Як пройшли 6 місяців війни: оперативна обстановка 25 серпня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 25 августа 2022, 12:20
Трохи підводимо підсумки - війна йде вже півроку. Та висвітлюємо оперативну ситуацію на 25 серпня.

Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників продовжується вже півроку. Сьогодні, 25 серпня - вже 183 дні з того моменту, коли о 4-й ранку 24 лютого росія почала повномасштабне військове вторгнення в Україну з метою ліквідувати українську державність та підкорити український народ.

Всі воєнні події за 6 місяців в одному відеоролику за 2 хвилини

Повний огляд дивіться у нашому відеосюжеті.

За ці півроку Україна втратила більше 9 тисяч життів людей - військових на фронті та цивільних, які загинули в боях або просто від російських обстрілів та бомбардувань. Україна тимчасово втратила дуже багато міст та територій, які окуповані росіянами: Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь, Северодонецьк. Лисичанськ та інші. 

Самі ж росіяни лише за офіційними даними Генштабу ЗСУ на 25 серпня понесли неповоротних втрат на 45 850 чоловік, за неофіційними даними їх неповоротні втрати досягають майже 60 тисяч чоловік. 

Втрати техніки я навіть не рахую, але якщо пройтися по найважливішим моментам - то це 1929 танків, 4245 бронемашин, 1309 одиниць артилерії та РСЗВ, 148 зенітних установок та засобів ППО, 436 літаків та вертольотів, 15 кораблів та катерів, в тому числі і великі - ракетний крейсер "Москва", десантний корабель "Саратов", військовий буксир "Василий Бех" та інші.

За цей час росія остаточно перетворилася на державу-терориста, яка цілеспрямовано атакує цивільні об'єкти - житлові будинки, торгові центри, лікарні. школи, пасажирські потяги, бази відпочинку тощо. Лише одна з 20 випущених російських ракет влучає у війсковий об'єкт, інші 19 - по цивільним. Лише вчора росіяни завдали жахливого удару по залізничній станції Чаплине у Дніпропетровській області, де у машинах, будинках і вагонах загинуло 25 людей. 

За даними британської розвідки та Інституту вивчення війни, росія вже вичерпала свій наступальний потенціал і не може проводити серйозних наступальних операцій. Це підтверджується тим, що лінія фронту вже протягом більше як півтора місяці - майже без змін. Також робиться висновок про те, що за рівнем планування, організації та загальної боєздатності армія росії не могла і не може провести жодну сучасну операцію на тому рівні, як це можуть зробити США, Франція, італія чи Україна. 

Однак, Україна, хоча і дуже дорогою ціною зупинила російський наступ - поки що не має такої переваги, щоб перейти у ефективний контрнаступ. І саме тому ЗСУ працюють згідно з тактикою поступового виснаження росіян постійними ударами по їх тилам на тактичному та оперативному рівні - це якраз щодо дальності високоточних ракетних установок HIMARS та М270, а також далекобійної ствольної артилерії НАТОвського калібру 155 мм. Це призводить до того, що у росіян в оперативному тилу на відстані до 70 км від лінії фронту просто знищують всі або майже всі склади забезпечення, боєприпасів, штаби, мости, логістичні центри тощо. 

Саме така тактика вже призвела до оперативної блокади найбоєздатнішого зараз російського угруповання, яке розташоване на правому березі Дніпра у Херсонській області. Через постійні обстріли всіх трьох мостів через Дніпро у цьому районі росіяни опинилися буквально "на голодному пайку" та вимушені користуватися лише дуже обмеженими можливостями різних понтонних та поромних переправ.

На морі росіяни зазнали, загалом, повної поразки. Справа у тому, що за півроку російський флот не зміг забезпечити панування над морем, незважаючи на повну відсутність у України у складі ВМС власне бойових кораблів. Скоріше навпаки, росіяни декілька разів підставили свої кораблі під удари берегової артилерії та протикорабельних ракет берегового базування - і втратили вказані вище великі кораблі. А після загибелі крейсера "Москва", єдиного корабля з системами ППО великого радіусу дії, та двох пошкоджень фрегата "Адмирал Эcсен" російський флот не просто перестав навіть з'являтися у північно-західній частині Чорного моря, а й відступив у своїй операційній діяльності до південного берегу Криму. Там російські кораблі у прямій видимості з берегу, під прикриттям берегових систем ППО, виконують єдину функцію, яку вони можуть виконати - "ракетних канонерок". Вони обстрілюють українські міста ракетами "Калібр" з відстані, яка перевищує дальність наявних протикорабельних ракет "Нептун" і "Гарпун".

Сьогодні, 25 серпня, росіяни тримають в морі 4 ракетних кораблі - 3 надводних та підвоний човен у складі того самого оперативного з'єднання "ракетних канонерок".

Одночасно ЗСУ фактично перенесли спектр своєї дії на окупований Крим. З початку серпня там регулярно трапляються вибухи на авіабазах та складах боєприпасів, у Севастополі регулярно лунають сигнали повітряної тривоги, двічі атакований безпілотниками штаб російського чорноморського флоту. Україна, за словами президента та інших керівників, що також підтверджено у США, має повне право застосовувати будь-яку зброю на всій окупованій ворогом території. Це можуть бути як спеціальні  та дивесійні операції, так і ракетні удари. Раніше росіяни казали, що можуть навіть застосувати ядерну зброю у випадку атаки територій, які вони вважають "своїми", зокрема Криму. Але коли по військовим об'єктам окупантів у Криму дійсно стали завдавати ударів - росіяни це проковтнули і не зробили нічого екстраординарного.

Україна отримує все більше військової допомоги від західних партнерів. Загалом це більш як 240-250 танків радянського зразка від Польщі, Македонії та інших країн Східної Європи, це загалом майже 200 артилерійських систем калібру 155 мм - як буксируваних. так і самохідних різних типів. кілька сотень різноманітних БТР, БМП та бронемашин, деяка кількість розібраних літаків (формально у якості запчастин, реально - для ремонту або збірки на місці), більш як 10 тисяч високоточних протитанкових комплексів. Слід виокремити поставки високоточної зброї - ракет та установок HIMARS та М270, протирадарних ракет HARM, сучасних зенітно-ракетних комплексів NASAMS та IRIS-T, протикорабельних ракет "Гарпун", снарядів "Екскалібур", різноманітних безпілотників та інших. Щось з цього вже поставлено, постачання інших видів - очікується найближчим часом. Одна з найактуальніших задач військових поставок за ленд-лізом - це боєприпаси, в першу чергу ракети для HIMARS та снаряди калібром 155 мм.

Буквально напередодні США підписали черговий пакет військової допомоги на 3 мільярди доларів, який включає в себе вищезгадані зенітно-ракетні комплекси, додаткові ракети, більш як 200 тисяч снарядів калібру 155 мм, дрони та ще одну цікаву річ. Це 65 тисяч снарядів калібру 120 мм. Справа у тому, що це стандартний калібр артилерії танків для НАТО - і передача танкових снарядів може означати або великі за обсягом поставки танків типу "Леопард", "Абрамс", "Леклерк", "Центуріон" або чогось іншого стандарту НАТО, або масове переоснащення НАТОвськими гарматами наявних танків. Ще один пакет допомоги на 65 мільйонів доларів підписала Великобританія, хоч він невеликий - але включає в себе багато безпілотників та інших високотехнологічних засобів. Загалом же Захід вже надав або гарантовано надасть військової допомоги більш як на 40 мільярдів доларів. 

Щодо політичного курсу. Останній місяць ми бачимо та чуємо заяви президента Зеленського та інших топ-політиків про те, що кінцевою ціллю війни для України є повне звільнення всіх окупованих територій, включаючи Крим. Зеленський навіть підкреслив, що будь-які перемовини про мир з росією можна буде вести лише після повного звільнення всієї України від окупантів. Фактично те саме, про недоцільність перемовин з росією підкреслює Великобританія. А публічно позицію всього Заходу. всього блоку НАТО вчора озвучив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він заявив. що повністю підтримує територіальну цілісність України та що росія повинна повернути України Крим. 

Таким чином. перемога України буде досягнута суто військовим шляхом до повного визволення всіх окупованих територій. Але це не буде прямий наступ. який спричинить високі втрати української армії. Скоріш за все, різноманітні непрямі операції з використанням високоточної зброї будуть примушувати росіян відступати самим - після того, як на тому чи іншому напрямку російські частини будуть небоєздатними після знищення штабів, логістики та всього забезпечення і перетворяться на голодний, дезорганізований натовп без боєприпасів. Скільки часу це займе - я не буду прогнозувати.

comments powered by HyperComments