Росіяни обстріляли Одеську область та визнали небоєздатність свого флоту у Чорному морі (ВІДЕО)

Среда, 2 ноября 2022, 11:34
Головні події на сьогодні, 2 листопада. Росіяни спробували обстріляти Одеську область, а їх диктатор визнав жалюгідне становище російського чорноморського флоту. Йде вже 252-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Росіяни обстріляли Одеську область та визнали небоєздатність свого флоту у Чорному морі (ВІДЕО)

Традиційно починаємо з подій в Одеській області. Вчорашній день, 1 листопада, пройшов в Одесі спокійно і без обстрілів, лише вчора вранці росіяни дошкуляли нам повітряною тривогою.

Вранці 2 листопада, на світанку росіяни спробували здійснити обстріл Одеської області. Вони випустили 3 крилаті ракети Х-59 з літаків Су-30. Всі ракети збила ППО, показавши 100% результату. Зауважу, що це перша спроба росіяни обстрілювати Одеську область з літаків-винищувачів, які злітають з авіабаз в окупованому Криму після "бавовни" там на початку серпня. Ті удари по авіабазам майже на три місяці зробили неможливими такі повітряні операції проти Одеської області. Треба повторення "бавовни".

Ситуація на Чорному морі наступна. Вчора вдень та увечері вперше за багато місяців у морі не було жодного російського корабля з ракетами "Калібр". Але вже вночі на чергування вийшов 1 надводний корабель з ракетами "Калібр" - всього на ньому 8 ракет. А загальний склад оперативного з'єднання зараз налічує 10 одиниць, в тому числі отой ракетний корабель, один великий десантний корабель.

Але слід зазначити, що росіяни загалом мають у Чорному морі, теоретично, 6 надводних кораблів та 4 підводних човни з крилатими ракетами "Калібр". Однак, коли зараз два фрегати проекту 11356 "Адмирал Макаров" та "Адмирал Эссен" небоєздатні через несправності та пошкодження, а наявність модуля з пусковими установками "Калібрів" на патрульному корветі типу 22160 "Василий Быков" не підтверджена, то у росіян залишаються в строю з ракетних кораблів лише 3 невеликих корвети типу 21631 та підводні човни, частина з яких має несправності.

Таким чином, значна частина російських ракетних кораблів зараз виведена з ладу, але не слід виключати можливості виходу на позиції для запуску ракет одного чи декількох підводних човнів, а також 1-2 ракетних корветів. І тому сьогодні Одесі загрожує обстрілом саме один з ракетних корветів проекту 21631.

Жалюгідний стан російського флоту у Чорному морі підтвердив ватажок російського правлячого режиму путін, який зараз виставив дуже дивну політичну вимогу. Він вимагає в обмін на поновлення участі росії у роботі "зернового коридору", щоб Україна гарантувала безпеку російського чорноморського флоту. Тобто, за словами путіна, чорноморський флот такий слабкий, що вже треба на міжнародному рівні вимагати від набагато сильнішої України гарантій його безпеки - щоб Україна не продовжувала ударів з метою знищення флоту росії.

Вже наступного дня після удару по російському флоту в окупованому Севастополі з'явилися фото фрегата "Адмирал Макаров", пошкодженого 29 жовтня. Ці фото розповсюджують російські пропагандисти, наголошуючи, що їх зроблено 30 жовтня та сам фрегат візуально виглядає неушкодженим.

Фото зроблені з високого берега Північної сторони Севастополя таким чином, що на них повністю видно бухту Голландія, де розташований причал для основних надводних сил чорноморського флоту росії. У момент, коли були зроблені кадри, там стояли 4 кораблі, пришвартовані кормою: фрегат "Адмирал Макаров", старий сторожовий корабель "Ладный", фрегат "Адмирал Эссен" та ще один старий сторожовик (фрегат) "Пытливый". Центр Севастопольскої бухти приблизно біля входу у Південну бухту контролює патрульний корвет проекту 22160.

Цікаво, що "Адмирал Макаров" видно з лівого борту. А пошкодження, отримані від зіткнення і вибуху катера-безпілотника - як раз на правому борту, яким фрегат стоїть впритул до сусіднього корабля. Характер пошкоджень від такого катера-безпілотника - скоріш за все, у вигляді надводної пробоїни з певними руйнуваннями сусідніх внутрішніх приміщень. Так, як, наприклад, отримав пошкодження американський есмінець "Коул", який атакували у 2000 р. за допомогою начиненого вибухівкою катера в порту Аден (Ємен). Тобто, такі пошкодження не загрожують безпосередньо загибелі корабля, окрім певних випадків, але досить надовго "відправляють" його на ремонт.

Ситуація з судноплавством по "зерновому коридору" наступна. Після того, як координаційний центр у Стамбулі провів більше двох десятків суден 31 жовтня і 1 листопада, поки що, починаючи з 2 листопада на кожен день окремо погоджують проходження певної кількості суден до портів Одеської області. Так, на 3 листопада погоджено рух 8 суден, а на сьогодні судноплавство призупинено. Виникли складнощі з міжнародним страхуванням суден у небезпечній зоні. І тому Туреччина пропонує інший варіант. До портів Одеської області будуть йти судна під турецьким прапором, безпеку яких гарантує військовий флот Туреччини. 

Ситуація на фронтах динамічна і складна, хоча і без видимих великих змін лінії фронту. Хоча на сході самі окупанти дуже бояться можливого наступу ЗСУ між Сватовим та Кремінною. А на південному фронті росіяни продовжують примусову евакуацію всього місцевого населення. А за даними Інституту вивчення війни росіяни на південному фронті у Херсонській області втратили будь-яку перевагу у артилерії.

Про міжнародне становище ми поговоримо окремо. А зараз на завершення просто зафіксуємо фактичну військову поразку росії - на морі та на фронті, де вони втратили перевагу, не можуть вести наступальні дії і не можуть протистояти наступальним діям України.

comments powered by HyperComments