Оперативна ситуація 2 серпня: події в Одесі, на фронті та на морі (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 2 августа 2022, 23:37
Розповідаємо про головні події в Одесі, на фронті та у світі на 2 серпня. Вже 160 днів йде Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників.
Оперативна ситуація 2 серпня: події в Одесі, на фронті та на морі (ВІДЕО)

Розпочнемо аналіз подій та ситуації на даний момент з Одеси. Тут вже розпочався морський експорт зерна і перше судно, балкер "Razoni", який вийшов з Одеси вранці 1 серпня, надвечір 2 серпня вже дістався турецьких вод і зараз входить до Босфору. Самі росіяни ніяк не заважали цьому рейсу - тому що їх примусили виконувати домовленості. Як саме? По-перше, за допомогою турецьких фрегатів - а нападати на кораблі НАТО росіяни трошки сцуть. По-друге, сам блок НАТО рішуче підтримує відновлення судноплавства з Одеси та натякає, що не допустить подальших перешкод. По третє, міністерка іноземних справ Великобританії Ліз Трасс попередила росію про неприпустимість подальших обстрілів Одеси з її портовою інфраструктурою - а ми пам'ятаємо, як минулого року всього один британський есмінець до усрачки налякав весь чорноморський флот росії.

І тому обстріли Одеської області хоч і продовжуються, але не по самому місту Одесі, а по її околицям. Вони вже почали гатити ракетами "Іскандер". Та вже звично розганяють фейки про начебто "бази" та військову техніку у театрах, школах та житлових будинках. Вже навіть не смішно.

До речі, про чорноморський флот росії. Напередодні вони так відзначали свій день флоту, так нажерлися "путінки", що прогавили, як їм прямо у штаб прилетів дрончик та скинув бомбочку. От вони й вийшли всім флотом у море, зосередивши 1 серпня найбільше за останній місяць оперативне з'єднання з 6 ракетних та 4 десантних кораблів дещо південніше Криму - там, куди не долітають "Нептуни" та "Гарпуни". Перед цим вони обстрілювали околиці Одеси ракетами "Іскандер". Уламки збитих ракет влучили кудись у сміттєзвалище. І саме тому у російському міністерстві так званої оборони вже відзвітували про начебто знищення відразу п'яти пускових установок "Гарпун" - і це при тому, що таких установок взагалі існує всього чотири штуки. А ще росіяни і раніше звітували про знищення "Гарпунів". Цікаво, скільки саме "путінки" вони вижрали, щоб по декілька разів знищувати ті чотири нещасні установки?

До біса море. Давайте подивимось, що там на фронті. А відбувається там ось що. Оці росіяни взялися перекидувати свої частини з Донбасу на південь, до Херсонської та Запорізької областей. Нас тут вже лякають новим російським наступом на Миколаїв та навіть Одесу. Начебто сформовано 30 батальйонних тактичних груп та ще багатенько чого. Але давайте подивимось на карту та поміркуємо логічно: от нахіба зараз росіянам пертися у наступ, коли у них в тилу є величезна логістична проблема - це Дніпро, причому вони зараз не мають жодного діючого моста через річку, до середини якої рідкий птах долетить, чого ж там росіянину... Так, ті три мости, які були раніше - вже зовсім непридатні до руху транспорту. Окупанти вимушені замість мостів ганяти туди і назад паромні переправи та наводити понтони. І все це - під вогневим контролем. Причому від влучень HIMARSів росіяни захищаються цивільним населенням - тобто, поруч з військовою технікою переправляють через Дніпро ще й приватні автівки.

Ще один нюанс - росіяни не можуть вільно користуватися залізницею, яка веде з окупованого Криму до Херсону. Так, залізничний міст через Дніпро пошкоджено. Перед цим росіяни намагалися розвантажувати потяги на станціях перед мостом, але не змогли. У ніч з 29 на 30 липня з HIMARSу роздовбали цілий потяг на 40 вагонів з технікою, боєприпасами та особовим складом на станції Брилівка. Все вибухнуло, було багато вантажу 200. Потім вони пригнали ще один ешелон з боєприпасами на станцію Каланчак - ще далі від Херсону. А тут вже традиційне російське розпиздяйство при розвантажуванні снарядів спричинило бавовну - так хлопнуло, що все в диму, все згоріло, залишки ешелону поїхали назад до Криму.

Тому трохи порадую. Ніяким російським наступом тут не тхне. Вони, скоріш за все, готуються до довгих боїв у обороні Херсону від українського контрнаступу. І саме для цього зосереджуть усі ті сили, якими нас так лякають пропагандони з росії та ті, хто на оце інформаційне лайно повівся. А також перекидання російських військ зі сходу України на південь відкриває деяке вікно можливостей вдарити по ним десь біля Ізюму. Однак росіяни продовжують масовано обстрілювати Миколаїв. Вони не дістають до нього зі ствольної артилерії та звичайних "Градів", але можуть дістати потужними далекобійними РСЗВ "Смерч" та переобладнаними зенітними ракетами С-300. Так само вони обстрілюють Харків.

Установки HIMARS дійсно стали тим фактором, який змінив хід бойових дій на фронті. За останній місяць у росіян у ближньому тилу, на відстані до 50-60 кілометрів від лінії фронту таки не залишилося майже жодного складу боєприпасів чи важливого штабу. Різко зменшилася інтенсивність обстрілів, різко ускладнилася вся їх логістика забезпечення частин на фронті. Цих установок на фронті вже 16. До них ще треба додати аналогічні установки М270 та MARS-II, які передавали з Великобританії, Норвегії та Німеччини - загалом ще 8-9 одиниць. Вони відрізняються тим, що мають гусеничне шасі та не 6 звичайних ракет, а 12 у пускових установках. А тут ще й у черговому пакеті військової допомоги США за ленд-лізом Україна отримає 75 тисяч 155-мм артилерійських снарядів ще установки HIMARS, та головне, ракети для них. І тут звернемо увагу на формулювання. Звичайні боєприпаси для HIMARS у офіційній документації позначають як MLRS - тобто керовані реактивні снаряди для РСЗВ. А тут мова йде саме про ракети для установок HIMARS - missile. А що це означає? А це означає, що Україна за пару тижнів отримає ті самі високоточні ракети з дальністю 300 кілометрів, про які так довго йшла мова протягом останніх тижнів. Як би не пручалися американські чиновники, але коли обидві палати конгресу вимагають надати Україні такі ракети - то треба виконувати.

Тепер трохи про зовнішню політику. Весь день сьогодні ми стежили, як літак з спікеркою палати представників конгресу США Ненсі Пелосі летів на острів Тайвань. Китай, який не визнає незалежності Тайваню, попереджує про те, що спробує зробити якісь силові дії по захопленню Тайваню, та проводить демонстративні військові та морські навчання неподалік. Але літак приземлився, Війну ніхто не почав. І не почне. Бо Китай надто залежить від ринків збуту своєї продукції у США та Європі, на фоні яких китайська торгівля з росією - це щось типу статистичної погрішності. Так, побрязкати зброєю та побикувати вони можуть, але ніякого сенсу робити щось більше вони не будуть. А тому нагадаю ще одну історію - пам'ятаєте фразу про "останнє китайське попередження"? Коли була чергова криза між Китаєм та Тайванем у 1958-1960 році, то американські кораблі та літаки постійно вешталися біля берегів Китаю, іноді заходячи навіть в його територіальні води. Кожного разу Китай офіційно оголошував "попередження" про дуже сувору, навіть силову відповідь - та нічого насправді не робив. Таких попереджень було стільки, що казали типу того: "100-500-те останнє китайське попередження", "844-те останнє киатйське попередження" і так далі. Згодом цифри викинули, а слова залишилися. Звісно, Китай тоді та Китай зараз - це дві великі різниці, але зміст залишається.

Ще два вогнища напруженості у Європі. Один у Косово, де місцева невизнана держава албанської етнічноїї меншини вирішила запровадити власні номери на автомобілі та відмовляється визнавати сербські документи. Оце президент Сербії, він же путінський посіпака Вучич сприйняв як підготовку до війни та стягнув війська до кордону. Однак у Косово за порадою США відтермінували на місяць оцю історію і конфлікт на деякий час вичерпано. Другий - в Угорщині, де прем'єр-міністр Орбан, ще один путінський посіпака, вже досить довго каже не досить коректні вислови про Євросоюз, намагається блокувати ініціативи з допомоги Україні та антиросійські санкції, а зараз погрожує виходом з Євросоюзу. На що він сподівається - чорт його знає, адже Угорщина має великі борги перед США, Великобританією та іншими європейськими державами, які треба платити...

На цьому фоні треба ще звернути увагу на черговий викид алкогольного делірію у колишнього президента росії мєдведєва, який відкрито зазіхає на Грузію та Казахстан, заперечуючи державність та сам факт існування їх народів. Хоч це може виглядати як "бєлочка", але це ще один сигнал до США та Великобританії - на тему того, що якщо вони якось знищать самого путіна, його замінять зовсім відморожені тіпочки. А тому США запускає процедуру визнання росії навіть не державою - спонсором тероризму, а власне державою-терористом. А як американці поводяться з терористами - це можна бачити на прикладі операції по знищенню лідера "Аль-Каїди" буквально напередодні. Терористів просто мочать у сортирі.

comments powered by HyperComments