Військова аналітика 8 липня: що відбувається в Одесі та на фронті (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница, 8 июля 2022, 19:49
Найголовніші воєнні події за 8 липня в Одеській області і на фронті. Як біля Одеси самоліквідуються російські ракети та чи є загроза обстрілів від російського флоту
Військова аналітика 8 липня: що відбувається в Одесі та на фронті (ВІДЕО)

Йде 135-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 8 липня. Тут є невеличкий та не дуже приємний ювілей, так би мовити - в Одеській області було вже 300 повітряних тривог з початку війни.

Агресори не полишають спроб обстрілювати Одеську область - і сьогодні вони біля 10-ї години ранку випустили з літака над морем авіаційну ракету Х-31. Але ця ракета самоліквідувалася, тобто просто вибухнула у повітрі. За останні два-три дні це вже не менш ніж п'ятий випадок такої самоліквідації ворожих ракет у повітрі, причому двічі саме над Одеською областю. Чому так? Є три версії. По-перше, у росіян закінчується запас пристойних ракет - і стріляють тим, що залишилося, а про якість там і не чули. На користь цієї версії - і масове застосування дуже старих ракет Х-22, і випадок, коли росіяни стріляли ракетами "Калібр" модифікації для підводних човнів з надводного корабля. По-друге - росіяни, можливо, оговталися - і коли ракета летить не туди, куди вони її  цілили - дають команду на самознищення. Але не вірю, бо це ж росіяни. По-третє - українські зенітники навчилися "зламувати" системи наведення російських ракет, перехоплюють їх після старту та дають команду на самознищення. Це можливо, але малоймовірно. 

На морі у росіян стало більше кораблів у складі оперативного з'єднання - чотири надводних кораблі з ракетами та два підводних човни, загалом до 40 ракет "Калібр" - і все це загрожує обстрілами Одесі та іншим містам. Також у морі три великих десантних кораблі, які імітують наявність загрози висадки десанту. Цього боятися не треба. Поки що один народний депутат запустив інфу про, начебто, початок судноплавства з Одеси після блокади з 14 липня - але Адміністрація морських портів України це спростовує. Просто депутат вирішив піарнутися та ляпнув казна-що. Але є і добра новина - Румунія завершила ремонт залізниці колії 1520 мм від містечка Рені на півдні Одеської області до Галаца, а це означає можливість задіяння для перевантаження зерна та інших експортних вантажів не лише наших дунайських портів, а ще й Галацу. Однак, щоб дістатися туди залізницею - поки що потрібен довгий транзит через територію Молдови. 

На фронті загалом без змін. Наступ росіян у Луганській області послабшав, але є ознаки до підготовки штурму Слов'янська та Краматорська. Українські війська стоять неподалік від Херсону, але не треба слухати псевдоекспертів, які прогнозують швидкий контрнаступ на Херсон. Це дуже важко, ризиковано і може призвести до дуже великих втрат як серед української армії, так і серед мирного населення Херсону - а це наші люди. Тим часом продовжується методичне і поступове знищення тилового забезпечення окупантів HIMARSами. І тому цей російський наступ росіян просто не відбудеться.

До речі, поки що колишній командувач силами НАТО у Європі генерал Філіп Брідлав натякає на те, що Україна має цілком законне право взяти та й вдарити наявними ракетами "Гарпун", "Нептун" або чимось іншим по Кримському мосту. Частина цієї безглуздої споруди стоїть на окупованій українській території.

І тому не слід вірити словам володимира володимировича хуйла про те, що росія ще насправді навіть не починала воювати. Якщо так - то росія навіть не почавши воювати просто  так взяла і поклала більше як 36 тисяч своїх солдат та силу-силенну техніки. Чи це натяк на загальну мобілізацію росіян та застосування ядерної зброї? Відповідь - у тому чемодані, який скрізь таскають за путіним. І я не про чемодан із червоною кнопкою, а про чемодан з лайном.

Поки що росії дали ще одного ляпаса у міжнародних відносинах. На зустрічі міністрів іноземних справ G20, яка відбувається у Індонезії, всі міністри спочатку відмовилися від загальної офіційної фотографії по протоколу - і тому вийшло сумне селфі сумної коняки, тобто лаврова. А потім запланована офіційна вечеря з присутністю всіх міністрів не відбулася. Туди не прийшов жоден міністр окрім одного - російського міністра іноземних справ. А всі конструктивні зустрічі та перемовини все ж відбулися - але вже, навпаки, без лаврова. Є в російській мові таке слово "нерукопожатный", що означає людину, яка настільки всім остогидла. що їй навіть западло потиснути руку. Так от, росія зараз - оте саме, кому западло потиснути руку.

comments powered by HyperComments