Атаки дронів на Одесу та що відбувається з Кримським мостом: оперативна інформація 9 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 9 октября 2022, 14:35
9 жовтня йде вже 228-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. В нашому огляді - про спроби росіян атакувати дронами Одесу, про жахливий удар по Запоріжжю, ситуація на морі та на фронті, зміни командування російських окупаційних частин та наслідки вибухів на Керченському мосту.
Атаки дронів на Одесу та що відбувається з Кримським мостом: оперативна інформація 9 жовтня (ВІДЕО)

Вчора вся наша увага була прикута до вибухів на Кримському мосту та технічному збою на Youtube. Але і в Одесі, і в Україні та навіть на росії відбувалося і відбувається багатенько цікавого. 

Всі деталі з унікальними кадрами у нашому відеосюжеті.

Розпочнемо з Одеси. 8 жовтня над Одеською областю було збито два російських безпілотники. Один знищили зенітники вдень, біля 15-ї години десь у районі Затоки. А другий знищили над морем близько 19:39, коли він летів у напрямку Одеси. При цьому більш як за добу повітряна тривога в Одеській області оголошувалася лише один раз - саме тоді, коли увечері зенітники збили дрон.

Вже 9 жовтня біля 11:30 над морем неподалік від Одеси збили ще один російський дрон-камікадзе іранського виробництва.

А ми готувалися, що і у день народження путіна, і потім як помста за вибух на Керченському мосту росіяни будуть здійснювати шалені повітряні атаки. Здулися вони, і дрони у них здулися, і ракет немає - воювати нічим. Скоро будуть на дельтаплані летіти та гівном кидатися зверху.

Хоча одну атаку росіяни все ж спромоглися завдати. Вони з літаків випустили 12 ракет по Запоріжжю. Від влучень повністю зруйновані 5 житлових будинків, ще 40 пошкоджені, в тому числі багатоповерхівки. Загинуло більше 17 людей, багато поранених. Цим путін ще раз довів, що він є тим, кого мочать у сортирі.

До речі, щодо Кримського мосту. Ось його знімок з космосу у високій якості до вибухів, а ось - відразу після. Є відмінності. А ось ще один, трохи з іншого ракурсу, де видно і палаючий потяг, і зруйновані прольоти. А ось навітіь вигляд "знизу", росіяни показали, яка там була легка конструкція, це вам не Антонівський міст, який будували так капітально, що вже майже три місяці не можуть зруйнувати остаточно.

Втім, росіяни вже оговталися трохи. Залізнична частина Керченського мосту постраждала менше - і вже пізно увечері 8 жовтня по мосту пропустили перший після вибухів тестовий потяг з 15 вантажних вагонів. Також увечері пішли з Симферополя і пасажирські потяги. Складніше з автомобільною частиною. Ще у другій половині дня по вцілілій половині відкрили рух - але лише по одній полосі у реверсивному режимі, пропускаючи поки що лише легкові автомобілі. Дійсно, такі мости будуються дуже надійно, і щоб зруйнувати їх - потрібно дуже багато зусиль.

Однак вже вся росія знає, і весь світ знає, що Керченський міст вразливий та росія не змогла захистити найзахищеніший свій стратегічний інфраструктурний об'єкт.

А поки що на москві починається щось схоже на масові репресії або початок перевороту. За даними головного управління розвідки Міноборони України, на москві почалися численні арешти військових. При цьому рух у центрі російської столиці перекрито. Водночас російські ЗМІ про це не повідомляють. Повідомляється, що в місто увійшли підрозділи дивізії оперативного призначення імені дзержинського – "еліти" Росгвардії тої самої, яка придушувала антирадянські повстання ще з 1920 року. Вони рухаються до центру спільно з підрозділами поліції. Одночасно всі військові підрозділи по периметру Москви приведено у підвищену бойову готовність.

Чекаємо на великі кадрові зміни у російському керівництві. Про можливу відставку міністра оборони шойгу та очільника генштабу росії Герасимова припускає британський інститут вивчення війни. Можлива навіть заміна шойгу кадировим, який розкритикував дії вііськового керівництва росії, а потім отримав у якості нагороди від путіна звання генерал-полковника. А поки що командувачем об'єднаних сил росіян на фронті призначений генерал Суровікін - той самий, який у москві 1993 року чавив танками протестуючих, потім командував російським угрупованням у Сирії, а зараз - південною групою російських окупаційних військ в Україні.

Також йдуть чутки, що як раз напередодні дня народження путіна здох, я навіть не кажу "наказав довго жити" церковник, який благословив російську армію на всю її агресію та злочини - отой самий гундяєв.

Ситуація на фронтах зараз не така динамічна, як було кілька днів тому. Дивимось динаміку подій з 1 по 9 жовтня. Наступи ЗСУ на півдні у Херсонській області, де за останні дні звільнено 1170 кв. км території, та на сході між Харківською та Луганською областю сповільнилися - українські війська перегруповуються та накопичують сили для нових ударів.

Росіяни зазнають великих втрат в авіації. Причому російські літаки збивають так зухвало, що їх навіть трохи жалко. Ось летить російський літак, новітній бомбардувальник Су-34, його збивають. І все це знято зверху з українського безпілотника. Це просто якийсь ганебний цирк, в якому над російськими пілотами просто знущаються - а вони самі як якісь лохи летять просто на заклання. Ще один штурмовик Су-25 збили вже сьогодні над Миколаївською областю.

На морі у росіян знову в наявності у готовності до ракетних ударів 8 жовтня було 5 ракетних кораблів - 3 надводних та 2 підводних човни. Ось схема активності російського флоту та судноплавства біля Севастополю за 8 жовтня від наших колег. А на ранок 9 жовтня частина кораблів повернулася у бази - це один великий десантний корабель та один з надводних ракетних кораблів. Тому сьогодні обстрілами загрожують 4 носії крилатих ракет "Калібр" - загалом до 24 ракет.

На фоні новин про Керченський міст "прокинулася" Німеччина. Німецька міністерка оборони Крістіна Ламбрехт, яка нещодавно відвідала Одесу, продовжує обіцяти передачу зенітно-ракетних комплексів IRIS-T, а також танків, відразу 100 танків. Але не нових чи відносно нових німецьких, а радянського зразка з Греції та Словаччини, які, у свою чергу, отримають як раз німецькі танки. Схематоз.

comments powered by HyperComments