Генштаб повідомив про великий наступ ЗСУ: оперативна ситуація 9 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 9 сентября 2022, 16:36
У огляді оперативної ситуації за 9 вересня Генштаб ЗСУ вперше показав великі масштаби контрнаступу української армії. Одеська область залишається тиловим регіоном, обстрілювати який росіяни вже не мають ракет.
Генштаб повідомив про великий наступ ЗСУ: оперативна ситуація 9 вересня (ВІДЕО)

Минулі дні пройшли в Одесі та Одеській області без обстрілів, хоча іноді лунають повітряни тривоги. Також за останній тиждень біля Одеси до берегу прибило декілька зірваних з якорів морських мін, які були знешкоджені. Мінна небезпека залишається.

На фронтах відбуваються дуже важливі події. Генштаб ЗСУ офіційно говорить у своїх щоденних оперативних зведеннях про аж два великих контрнаступи армії України на Херсонському напрямку та у Харківський області. Ось як можна приблизно реконструювати ці події.

Деталі у нашому відеосюжеті.

Спочатку протягом більш як півтора місяці ЗСУ вели вогневий наступ у Херсонській області. Це було поєднання активних дій на фронті з метою деякого покращення тактичного становища з ракетними обстрілами та знищенням переправ через Дніпро та всієї логістичної системи російського угрупування на правому березі Дніпра. Окупанти самі хотіли там наступати ще у серпні, але не змогли навіть розпочати наступ. Одночасно все вище політичне керівництво України, в тому числі і президент, офіційно та публічно заявляли ще з початку літа про підготовку великого наступу саме на Херсонщині з можливістю подальшого виходу у Крим. Мало того, судячи з заяв главкому ЗСУ генерала Залужного, всі недавні вибухи на авіабазах та складах боєприпасів у окупованому Криму - це або ракетні удари, або спецоперації української армії. В результаті росіяни не лише зосередили свою найбоєздатнішу частину армії на правому березі Дніпра, а й посилено направляли туди підкріплення - в очікуванні великого українського наступу. І всі ці частини, загально більш як 20 тисяч чоловік особового складу, сидять зараз під Херсоном у оперативному оточенні через відсутність переправ через Дніпро під постійними ракетно-артилерійськими та авіаційними ударами. А ЗСУ проводять успішні наступальні дії обмеженого масштабу та поступово наближаються до Херсону і можуть у найближчий час розділити навпіл на дві частини окупантів на правому березі Дніпра.

Останні кілька днів відбувається ще один дуже великий наступ ЗСУ у Харківській області. Тут, скоріш за все, українське командування скористалося тим, що окупанти перекинули всі резерви під Херсон і спочатку знищило ряд тилових об'єктів у росіян, а потім вдарили по їх найслабшим ділянкам фронту. Тут не було тривалої ракетно-артилерійської та медійно-політичної підготовки наступу - тому він виявився для окупантів раптовим. І від того - ще більш болючим.

Самі росіяни та їх посіпаки з числа колаборантів не просто у паніці, а й добряче наклали у штани. Саме з їх сповнених відчаю та паніки повідомлень можна зробити висновок, що ЗСУ вдалися до найвищого рівня оперативно-тактичного мистецтва, здійснивши прорив лінії фронту та глибокі операції танковими частинами. Бронетанкові клини Залужного охопили росіян з декількох напрямків, зробили кілька локальних "котлів", де у оточенні розгромлені ті чи інші російські підрозділи та прорвалися до містечка Балаклея. Балаклею вчора було остаточно взято під контроль України. Та наступ розвивається далі - досить вузькою смугою до міста Куп'янськ, важливого залізничного вузла. Самі окупанти зараз вже пишуть, що ведуть оборону Куп'янська та перенесли свою окупаційну "адміністрацію Харківської області" з Куп'янська до Вовчанська, оголосили примусову мобілізацію та обмежили виїзд людей як на підконтрольну Україні територію, так і на територію росії. Загалом вже звільнено понад 700 квадратних кілометрів території, декілька десятків населених пунктів. Інститут вивчення війни прогнозує визволення Куп'янська протягом наступних трьох діб. Все це загрожує ізоляцією та оперативним оточенням для всіх російських військ під Ізюмом та всьому їх угрупованню на Донбасі на північ від Слов'янська та Краматорська - тому що всі вони буквально прив'язані до залізниці через Куп'янський вузол як єдиного надійного шляху забезпечення.

Про масштаб катастрофи, у якій опинилися росіяни свідчить той факт, що 7 вересня під Балаклеєю ЗСУ взяли в полон російського офіцера з погонами підполковника, який зовні є повною копією командувача угрупуванням "Захід" російської армії генерал-полковника Андрія Сичова. Генерала такого високого рангу в полон на цій війні ще не брали. Також повідомляється, що російські солдати перевдягаються в цивільний одяг та масово дезертирують, намагаючись врятуватися хоч якось.

У росіян немає боєздатних резервів, щоб "заткнути" дірки на фронті і тому вони намагаються завдавати авіаційних ударів. Їх літаки та вертольоти знову почали входити в зону дії фронтової ППО українських військ, насиченою переносними ЗРК, які дуже успішно працюють проти ворожої авіаціх на малих висотах.

Високу напруженість боїв можна також оцінити на основі різкого росту лише офіційно підтверджених втрат росіян. Якщо до початку вересня протягом літа вони втрачали щодоби приблизно 150-200 чоловік, то зараз - 600-700 і більше. Також у них зросли втрати техніки - танків, систем ППО, бронетехніки та авіації. На жаль, скоріш за все, зросли і втрати української арміїї, що можна побачити по дуже інтенсивному руху машин швидкої допомоги та великою потребою у донорській крові. До речі, одесити можуть долучитися та допомогти через офіційний канал "Донор. Одеса" - це централізована міська база донорів, яка оперативно закриває всі виникаючі у місті потреби у донорській крові. Сам став донором і вам всім рекомендую.

На морі після деякого періоду спокою росіяни з сьогоднішнього дня збільшили активність. Так, станом на сьогодні в морі загалом знаходяться 19 російських кораблів та катерів, серед них три надводних ракетних кораблі. В тому числі з Севастополя та Новоросійську вийшли в море 7 великих десантних кораблів. Детальніше про це у відео, присвяченому саме ситуації на морі.

У росії закінчуються запаси високоточних ракет за даними головного управління розвідки Міноборони України. Так, ракети "Іскандер" росіяни в останній раз випускали ще у серпні - з території білорусі. Загалом у росії залишилося менше 200 "Іскандерів". Закінчуються корабельні ракети "Калібр" - що також видно по меншій інтенсивності обстрілів з моря. Виробляти такі "Калібри" росіяни могли не більш як 150-180 штук на рік до війни, вони на 70% мають західну електроніку, яка зараз для росії недоступна. І тому росіяни почали на середніх дистанціях до 70 кілометрів масово застосовувати по наземним об'єктам старі зенітні ракети С-300 - їх загальний запас налічує десь до 7 тисяч ракет, а з серпня їх по Харкову та Миколаєву випустили більш як 500. Ці ракети мають вік 35-40 років і більше і їх треба знімати з озброєння та відправляти на утилізацію. Замість цього росіяни стріляють цими ракетами по Україні.

Натомість Україна отримує новий пакет зброї, озвучений на п'ятій зустрічі антипутінської коаліції у Рамштайні. Лише США надають допомоги на 675 мільйонів доларів, в тому числі передають чергові легкі 105-мм гаубиці та 36 тисяч снарядів до них, керовані далекобійні снаряди до 155-мм гармат "Екскалібур", боєприпаси до "HIMARS" сотню бронемашин "Хамві", броньовані медичні машини, понад 5000 різних протитанкових засобів, а також ще гаубиці від Литви, самохідні зенітні установки "Гепард" з Німеччини, понад 200 тисяч комплектів зимового обмундирування та багато іншого спорядження.

Тобто, ось прямо зараз ми бачимо якщо не повний розгром всієї російської армії на полі бою, то дуже суттєвий удар, схожий на ті нищівні удари літа 1941-го та літа 1942 років, після яких радянська армія просто розбігалася та сотнями тисяч здавалася у полон. Навіть поразки армії росії у російсько-японській та Першій світовій війні були, так би мовити, не такими болючими для неї - тому що тоді армія російської імперії зберігала керованість і організовано відступала. Зараз же росіяни на одному з двох напрямків наступу панічно тікають, їх оборона розвалилася зовсім, а на іншому напрямку ЗСУ повільно та обережно наступають. Тому головне зараз для армії України - не дати ворогу оговтатися та завдати контрудару десь у Харківській області, тобто у певний момент зупинитися і закріпитися на нових позиціях.

comments powered by HyperComments