Чи загрожує Україні ядерний удар з росії? (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница, 22 июля 2022, 18:33
Нещодавно колишній президент росії Мєдвєдєв в черговий раз став погрожувати Україні та всьому світу ядерним ударом.
Чи загрожує Україні ядерний удар з росії? (ВІДЕО)

У нашому відео - розмова з приводу можливості ядерного удару по Україні в ефірі одеського телеканалу "Перший міський" разом з завідувачем відділу Національного інституту стратегічних досліджень, експертом з питань міжнародної безпеки Олексієм Їжаком.

Якщо коротко, то росія ще з перших днів війни проти України привела у готовність свої стратегічні ядерні сили. І вже вдруге росія намагається лякати весь світ ядерною зброєю - перший раз це було приблизно перед їх відступом з околиць Києва у березні. Тобто, зараз можна припустити, що росія веде ядерний шантаж, намагаючись таким чином зупинити імовірний відступ своїх окупаційних військ з Херсону.

Використання стратегічної ядерної зброї росією неможливе - адже це буде початком ядерного апокаліпсісу та відразу спричинить відповіть від США. Там не будуть розбиратися, куди саме будуть націлені російські ядерні ракети - важливим є сам факт їх запуску. 

Використання тактичної, нестратегічної ядерної зброї набагато реальніше та небезпечніше для України. Адже росіяни можуть поставити ядерні боєголовки на ті ж самі ракети "Калібр", "Іскандер" чи "Кинджал", якими вони зараз стріляють по Україні, але із звичайними боєголовками. 

Але сам факт використання навіть тактичної ядерної зброї у політичному сенсі відкриє скриньку Пандори. Тобто, якщо одна держава зараз застосує ядерну зброю, то інші, наприклад Індія, Пакистан, Північна Корея, Ізраїль та деякі інші, або вирішать, що їм це також можна, або до клубу ядерних держав буквально за 2-3 роки додадуться ще декілька десятків країн, які мають технічні можливості для створення ядерної зброї. І донедавна жодна з великих держав, навіть під час "холодної війни" не переходила "червону межу" - тобто не погрожувала застосуванням ядерної зброї просто для того, щоб загарбати ту чи іншу територію, захопити її у держави, яка не має ядерної зброї. Наддержави були "вище цього".

У суто військовому сенсі застосування тактичних ядерних боєприпасів може спричинити великі втрати на фронті, прорив самого фронту росіянами у одному чи декілької місцях, до руйнування дуже важливих інфраструктурних об'єктів та техногенних катастроф. Також росіяни цілком можуть навіть не застосовувати тактичну ядерну зброю, а спровокувати ядерну аварію на захопленій ними Запорізькій АЕС, чи здійснити її обстріл - з метою звинуватити потім у цьому Україну.

Але ми сподіваємося на наявність хоч краплі здорового глузду якщо не у самого путіна, то у його підлеглих. Адже після наказу натиснути "червону кнопку" США можуть не лише нанести аналогічний удар у відповідь, а й знищити все воєнно-політичне керівництво росії дуже багатьма способами - від найманих вбивць чи політичних конкурентів до високоточних ударів по бункерам та "центрам прийняття рішень" високотехнологічною зброєю.

comments powered by HyperComments