника уряду Польщі Петра Мюллера, вже вивчається наявність підстав для запуску процедур, передбачених статтею 4 статуту НАТО. Мюллер також анонсував, що уряд Польщі оприлюднить повідомлення про інцидент, яке буде "чітким і зрозумілим по суті, щоб не було жодних перекручувань". Вже встановлено, що ракета була російського виробництва. Також на поки що неофіційному рівні в Польщі вже оприлюднили інформацію про те, що це була ракета Х-101 - саме така, які застосовувалися під час росіянами при вчорашніх обстрілах України.

Для офіційних пояснень до міністерства закордонних справ Польщі викликали російйського посла.

Президент Польщі Анджей Дуда вже переговорив з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Після цього Дуда заявив про підвищену готовність збройних сил Польщі та про підвищену готовність всього НАТО.

Агентство CNN повідомило, що НАТО відстежило повну траєкторію польоту ракети, яка потрапила до Польщі завдяки радарам одного з літаків системи "АВАКС". Але точні дані не розголошуються, хоча саме вони стануть вирішальними для остаточної відповіді уряду Польщі та НАТО.

Тим часом на росії почали накидувати цілий масив пропагандистської інформації з метою зняти з себе відповідальність. Як завжди, росіяни накидують купу версій, щоб якнайбільше заплутати в них людей та поховати реальну ситуацію у цих версіях. Одна з них, озвучена міністерством нападу росії, каже про випадковий чи навмисний вибух трактора під час перевантаження. Також росіяни запустили версію через американські медіа про, начебто, падіння у Польщі української зенітної ракети - як завжди, з посиланням на анонімних чиновників, тобто достовірність цього така сама як і в словах конашенкова. А остаточну російську версію озвучила пропагандонша симоньян, яка написала, що в Польщі тепер є своя "бєлгородська область" - натякаючи, що у Польщі тепер теж є зона бойових дій у війні, яку розв'язала росія фактично проти всього цивілізованого світу.

Офіційна реакція США стримана - президент Джо Байден заявив про загальний курс НАТО, про підтримку Польщі, але не сказав остаточно - хто саме і з якою метою запустив ту ракету, яка впала в Польщі, закликавши дочекатися офіційних результатів розслідування. Натомість турецький президент Ердоган вже встиг заявити, також не маючи остаточної інформації, про "непричетність" росії до удару по Польщі. Чехія та балтійські країни НАТО заявили про готовність захищатися від росії.

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що і раніше попереджав про можливість умисного чи випадкового удару росії по країнам НАТО під час розпочатої росією війни проти України. Міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба закликав не вірити російським пропагандистам та надати жорстку відповідь росії.

Загалом, ось що могло бути насправді. Ракети, які влучили в прикордонний район Польщі, скоріш за все, дійсно були російськими Х-101. Росіяни випустили їх зі стратегічного бомбардувальника ще над територією росії чи над Каспійським морем. А далі або ракета за рахунок своєї неточності відхилилася від курсу, або була спрямована по якомусь українському об'єкту неподалік від кордону - і влучила не туди. Так чи інакше, запускаючи ракету по прикордонному з Польщею об'єкту росіяни знали, що є вірогідність такої помилки з можливістю удару по країні НАТО, але навряд чи цей удар був навмисним саме по Польщі. Але це означає, що тепер фактично під ударом опиняються всі східні країни НАТО, які росія тепер буде обстрілювати ракетами ось так, "ненавмисне" - якщо зараз не отримає такої відповідіі, щоб мало не показалося. А по реакції НАТО на запланованих на сьогодні заходах ми побачимо - що це за організація і як вона відреагує офіційно на ракетний удар - "проковтне" і дасть сигнал, що по НАТО можна бити й далі, чи покаже сталеві яйця, якщо вони є.

comments powered by HyperComments