Як Одесу захищає ППО: оперативна інформація 12 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 12 октября 2022, 10:38
12 жовтня почався 231-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Ми маємо гарні новини з Одеси та про військову допомогу Україні. Однак є і певні побоювання про подальшу ескалацію і напруженість подій.
Як Одесу захищає ППО: оперативна інформація 12 жовтня (ВІДЕО)

Вночі 12 жовтня в Одесі була одна нетривала повітряна тривога, а потім ще одна вранці більше як на дві з половиною години. В цей час росіяни знову спробували атакувати південні області України дронами-камікадзе.

За даними Генштабу, за вечір, ніч та ранок Одеську та Миколаївську область загалом атакували 14 російських дронів-камікадзе іранського виробництва, 12 з яких збили. За трохи пізнішими даними оперативного командування "Південь", вранці сталася повітряна атака Миколаївської області - і там збили 9 таких дронів-камікадзе.

Деталі у нашому відеоогляді.

Таким чином, завдяки нашим зенітникам, до Одеси, як і раніше, не долетіло нічого ворожого. До речі, одна з російських ракет або була так збита, або впала сама в Одеській області, у Березівському районі, не завдавши при цьому ніякої шкоди.

Однак такі атаки дронів будуть посилюватися. Адже, як заявив вчора президент України Зеленський, відомо про закупівлю росією не менше як 2400 дронів-камікадзе в Ірані.

Українська ППО, за словами міністра оборони Олексія Резнікова "вступає у нову еру". Вчора на кордоні з Польщею Україна отримала першу батарею зенітно-ракетного комплексу IRIS-T, який надала Німеччина. Очікується ще три батареї. Також очікується найближчим часом початок постачання американських зенітно-ракетних комплексів NASAMS. Кількість та склад цих комплексів такий, що дозволить у перспективі прикрити найсучаснішою ППО всі великі міста України за винятком прифронтових Харкова, Запоріжжя та Миколаєва. Чому "за винятком"? Тому що їх обстрілюють не далекобійними ракетами, а іноді навіть з артилерії, частіше - з РСЗВ великого калібру та зенітними ракетами С-300 з невеликої відстані, що робить використання систем ППО неможливим.

Також Україна вчора отримала ще 4 додаткових установки HIMARS, про які я казав декілька днів тому.

На фронтах поки що без суттєвих змін, навіть карти немає сенсу оновлювати та додавати. Хоча певне відтискання окупантів у Луганській області є. На інших ділянках продовжується системна робота артилерією та HIMARSами проти ворожого тилу - окупантам знищують тилове забезпечення, склади та пункти управління.

У морі патрулюють відразу 12 бойових одиниць чорноморського флоту, з яких 2 ракетних кораблі з загальним залпом у 16 ракет "Калібр", 3 великих десантних кораблі. Інші - менші або допоміжніі.

Самі росіяни, тобто ФСБ офіційно звинуватило головне управління розвідки Мііноборони України Кирила Буданова та агентуру ГУР у вибухах на Кримському мосту. Вони там у фсб кажуть, що, вибуховий пристрій закамуфлювали у рулони з поліетиленовою плівкою на 22 палетах загальною вагою понад 22 т, на початку серпня відправили з порту Одеси до болгарського міста Русє, а звідти вже до росіі через Грузію та Вірменію.  Нібито встановлено 12 співучасників підготовки вибуху на Кримському мосту, вісім із них затримано. Але росіяни не сказали, чому вони такі лохи, що не побачили на жодному сканері буквально нашпиговану вибухівкою машину при постійних перевірках на кордонах та біля мосту.

За підсумками вчорашнього онлайн-засідання лідерів країн "Великої Сімки" вже є офіційна заява, оприлюднена на сайті британського уряду. Там підкреслюють порушення росією принципів роботи та статуту ООН, засуджують військові злочини та порушення міжнародного права росією і вимагають від неї повністю вивести свої війська з усієї міжнародно визнаної території України - тобто і з Криму також.

Як продовження цього сьогодні очікується засідання вже міністрів оборони великих держав та України на авіабазі Рамштайн, де буде розглядатися питання закриття неба над Україною. 

Таким чином, ми бачимо, як саме путін робить все можливе для того, щоб західна допомога Україні посилювалася. А тим часом британські спецслужби називають стан російської армії "відчайдушним", а стан російського військового керівництва характеризують як "розпач" - перед неминучим крахом через помилкові рішення самого путіна, поразки на фронтах, величезні втрати і відсутність успіхів.

comments powered by HyperComments