Що буде далі після звільнення Херсону (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 14 ноября 2022, 13:02
В нашому короткому огляді ми спробуємо не лише проаналізувати наявну оперативну ситуацію в Одесі і на фронті, а й трохи спрогнозувати - що буде далі після звільнення Херсону. Спочатку ми дізнаємося, чому росіяни не можуть обстрілювати Одесу, як російський флот опинився у жалюгідному становищі, подумаємо, як буде розвиватися ситуація на фронтах та як опустили росію на саміті "Великої Двадцятки". Вже 264 дні йде Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників.
Що буде далі після звільнення Херсону (ВІДЕО)

Як завжди, ми розпочинаємо огляд подій з Одеси та Одеської області. І тут є чим порадувати - обстрілів не було. Однак, за даними Одеської військової адміністрації, росіяни намагаються активізувати повітряну розвідку Одеської області - з метою виявити якісь потенціальні цілі для майбутніх обстрілів.

Втім, стріляти по Одеській області росіянам нічим або майже нічим. Чому? Ракети з літаків, що базуються в Криму, ефективно збивають - це показує досвід останніх тижнів. Протикорабельні ракети "Онікс", якими росіяни гатили з території Криму по Одесі та прибережним районам Одеської області - майже закінчилися. Ракети корабельного базування "Калібр" теж майже закінчилися, і кораблі теж майже закінчилися, втім про кораблі трохи далі. Залишаються хіба що старі ракети Х-22 та трохи новіші Х-101 з стратегічних бомбардувальників - які росіяни не можуть застосовувати часто і масовано, окрім того, від третини до половини таких ракет падає кудись відразу після запуску і не долітає навіть до території України. Ракети "Іскандер"? А їх вже майже нема. Ракети "Кинджал" - це дуже "штучний" товар, їх всьго було кілька десятків, а більше половини вже теж нема. Безпілотники? Після перших "прильотів" у жовтні їх навчилися дуже ефективно збивати. 

Окрім того, на безпеку Одеси та Одеської області дуже впливає робота "зернового коридору". Формально це заборона обстрілювати портову інфраструктуру Одеси, Чорноморська та Південного, а також заборона російським кораблям заходити у акваторію, де йдуть торгові судна до наших портів. Фактично, з урахуванням вкрай низької точності російських ракет - це означає припинення обстрілів саме великих міст Одеської області - вже вказаних Одеси, Чорноморська та Південного. Тому успіхи дипломатії щодо судноплавства та якісна робота ППО дуже ефективно захищають Одесу.

До речі, за допомогою "зернового коридору" вже відправлено на експорт понад 10,5 мільонів тон української аграрної продукції - і це дуже важливо для економіки України. Лише сьогодні в море вийшли з портів Одеської області ще 8 суден. А дунайські порти Одеської області Ізмаїл та Рені, до яких у липні додався ще Усть-Дунайськ за 2022 рік збільшили вантажообіг у 3,5 рази. 

Тепер про російський флот. Після ударів по ньому 29 жовтня у росіян стало з флотом на Чорному морі дуже погано. Обидва фрегати проекту 11356, "Адмирал Макаров" та "Адмирал Эссен" стоять у ремонті після отриманих пошкоджень - і це були у них єдині кораблі, що мали адекватну відносно систему ППО та могли діяти будь-якої погоди. З того, що залишилося - ударні можливості мають лише три маленькі корвети типу 21631 "Буян-М", на яких немає ППО і які навіть у легкий шторм стають небоєздатними та повертаються у бази. Є  ще підводні човни, але з 4 субмарин на Чорному морі, здатних нести ракети - дві в ремонті в Севастополі, інші вимушено базуються у Новоросійську. Тому зараз цей флот вимушено скоротив свою активність і майже припинив ракетні обстріли. 

Ударні кораблі чорноморського флоту росії стоять зараз у Севастополі, який зараз після звільнення Херсону та Кінбурнської коси опинився у зоні досяжності протикорабельних ракет "Нептун". А при наданні Україні більш далекобійних ракет до установок HIMARS, вони теж дотягнуться до Севастополя. До того ж, Севастополь, найзахищеніша російська база, повністю вразлива перед ударами безпілотників - і морських, і повітряних. Визволення Кінбурнської коси також означає, що ВМС України разом з іншими силами зробили те, що взагалі не зміг зробити російський флот - висадити десант. При тому, що ВМСУ мають лише один невеликий десантний корабель, а у росіян на початку було 12 великих десантних кораблів.

Тому перший варіант майбутньої долі чорноморського флоту - це залишатися в Севастополі під дамокловим мечем в очікуванні неминучого знищення кораблів прямо у базі - так само, як японці знищили російський флот у обложеному Порт-Артурі 1904 року, а німці розстрілювали російські кораблі в обложеному Севастополі 1941-го.

Другий варіант долі російського флоту - це вийти в море і негайно опинитися там під ударом ракет "Нептун" та цілої зграї дронів. Протистояти цьому росіяни не можуть, доведено крейсером "Москва" та фрегатом "Адмирал Макаров".

Третій варіант долі російського флоту, вже досить традиційний - зробити так, як зробило російське командування чорноморського флоту у 1854 році в Севастополі чи 1918 року в Новоросійську - вони просто затопили свої кораблі.

Четвертий варіант. Командування російського чорноморського флоту перед загрозою з боку ВМС України, що не мають жодного ударного корабля, просить гарантій у інших держав та просто інтернує флот в портах Туреччини, Болгарії чи Румунії, хоча невеликі кораблі та катери вони можуть спробувати перевести через Азовське море і Волго-Донський канал на Каспійське чи Балтійське моря.

Я розглядаю як цілком реальний і п'ятий варіант. Чорноморський флот росії просто капітулює та віддає вцілілі кораблі Україні у якості трофеїв.

Тепер про ситуацію на фронтах. 

11 листопада росіяни відступили, краще сказати втекли, з Херсону та правобережної частини Херсонської області, підірвавши за собою мости. ЗСУ затрофеїли там дуже багато техніки. Окрім того, росіяни кинули напризволяще кілька тисяч своїх - різноманітних чмобіків, росгвардійців, потєряшок від свої частин та інших - це тому що росія своїх не бросає... Слід зауважити, що у ЗСУ не вистачило можливостей для повного знищення всіх окупантів під час їх переправи через Дніпро - але знищили дуже багато. 

Одночасно росіяни продовжують безуспішні для них наступальні дії на Донбасі та намагаються укріпити оборону Мелітополя та Перекопського перешийку вже в Криму. Також вони відводять техніку з баз між Дніпром та Кримом у Херсонській області.

Вже зараз можна дещо спрогнозувати. 

Для ЗСУ дійсно буде дуже складно наступати далі від Херсону через необхідність форсування не лише Дніпра, а й його чисельних проток у нижній течії. Але ЗСУ створюють плацдарм на Кінбурнській косі, який буде дуже турбувати там росіян.

Знята загроза обстрілів Миколаєва з далекобійної артилерії, РСЗВ та зенітними ракетами. Тепер Миколаїв росіяни зможуть обстрілювати лише зрідка ракетами, як інші українські міста. І це дасть можливість відремонтувати водопровід до Миколаєва. 

Натомість є вірогідність того, що росіяни почнуть масовані обстріли щойно звільненого Херсону. Але тут є такий нюанс. Херсон розташований на високому правому березі Дніпра, і позиції звичайної російської артилерії та РСЗВ буде видно просто в бінокль - і це означає майже негайне знищення всього російського, що буде стріляти по Херсону. Тому, скоріш за все, вони будуть стріляти з важких  РСЗВ, зенітними ракетами - так, як до цього стріляли по Миколаєву. Але недовго. Тому що навіть з наявними ракетами установки HIMARS досягають майже до Перекопського перешийку.

Виведені з Херсону частини росіяни спробують застосувати на Донбасі для продовження там наступу. Та слід врахувати, що якщо росіяни відводять з лівобережжя Херсонської області більшість своїх військ - то вони опиняються в ситуації, коли і Україна може аналогічно посилитися на сході за рахунок такої передислокації, або "розм'якшити" російську оборону у Херсонській області, створити перевагу в силах, форсувати таки Дніпро та швидко дістатися майже до Криму.

Також дуже можливо, що наступного удару Україна завдасть у Запорізькій області - у напрямку Азовського моря, до Маріуполя, Бердянська чи Генічеська. Росіяни чекають цього. Та у випадку успіху такого удару росіяни будуть розсічені на дві частини, втратять сухопутний коридор до Криму, а ЗСУ зможуть вдарити ракетами "Нептун" по Керченському мосту, який зараз працює в обмеженому режимі після ударів 8 жовтня. А це означає, що для росіян Крим стане островом, заблокованим островом, який вони не зможуть забезпечувати. І тоді можна почекати кілька місяців, поки цей заблокований острів сам впаде до рук Залужного. 

Ось такі безрадісні перспективи у росіян на фронті без жодної надії якось добитися для них успіху. Друга армія світу виявилася колосом на глиняних ногах та програла остаточно та безповоротно.

І тепер на завершення трохи про міжнародну ситуацію. Зараз на острові Балі в Індонезії відкрився саміт "Великої Двадцятки". Про те, що російського диктатора там немає, я вже казав. А через присутність там цапа-відбувайла лаврова лідери країн G20 навіть відмовилися від офіційного спільного фото - щоб не стояти поруч з представником країни-терориста. Британський прем'єр Ріші Сунак там же, на саміті, вперше сказав те, про що всі інші поки що просто думали. За словами Сунака, росія - це країна-ізгой, прирівняна у своєму міжнародному статусі до Ірану чи Північної Кореї. Та навіть гірше, бо Північна Корея хоча б не веде агресивну війну проти сусідів. Також Сунак представив план досягнення миру, допомоги Україні та подолання кризи з п'яти пунктів, який зовсім не враховує позицію росії, яка цю кризу спричинила. Тому що думка росії давно нікого не цікавить, а її позиція ні на що не впливає. США ж після довиборів у Конгрес готують черговий великий пакет допомоги Україні.

comments powered by HyperComments