Оперативна інформація 20 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 20 октября 2022, 16:36
Одеса та інші міста живуть в режимі економїї електроенергії. На фронтах поки без змін, але готується визволення Херсону. На морі росіяни знову скоротили свої сили. Це головна оперативна інформація 239-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативна інформація 20 жовтня (ВІДЕО)

Незважаючи на декілька повітряних тривог, ніч та день пройшли в Одеській області спокійно, без обстрілів. Однак вночі над Миколаївською областю зенітники збили аж 14 дронів-камікадзе. 

І головна тема на сьогодні - це як раз оті довбані мопеди-балалайки. В ООН вже офіційно заявляють, що мають дуже вагомі докази того, що саме Іран постачає зброю росії і ці дрони - в тому числі. Незважаючи на це, росія погрожує генеральному секретарю ООН Антоніу Гутьеррішу "переглядом співробітництва" та припиненням офіційного фінансування, якщо ООН направить в Україну експертів для розслідування використання іранських дронів-камікадзе. Представник росії вважає, що якщо на дроні написано щось російською - то і весь дрон російський. Це як написати на Ейфелевій вежі відоме слово з трьох літер, куди зазвичай посилають росіян та їх кораблі - і на основі цього оголосити про належність Ейфелевої вежі росії. Одночасно в самій росії псевдоексперти прямим текстом просять телеведучих нічого не питати про іранські дрони словами "жопа есть, а слова нет" маючи на увазі дійсну наявність на росії іранських дронів, про що їм там казати заборонено.

На Іран за це вже накладені санкції. Цікаво, чи зможе Україна демонстративно розірвати дипломатичні відносини з Іраном та припинити продавати туди зерно?

Тим часом росіяни продовжували повітряні удари по Україні, в тому числі вранці 20 жовтня повітряна тривога двічі лунала по всій країні, в Одеській області в тому числі. Сьогодні ці атаки безуспішні для росіян. Але і Одеса, і інші великі міста - в режимі економії електроенергії. Це виглядає як скорочення вуличного освітлення, вимикання вітрин та вивісок, обмеження роботи міського електротранспорту, заклики до громадян з проханням зменшити споживання електрики. В Одеській області пошкоджень електромереж немає, тому обмеження працюють загалом на стабілізацію всієї української енергосистеми. Загалом з 10 жовтня росіяни завдали 300 ударів по об'єктам енергетики, на деякий час вчора навіть було виведено з ладу до 40% генерації. 

У Чорному морі Одесі та іншим містам загрожує обстрілом всього один російський ракетний корабель з 8 ракетами "Калібр", ще два десантних кораблі. Всього ж оперативне з'єднання російського флоту налічує 7 бойових одиниць. Реальної загрози від російського флоту, окрім обстрілів ракетами, немає. 

На фронті загалом поки що без видимих на карті змін. Але йдуть бої у Херсонській області - і росіяни готуються втекти звідти. На оприлюднених космічних знімках імпровізованих переправ через Дніпро видно, що протягом останніх днів зафіксовані переміщення російської військової техніки виключно з правого берегу на лівий - тобто, окупанти тікають. Так само вони тікають і по тій переправі з барж під Антонівським мостом, про яку я вчора говорив. Самі росіяни намагаються пояснити слова свого командуючого суровікіна про необхідність складних рішень у Херсонській області саме примусовою евакуацією місцевих мешканців. Хоча насправді росіяни просто, поки ще можуть, проводять відступ на лівий берег Дніпра.

Одночасно росіяни готують підрив греблі Каховської ГЕС, щоб потім звинуватити у цьому Україну. Це дійсно призведе до катастрофічних наслідків у вигляді повені і затоплень - саме на лівому  березі Дніпра, де як раз і концентруються російські війська. Україні ж такий підрив дуже невигідний, оскільки це фактично закриє можливість форсувати згодом Дніпро та розвивати наступ від Херсону на Крим. Скоріш за все, російське командування готове пожертвувати своїми військами та мирним населенням окупованих територій лише для того, щоб на кілька тижнів затримати водною перешкодою дорогу українським військам до Криму. Погоняло російського командувача суровікіна "генерал армагєддєц" відповідає дійсності.

Повернемося до міжнародних справ. Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що хотів би бачити російського пахана Володимира путіна не у в'язниці за всі скоєні ним військові злочини, а в пеклі. У Великобританії - політична криза через не дуже грамотну економічну політику нового уряду. Прем'єр-міністр Ліз Трасс йде у відставку, там будуть нові вибори лідера консервативної партії, який стане новим прем'єром. Втім, це знову буде змагання між тими, хто так само як Джонсон і Трасс бажають бачити путіна або на лаві підсудних або у перехресті прицілу. Одночасно у своїй дружбі з путіним зізнався колишній прем'єр Італії Берлусконі, а угорський прем'єр Орбан в'ється як вуж на сковорідці, намагаючись зняти санкції проти росії. Таким чином ми бачимо, як зазнавши поразки на фронті росія намагаєтья всіма засобами розвалити вже сформовану антіпутінську коаліцію з провідних держав світу. Але марно. 

І все це чудово розуміють самі росіяни. З одного боку, вони там дуже радіють від того, що російська армія завдає ударів по українським містам. А з іншого - вже у них там пішла риторика про неприпустимість поразки. Адже, як каже один з головних пропагандонів російського зомбоящику соловйов, якщо росія зазнає поразки - то це кінець їм всім, оцим соловйовим, суровікіним, скабєєвим та іншим ссученим та опущеним тварюкам.

 

comments powered by HyperComments