Одещину не обстрілюють, ЗСУ наступають на півдні та Донбасі: оперативна ситуація 5 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 5 сентября 2022, 13:01
Огляд оперативної ситуації за 5 вересня. Одеську область майже не обстрілюють. ЗСУ проводить успішні наступальні дії одночасно на півдні та сході України в рамках стратегії непрямих дій. Зберігається загроза з моря від російського флоту, продовжується судноплавство з портів "Великої Одеси".
Одещину не обстрілюють, ЗСУ наступають на півдні та Донбасі: оперативна ситуація 5 вересня (ВІДЕО)

Одеська область та Одеса вже декілька днів залишаються без ворожих обстрілів. Останній раз вони намагалися обстріляти Одеську область ще вночі 1 вересня - коли випустили з Криму дві надзвукові крилаті ракети "Онікс", одну з яких збили наші зенітники, а друга впала десь у полі.

Слід зазначити одночасно чотири речі, які стосуються обстрілів. По-перше - росіяни зменшили інтенсивність ракетних обстрілів далекобійними та начебто високоточними ракетами, які вони запускають з кораблів, літаків та наземних установок. По-друге, в таких умовах українська ППО працює надзвичайно ефективно - за даними Київської обласної військової адміністрації зараз збивається приблизно 70% таких ракет. Наприклад, лише вчора було збито всі 5 ракет "Калібр", які росіяни випустили по одному з об'єктів у Дніпропетровській області. По-третє, це свідчить про вичерпання запасів високоточних ракет, які росіяни через санкції та слабкість своєї промисловості можуть виготовляти лише буквально поштучно. І, в-четверте, нестачу далекобійних високоточних ракет росіяни компенсують масовим використанням зенітних ракет С-300 по наземним об'єктам, особливо при обстрілах Харкова, Миколаєва та Очакова, їх за останній місяць вони випустили більше 500 штук. Також вони при таких обстрілах масово використовують далекобійні РСЗВ великого калібру "Смерч" та "Ураган", які б'ють не прицільно, по площинам. 

Як за даними Генштабу ЗСУ, так і за даними американських та європейських експертів, зокрема Інституту вивчення війни, у ці дні ЗСУ одночасно ведуть два наступи - на Донбасі та у Херсонській області, на сході та на півдні України. Про це також свідчить різке зростання темпів втрат росіян на фронті, які зараз одну лише бронетехніку втрачають майже так само, як у найгарячішу фазу маневреної війни у березні. Лише за останню добу було знищено 19 ворожих танків, 29 бронемашин, 10 артилерійських систем, більшість цього - на південному напрямку. Загальні ж втрати росіян у особовому складі вже майже сягнули 50 000 чоловік за офіційними даними.

Також постійно "вибивається" російська ППО - за рахунок використання спеціальних протирадиолокаційних ракет HARM спочатку знищуть радари у росіян, після чого "осліплені" зенітно-ракетні комплекси просто розстрілюють. За рахунок цього також знову з'явилася можливість використовувати безпілотники "Байрактар" не лише для розвідки, а й для завдання високоточних ударів. Зокрема, в період з 31 серпня по 2 вересня два "Байрактари" на південному напрямку вразили 8 танків Т-72, по одній САУ "Акація", БМП та гаубиці - на загальну суму більш як 27 мільйонів доларів.

На південному фронті продовжується постійне ураження тилових  баз та логістики росіян. В першу чергу постійно завдають ударів по мостам та поромним і понтонним переправам через Дніпро. Самі росіяни вже жаліються, що переправа через Дніпро стала фактично неможливою, а окупаційне угруповання на правому березі Дніпра через це скоро використає всі запаси боєприпасів та стане небоєздатним. ЗСУ знищують навіть колони зі спорядженням, які рухаються у напрямку від Криму до лівого берегу Дніпра. Також там йдуть певні наступальні дії обмеженого масштабу. Зокрема, ЗСУ створили та успішно утримують плацдарм на лівому березі річки Інгулець. Звільнено селище Високопілля Херсонської області, про це свідчить навіть фото - як піднімали український прапор над центральною районною лікарнею.

Також йдуть певні наступальні дії ЗСУ на Донбасі. Про їх масштаб та напруженість свідчить те, що вчора росіяни самі вперше за весь час війни запросили тимчасове перемир'я - для того, щоб зібрати свої залишки у чорні пакети. Можливо, були звільнені один чи навіть декілька населених пунктів.

ЗСУ провели також успішні обстріли складів боєприпасів та баз російських військ у Харківській області, в тому числі біля Куп'янська.

На морі росіяни, як і останні два-три дні, продовжують тримати всього два ракетні кораблі з загальним залпом до 16 ракет "Калібр". Саме вони 3 вересня випустили ті 5 "Калібрів", про збиття яких над Дніпропетровською областю я вже казав. Загроза таких ракетних обстрілів зберігається - але більше ні на що російський флот вже не здатен.

Тим часом продовжується судноплавство "зерновим коридором" з морських портів Одеської області. Загалом станом на вечір 4 вересня в море вийшли вже 89 суден, на які було навантажено 2 мільйони тон української аграрної продукції. Лише вчора, 4 вересня, вишйли в море 13 суден з 282 тисячами тон вантажів - 6 з порту Південний, 5 з Чорноморську та 2 з Одеси. Сьогодні вийшли в море ще три судна.

Загалом Україна зараз повністю перехопила ініціативу на фронті. Саме ЗСУ визначають, коли, куди і яким чином завдавати ударів. Все це відбувається без великих "прямих" наступальних дій, які призводили б до великих наших втрат. Але такі обстріли, проти яких росіяни нічого не можуть протиставити, поступово виснажують їх армію та залишають найчисельніше та найбоєздатніше угруповання у оперативному оточенні. А через повний крах фронтової логістики росіяни вже не можуть застосовувати навіть ту тактику "вогневого валу", яка давала їм успіх у квітні та травні в боях на Донбасі - і тому чисельна перевага їх артилерії вже втрачена. Такі обстріли, застосування безпілотників, сил спеціальних операцій та партизанських дій - це фактично та сама стратегія непрямих дій, точно за Ліддел-Гартом, яка дозволяє чисельно меншій армії України успішно протистояти та перемагати переважаючу у силах армію росії, яка діє застарілими методами та застарілою зброєю. 

Продовжується постачання зброї. Контракти на виготовлення зенітно-ракетних комплексів NASAMS від США та Iris-T від Німеччини вже заключені, безпосередні поставки очікуються протягом осені. А поки прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорює зі своїм колегою з Німеччини Олафом Шольцем питання про постачання танків "Леопард ІІ", росіяни вже бідкаються, що саме такі танки вже б'ють їх на Херсонщині. Скоріш за все, такі танки вже неофіційно поставила Іспанія, про ці плани ми казали ще у травні. А збільшення інтенсивності роботи установок HIMARS та М270, які зараз працюють не лише по тиловим та логістичним об'єктам, а й по позиціям росіян на фронті, свідчить про практично необмежене постачання високоточних ракет для них - у версії з дальністю до 70-80 км.

Одночасно розширюється політичний тиск Заходу на росію. Держави Євросоюзу поступово закривають себе для доступу росіян через посилення візового режиму. Також, через спроби росії припинити постачання газу за раніше заключеними контрактами, коли кілька днів не працював газопровід "Північний Потік", російський "Газпром" був проголошений ненадійним постачальником. І зараз США та країни Європи запроваджують механізм обмеження цін на нафту та газ - щоб вдарити по росії ще раз фінансово. А у Сполучених Штатах поки що на неофіційному рівні, через відставного генерала, екс-командувача силами США у Європі генерала Бена Ходжеса, проголосили, що їх ціль у війні - це розпад росії на шматки. До речі, декілька днів тому США навіть створили спеціальний штаб своїх збройних сил для координації операцій проти росії, як власних, так і разом з Україною. Все це - ланки одного ланцюга, кінцева мета якого - повна поразка росії, її демілітарізація, дерашизація для того, щоб ця країна більше не могла ні на кого нападати і погрожувати всьому світу ядерною зброєю.

comments powered by HyperComments